Vaterpolisti Srbije pobedili Amerikance, izborili učešće na Olimpijskim igrama i plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4) u trećem kolu Grupe C Svetskog prvenstva u Dohi, tako izborila plasman u četvrtfinale ovog takmičenja i, ujedno, učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Meč je prelomljen polovinom treće četvrtine kada je pri vođstvu Amerikanaca od 8:7, Ben Halok, najbolji igrač SAD, dobio crveni karton, zbog čega je njegov tim u naredna četiri minuta igrao sa igračem manje.

Tokom ovog perioda Srbija je potpuno preokrenula rezultat i sa vođstvom od 11:8 ušla u poslednjih osam minuta, tokom kojih je rutinski obezbedila veliki trijumf.

Za plasman u polufinale Delfini će igrati u utorak (17.00) protiv boljeg iz duela osmine finala u kojem se sastaju Hrvatska i pobednik susreta između Brazila i Kine.

Ekipa selektora Uroša Stevanovića je dobro ušla u meč, iskoristila prva dva napada, ali su od polovine prve deonice, pa do tri i po minuta pre kraja treće deonice potpuno nametnuli svoju igru.

Već do kraja prve četvrtine su preokrenuli rezultat, drugu završili sa dva gola prednosti (7:5), da bi početkom treće poveli i sa 8:5, najviše zahvaljujući sjajnoj igri centra Bena Haloka.

Delfini su do polovine trećeg perioda smanjili zaostatak na gol minusa (8:7), a tada je Halok zaradio crveni karton i tako potpuno upropastio šanse svog tima da ostvari dobar rezultat.

U poslednjoj četvrtini Rašović i Jakšić doneli su svom timu prednost od četiri gola (13:9), koju je Srbija, uprkos velikoj nervozi, sačuvala do kraja.

Dušan Mandić, Đorđe Vučinić i Nikola Jakšić postigli su po tri gola, Nemanja Ubović dva, a Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Nemanja Vico po jedan.

Najefikasniji u sastavu SAD bili su Irving sa tri, Dod i Daube sa po dva gola.

Ekipa selektora Uroša Stevanovića je na startu takmičenja bila bolja od Japana (17:10), da bi potom pobedila Crnu Goru (14:6).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari