Vaterpolisti Srbije danas protiv Slovenije za vidanje rana 1foto Laszlo Balogh FINA

Znalo se i pred polazak u Split da trenutni sastav reprezentacije Srbije nije najbolji mogući i da krajnji domet na Evropskom prvenstvu nije lako predvidiv. Ipak, način na koji su „delfini“ deklasirani protiv Mađara (16:7) pokazao je i da puleni selektora Dejana Savića mogu potonuti do nivoa amaterizma.

Možda će od današnjeg susreta sa Slovenijom (12.00) horor viđen u drugom kolu biti osnovni motivacioni element u pripremi meča osmine finala, koji će vaterpolisti Srbije morati da odigraju na putu ka završnici kontinentalnog takmičenja. Slovenija je poslednji rival „delfina“ pred početak eliminacione faze, a pitanje je može li da predstavlja adekvatnog sparing partnera.

Derbi sa Mađarima, nažalost, ogolio je brojne nedostatke u igri Srbije bez povređenih Nikole Jakšića i Đorđa Lazića. Defanzivno, selektor Savić u Splitu ne uspeva da iskompenzuje Jakšićevo odsustvo na poziciji beka, dok u napadu Nemanja Vico predstavlja jedino rešenje na mestu centra. Jeste sjajni stručnjak pokušavao i verovatno će i dalje, da Luku Pljevančića spusti na sidraša, međutim, uprkos želji, sa vaterpolistom Radničkog na toj poziciji Srbija jednostavno nema dubinu u napadu, samim tim ni adekvatnu širinu.

Istovremeno, lakša čitljivost napada „delfina“ defanzivno daje mogućnost rivalu snage Mađarske da postavi odbranu na način da Dušana Mandića što više isključi iz igre. Levoruki as Novog Beograda, koji je pritom u Split stigao rovit, konstantno je na sebi imao jednog snažnog igrača. Mučio se da pronađe poziciju, težio je čestim individualnim rešenjima, što je bila i posledica loše organizovane igre u napadu.

Na sreću, Slovenija je najslabiji rival u grupi, što u sadašnjem trenutku može biti i kontraproduktivno, s obzirom na to da „delfini“ više neće imati zvaničnih mečeva do osmine finala. Ispoljeni problemi protiv Mađarske naterali su i selektora Savića da se zamisli i javno poruči da je nivo kvaliteta njegovih pulena bio nedopustivo slab.

Ne samo brojne taktičke greške, loše pozicionirani napadi, rasporedi igrača koji su i laicima izgledali konfuzno, već, prevashodno, defanzivna nemoć „metaforično“ su od Srbije napravili selekciju sa kojom su Mađari mogli da se igraju kao dete sa igračkom u vodi.

U veoma kratkom vremenskom periodu „delfinima“ predstoji korekcija igre u gotovo svim segmentima. Današnji meč sa Slovenijom trebalo bi da im posluži da barem pokušaju da bolje primene određene taktičke finese koje bi trebalo da budu delotvornije u najvažnijem delu šampionata. Sava Ranđelović i Radomir Drašović jedini su bekovi snage, gabarita i iskustva nošenja sa rivalskim sidrašima, s tim u vezi, selektoru Saviću biće veoma bitno da proširi rotaciju na navednoj poziciji kako bi izbalansirao i sa isključenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari