Vasić: Smena generacija je glavni uzrok malobrojnosti naše delegacije na ZOI u Pekingu 1Foto: Printscreen/K1

Mere za učešće na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu znatno su rigoroznije nego što su bile one na letnjoj Olimpijadi u Tokiju, istakla je Sonja Vasić, košarkašica i sportska direktorka Olimpijskog komiteta Srbije u emsiji „Uranak“ na televiziji K1.

„Pandemija značajno utiče na sportiste, jer su osim pripreme za takmičenje sportisti opterećeni i time da li uopšte mogu da nastupe na Olimpijadi“, kazala je Sonja Vasić na K1.

Kako je navela, u Pekingu su mogli da se takmiče samo vakcinisani sportisti i službena lica, te da su mere „zaista rigorozne“.

„Sportisti verovatno imaju utisak da njihov nastup nije u njihovim rukama, jer se više bave spoljašnjim faktorima i uslovima. Mi imamo dva predstavnika, i mnogi su razočarani malobrojnošću naše delagacije, ali to je rezultat mnogih faktora. Prevashodno smene generacija, jer su se mnogi sportisti povukli iz takmičarskog sporta“, napominje Vasić.

Sve zemlje bivše Jugoslavije imaju predstavnike na Zimskoj olimpijadi, Slovenija najviše, njih 44.

„Crna Gora i mi imamo najmanje učesnika, ali dobro je da ih imamo. Olimpijski komitet je preuzeo sve obaveze, jer Skijaški savez već dugo nije funkcionalan i operativan. Problemi su prisutni već dugo. Inače je uloga OKS-a da pomaže, a sada je sve bilo komplikovanije jer inače nije praksa da mi budemo potpuno zaduženi za sportiste, ali uspeli smo“, rekla je Vasić.

Troje sportista u disciplini nordijsko trčanje nije ispunilo kvotu Olimpijskog komiteta za nastup na Igrama u Pekingu, napomenula je ona, iako su ispunili tri kvalifikacione norme, nisu i onu OKS-a te nisu otišli na Olimpijadu.

Ona je podsetila da je Marko Vukićević je nastupio na veleslalomu i zauzeo je 34. od 47 mesta.

„Nismo nažalost imali velika očekivanja od njegovog nastupa s obzirom na to da je imao jednogodišnju pauzu zbog teške povrede. Možemo reći da je to 34. mesto uspeh, jer je uspeo da završi trku“, napomenula je Vasić.

Kada je reč o Neveni Ignjatović, ona je zbog povrede još uvek u Beogradu.

„Nevena Ignjatović važi za našu najbolju zimsku sportistkinju. Ona je imala nesreću da se povredi dva dana pred putovanje u Peking i još uvek je u Beogradu, oporavlja se. Svi se nadamo da će oporavak biti uspešan i da će uskoro put Pekinga. Ona nastupa 15. i 17. februara“, kazala je Sonja Vasić.

Vasić je istakla da je Olimpijski komitet Srbije posvećen narednim Igrama u Parizu 2024. godine.

„Pokrivamo oko 200 sportista u 40 sportova. Uloga Olimpijskog komiteta su olimpijci, ali i svi sportisti, ali naša ideja je da brigom o elitnim sportistima rasteretimo saveze koji će se posvetiti mladima. Individualni sportovi su nam prioritet, jer kolektivni dobro funkcionišu u okviru svojih saveza“, istakla je Sonja Vasić na K1.

Vasić je kazala da je zimski sport u našoj zemlji pretežno zasnovan na porodičnom zalaganju.

„Zimski sport je individualan, svaki sportista je drugačiji i mora im se pristupiti na drugačiji način. Situacija u zimskim sportovima mora se promeniti iz baze i samog saveza, ali to je dugotrajan proces. Zimski sportisti nemaju odgovarajuće uslove za treninge, nemaju svoju bazu, mesto gde treniraju. Sve su to veliki problemi. Naši sportisti se uglavnom pripremaju i treniraju u inostranstvu gde se i takmiče. To je jedan od zadataka i nas u OKS-u i u savezima, da to promenimo nabolje“, kazala je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari