Večiti već ogadili Superligu 1Foto: STARSPORT

Tek se završilo prvo kolo, a već je počela drama. Ovako bivši fudbalski sudija i nekadašnji predsednik Sudijske komisije FSS Rade Đurović opisuje za Danas buku koja se u javnosti podigla posle penala koji je Partizanu dosuđen u Kruševcu protiv Napretka u 87. minutu meča.

Partizan je u gostima savladao Napredak (3:1), a ključni momenat utakmice dogodio se u 87. minutu kada je sudija Danilo Grujić dosudio penal za crno-bele pri rezultatu 1:1. Trenutak kada je Bibras Natho sa bele tačke zatresao mrežu Napretka bio je okidač da večiti rivali započnu novi rat saopštenjima, dekor na koji smo nažalost navikli svih prethodnih godina, ali ne od bukvalno prvog kola.

Iz Crvene zvezde su penal nazvali „krađom“ a Fudbalski savez Srbije su zapitali „šta će preduzeti da spreči brukanje domaćeg fudbala“.

Iz Partizana su odgovorili statističkim podacima da je „crveno-belima prošle sezone svirano 17 penala“, odnosno da im „samo na devet utakmica nije dosuđena najstroža kazna“.

Crno-beli su dodali i to da su „suđenje protiv Zvezde prošle sezone dobro zapamtili Inđija i Rad“, aludirajući na utakmice u kojima su arbitri bez dileme pomogli aktuelnom šampionu Srbije.

Saopštenja večitih brzo su postala glavna vest na sportskim strana skoro svih internet portala, a analizom situacije koja se u 87. minutu dogodila u Kruševcu niko se više nije ni bavio.

Javnosti je po sistemu „procenite sami“ ostavljeno da dođe do odgovora, pa su tako zvezdaši mahom zaključili da je u pitanju krađa jer je bilo međusobnog povlačenja više igrača Napretka i Partizana, dok su simpatizeri crno-belih ubeđeni da bi se takav penal svirao bilo gde i bilo kad.

Bivši arbitar Rade Đurović nema dilemu da je postojao faul nad igračem Partizana u kaznenom prostoru Napretka, ali napominje da se u ovoj situaciji mora posmatrati širi kontekst.

– Stekao se utisak da je penal sviran zbog faula nad Ostojićem, ali sam pre video prekršaj nad drugim igračem Partizana, Vitasom. Njega je igrač Napretka bezobrazno držao s obe ruke prilikom izvođenja udarca iz ugla. Kada je Ostojić u pitanju, tu nema dileme da je to bilo obostrano povlačenje i arbitar je i na to mogao da reaguje i obojicu ih ukori. Ostojić igrača Napretka drži u predelu grudi, a ovaj je njega ščepao rukama predelu leđa. Ali, onaj drugi što drži Vitasa obema rukama, to je zaista nečuveno. Time je ustvari pružio savršenu priliku sudiji da ne razmišlja mnogo i pokaže na belu tačku. Kada integralno izvučete samo taj detalj, onda nema dileme da je penal – objašnjava Đurović.

Problematika ove situacije postaje po rečima Đurovića složenija ako se uzme u obzir da se međusobna povlačenja igrača u Superligi maltene dešavaju posle svakog kornera, ali sudije reaguju samo u određenim situacijama.

– U svakoj ligi na svetu imamo male i velike klubove. To naravno ne daje za pravo sudijama da guraju velike, a oštećuju male. Međutim, kod ovakvih situacija arbitri dobiju povod da sviraju situaciju za koju znaju da će nesumnjivo rešiti meč. Simptomatično je što kod nas kod svakog izvođenja udarca s ugla ima pregršt takvih situacija i međusobnih povlačenja i ovakve penale neće smeti svaki sudija da svira. Zato me i brine da će VAR doneti više problema nego koristi jer će se izvlačiti iz konteksta pojedinačne situacije. Kad bude bio VAR, ovaj sudija iz sobe može da javi glavnom arbitru: „Imaš situaciju, držao je Raka onog Peru i videćeš da tu ima elemenata prekršaja. To je kao kod situacije sa Vitasom, kad izvučeš samo taj momenat, nema dileme da je faul. Međutim, kad pogledate kriterijum suđenja, onda je sudija trebalo da na sredini terena podeli pre toga jedno deset žutih kartona. Naši igrači na sredini terena napade suprotne ekipe kao da obavezno zaustavljaju rukama, smatrajući da neće biti posledica jer nije blizu šesnaesterca. Sudije bi tako na svakoj utakmici morale da podele po tri četiri crvena kartona, možda ne direktno nego žuti, pa drugi žuti.

Situacija koja je prethodila penalu mogla je da se spreči upozorenjem arbitra da neće tolerisati nikakvo međusobno povlačenje ili guranje u kaznenom prostoru. Đurović smatra da uzrok problema ne leži u subotnjem meču Partizana i Napretka već u stvarima koje su uzele maha mnogo ranije.

– Došli smo do tog nivoa da za sve postoji sumnja i sada smo u situaciji gde više niko ne veruje u ispravnost kada se dosudi tako nešto kao što je penal u finišu utakmice. I rezultat koji je bio na snazi pruža priliku da izrazi sumnja. Takvih situacija ima kod svakog kornera i moglo je da i kod ove bude drugačije da je sudija čim je video povlačenje još pre izvođenja upozorio igrače da to ne rade. Onda bi sebi stvorio alibi: „evo, rekao sam im da to ne rade, ali su oni nastavili“. Ovako nekome sa strane može da deluje kao da je želeo da se sve ovako završi i to je problem. Kad integralno izvučemo samo taj detalj sa Vitasom, kazneni udarac niko ne može da osporava. Baš zato što su ovde bili poslednji minuti susreta sudija je mogao da preventivno reaguje – zaključuje Đurović.

Konačnu reč o vođenju meča Partizan – Napredak daće Sudijska komisija FSS. Za dobrobit srpskog fudbala bilo bi najbolje da već danas ili sutra saznamo da li je Grujić doneo ispravnu odluku ili ne. Najgori scenario bi bio da ovo telo po navici razvuče problem pod opravdanjem da se čekaju izveštaji arbitara i delegata i da bez konačne odluke o spornim stvarima iz prvog već u sredu bude odigrano drugo kolo Superlige.

Disciplinska komisija FSS ima ovlašćenje da kazni oba večita rivala zbog javnog komentarisanja suđenja, koje je inače zabranjeno.

U suprotnom može se desiti da u preostalih 37 kola imamo najmanje 74 međusobna saopštenja večitih u kojima će jedni druge optuživati za krađu i ko zna šta, kao da se prvenstvo igra samo zbog njih, a da su svi ostali klubovi samo dekor koji njima treba da ukrasi borbu za bodove. Druga je priča što takozvani ostali klubovi ni ne pokušavaju da se otrgnu iz kandži tog epiteta.

U fudbalskim krugovima godinama postoji mišljenje da ekipe poput Čukaričkog ili Vojvodine ustvari ni ne žele da osvoje titulu, te da se zadovoljavaju eventualno ponekim Kupom Srbije, pristajući na to da budu samo dekor večitim rivalima.

Odgovornost za regularnost takmičenja leži na svim klubovima.

Previše često smo prethodnih godina gledali situacije u kojima arbitri pomognu večitima protiv takozvanih malih klubova, a onda ljudi iz ekipe koja je oštećena pristanu na zavet ćutanja.

Posle meča treneri ili pojedinci iz uprave podignu glas kako su sudije pogurale nekog od večitih rivala, ali potom u zapisnik ne stave nikakvu primedbu, Sudijskoj komisiji ne podnesu nikakvu naknadnu žalbu, pa se sve na kraju završi na mišljenjima pojedinih novinara u potrazi za fudbalskom pravdom.

Zbog toga mnogi upozoravaju mali pristaju da ih zovu malima, a veliki dvojac nastavlja da se preko njihovih leđa obračunava za svoje interese.

Neko će se možda zapitati zašto je Crvenoj zvezdi toliko stalo da dokazuje da li je Partizanu poklonjen penal protiv Napretka?

Drugi će zanimati a zašto Partizan kao argumente vadi stvari iz prethodne sezone ističući kada je Zvezda imala pomoć arbitara, kao da to može da opravda eventualnu sadašnju pomoć crno-belima, ako je toga uopšte bilo.

Borba za titulu prethodne dve sezone nije bila neizvesna i nije bilo sumnje da Zvezda ima najjači tim u domaćem takmičenju, te da je jedino pitanje da li će Partizan barem malo trku za peharom uspeti da učini neizvesnom. Situacija se sada, posle nekoliko godina, promenila. Partizan ima uigrani tim i veću snagu nego prethodnih sezona. Zvezda ima novog trenera i dosta promena u prvoj postavi, što bi trku za titulom trebalo da učini zanimljivijom, da možda tek prolećni večiti derbi presudi ko je zaista bolji. Ali, izgleda kao da je i jednima i drugima stalo da alibi za eventualni neuspeh potraže već od prvog kola u tome da sudije više vole rivala. Dovoljno je podsetiti da su u poslednjih sedam godina i Crvena zvezda i Partizan u više navrata tražili da najbolji srpski arbitar u ovom veku, Milorad Mažić, bude izuzet sa njihovih mečeva. Čovek kome je UEFA dala poverenje da sudi finale Lige šampiona bio je optuživan da sudi i za Zvezdu i za Partizan. Sudijska komisija FSS čak ga je godinama čuvala tako što je izbegavala da ga odredi za sudiju na večitom derbiju, Ispadalo je da je lakše deliti pravdu Real Madridu ili Liverpulu nego Partizanu i Zvezdi. Mažić je potom svoje poslednje sudijske dane odlučio da unovči u dalekoj Kini, a večitima su ostali da dele pravdu oni koje i zaslužuju, za koje će javnost da nagađa da li su pogrešili slučajno ili sa nekom namerom.

Danas neće podržati rat saopštenjima

Dnevni list Danas nastaviće kao i do sada da ne prati na senzacionalistički način saopštenja večitih rivala. Naš list će nastaviti da analizira svaku spornu situaciju u srpskom fudbalu, a odgovore i tumačenja neće tražiti od rukovodilaca Zvezde, Partizana ili drugih klubova, već isključivo od sadašnjih i bivših fudbalskih sudija sa autoritetom.

Vitas: Snimak sve govori

Defanzivac Partizana Uroš Vitas odlučio je da situaciju iz kaznenog prostora Napretka uporedi sa nedosuđenim penalom Aleksandru Mitroviću na meču Srbije protiv Švajcarske tokom Svetskog prvenstva u Rusiji 2018.

– Niti želim da komentarišem suđenje, niti me lično zanima taj način komunikacije. Svako ko zna fudbal video je da je penal bio čist kao suza. Neko bi rekao da me je vukao, ja bih pre rekao, grčko-rimski stil, ali nevažno.. Snimak sve govori. Recimo, nešto slično je bilo na utakmici Srbija – Švajcarska kad nam nije ništa svirano. Ovde je javnost bila nepodeljena da li smo oštećeni. S tim što je Mitrović čak stavio ruku na odbrambenog Švajcarca, a ja nisam – rekao je Vitas

Prvo kolo

Spartak – Zlatibor              3:0

TSC – Vojvodina                2:2

Mladost – Javor 2:1

Napredak – Partizan        1:3

C. zvezda – Novi Pazar 3:0

Radnički Niš – Metalac    3:0

Mačva – OFK Bačka          1:0

Proleter – Rad    2:0

Čukarički – Inđija               3:0

Voždovac – Radnik           1:3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari