Fotografije: Starsport

Stošić je stazu pretrčao za dva sata 45 minuta i 23 sekunde, dok je Trklja maraton istračala za tri sata, osam minuta i 45 sekundi. Ovo je prva pobeda posle 18 godina domaćeg maratonca u Beogradu.

Na drugom i trećem mestu su završili, takođe, takmičari iz Srbije.

Drugi je kroz cilj prošao Miloš Dajević koji je za Stošićem zaostajao oko šest minuta, dok je Nenad Milosavljević bio treći. Razlika između drugoplasiranog i trećeplasiranog je bila svega četiri sekunde.

Beogradski maraton, 31. po redu, počeo je danas u 10 časova, uz rekordan broj učesnika 7.200 iz 72 zemlje.

U maratonskoj  i polumaratonskoj trci, učestvovalo je oko 7.300 trkača, koji su  počeli ispred crkve Svetog Marka, dok Trka zadovoljstva na pet kilometara, u kojoj je učestvovalo više od 20.000 rekreativaca, među kojima i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, počela nešto kasnije.

Znak za početak trke dali su promoter, nekadašnji najbrži martonac sveta Halid Hanuči, zamenik gradonačelnika Andrija Mladenović i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Hanuči je pre početka rekao da je impresioniran atmosferom i brojem ljudi, a maratoncima je savetovao da se često hidriraju.

Na ovogodišnjem Beogradskom maratonu učestvovalo je više od 400 osoba sa invaliditetom, a učestvovale su i trudnice i majke s decom.

Inače, maraton se trči 42 kilometra, polumaraton je upola kraći, a Trka zadovoljstva – pet kilometara.

„Beogradska filharmonija će sačekati takmičare na Mostu na Adi s novobeogradske strane i biće im podrška kako je gradonačelnik rekao u tome delu koji je najteži za trčanje. Mi imamo iskustva sa koncertima na otvorenom, ali ovo je prvi put da ćemo imati publiku koja beži“, izjavio je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, prenosi N1.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Organizatori su ranije najavili da će maratonci trčati na novoj atraktivnoj stazi i da će učesnici četiri puta prelaziti reku Savu.

Zbog održavanja maratona za saobraćaj su privremeno bile zatvorene ulice na trasi polumaratona: Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska, Slavija,Nemanjina, Balkanska, Gavrila Principa, Brankova, Bulevar Nikole Tesle, Džona Kenedija, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar umetnosti, Bulevar Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, Most na Adi, Antifašističe borbe, Bulevar Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevar Mihajla Pupina, Brankova Kraljice Natalije, Kneza Miloša, Kralja Milana, Terazije.

Na trasi maratona privremeno se zatvaraju sledeće ulice: Bulevar kralja Aleksandra, Beogradska, Slavija, Nemanjina, Balkanska, Gavrila Principa, Brankova, Bulevar Nikole Tesle, Džona Kenedija, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar umetnosti, Bulevar Milutina Milankovića, Antifašističke borbe, Most
na Adi, Bulevar Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Nikole Tesle, Karađorđeva, Glavna, Bežanijska, Tošin bunar, Pariske komune, Bulevar Maršala Tolbuhina, Otona Župančiča, Narodnih heroja, Bulevar Milutina Milankovića(petlja),Tošin bunar, Zemunska, Vojvođanska, Dr Ivana Ribara,Jurija Gagarina, Dušana Vukasovića, Evropska, Gandijeva, Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, Đorđa Stanojevića, Bulevar Crvene armije, Jurija Gagarina, Bulevar Milutina Milankovića, Milentija Popovića, Bulevar Mihajla Pupina, Brankova, Kraljice Natalije, Kneza Miloša, Kralja Milana,Terazije.

Građani da uklone vozila sa trase

Parkiranje vozila na trasi maratona nije bilo dozvoljeno u vreme održavanja 31. Beogradskog maratona. JKP „Parking servis“ apeluje na sve građane da blagovremeno pomere svoja vozila sa trase 31. Beogradskog maratona.

Vozila koja ne budu izmeštena najkasnije do 22 sata ukloniće ekipe JKP „Parking servis“, u saradnji sa Saobraćajnom policijom.

Sve informacije o izmeštenim vozilima, vozači će moći da dobiju u Korisničkom servisu „Parking servis“-a na broj telefona 011/30-35-400.

Učestviju pripadnici MUP-a

Pripadnici MUP Republike Srbije učestvovaće u velikom broju na 31. Beogradskom maratonu. Među njima biće preko 250 pripadnika svih jedinica u okviru sistema MUP koji će učestvovati u polumaratonu i maratonu, potom orkestar policije, pripadnici policijske brigade u svečanim uniformama i pripadnici čete konjanika.