Velike ambicije Nemaca na Svetskom prvenstvu u košarci 1foto:FIBA

Nemačka košarkaška reprezentacija s velikim ambicijama dolazi na Svetsko prvenstvo. Predvođena NBA profesionalcima Denisom Šrederom i Francom Vagnerom, selekcija Nemačke želi do medalje – i za to ima šanse.

Tim selektora Gordona Herberta spada među favorite na Svetskom prvenstvu koje se od 25. avgusta do 10. septembra održava na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Uz SAD, Australiju i Španiju, Nemce mnogi stručnjaci spominju kao konkurenta za titulu. Da oni mogu ravnopravno da igraju s najboljim ekipama sveta dokazali su i prošle godine na Evropskom prvenstvu na kojem su osvojili bronzanu medalju, piše Dojče Vele.

Neposredno pre početka ovog Svetskog prvenstva, zabeležili su jasnu pobedu (84:71) i na pripremnom turniru u Dubaiju protiv Grčke, koja na Svetsko prvenstvo ide bez svoje superzvezde Janisa Adetokumboa. Pa i na utakmici protiv favorita na Svetskom prvenstvu, reprezentacije SAD, Nemačka je dugo vodila, ali je na kraju ipak morala da prizna poraz: 91:99.

„To nam je definitivno bio najteži protivnik“, pohvalio je nemačke košarkaše američki selektor Stiv Ker. „Oni su velika, snažna ekipa. Denisa Šredera je veoma teško čuvati. Jasno je da je Nemačka jedna od najboljih ekipa na svetu“, rekao je Ker.

Slično nemačke šanse vidi i njen selektor Herbert. On samouvereno najavljuje medalju kao cilj na Svetskom prvenstvu. Reprezentacija Nemačke je na svojih dosadašnjih šest nastupa na Svetskim prvenstvima medalju osvojila samo jednom: 2002, pod vođstvom superzvezde Dirka Novickog, osvojena je bronza na turniru u SAD.

Ko su najbolji igrači nemačkog tima?

Nemačka će na startu prvenstva igrati u Grupi E protiv Japana, Australije i Finske. Glavnu ulogu pritom u ovoj nemačkoj reprezentaciji imaju plejmejker i kapiten Denis Šreder, i krilni igrač Franc Vagner.

Šreder, koji je uoči predstojeće sezone u NBA iz Los Anđeles Lejkersa prešao u Toronto Reptorse, visok je samo 1,88 metara, ali je zato neverovatno brz, ima dobar šut i smatra se jednim od najboljih odbrambenih igrača u NBA.

Vagner, koji ulazi u svoju treću NBA-sezonu s Orlando Medžikom, fizički je dosta napredovao. Taj 2,08 metara visoki napadač uspešan je u prodorima, i on ima dobar šut, a koristan je i u odbrani i u asistencijama.

Vrhunski nemački dvojac dopunjavaju još dva NBA igrača: stariji brat Vagner, Moric, koji takođe igra za Orlando Medžik, i Danijel Tajs iz Indijana Pejsersa.

Zašto ne igra Maksi Kleber iz Dalas Meveriksa?

Razlog da Maksimilijan „Maksi“ Kleber, verovatno najbolji nemački krilni centar otkaže učešće, bila je javna svađa s Denisom Šrederom. Nekoliko nedelja pre Svetskog prvenstva, Šreder je u podkastu košarkaškog magazina „Got Nexxt“ izneo omalovažavajuće primedbe na račun 2,08 metara visokog Klebera iz Dalas Meveriksa. Optužio ga je da nije bio tu za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu pre godinu dana. Kleber se, naime, tada oporavljao od povrede, pa je otkazao učešće na Evropskom prvenstvu.

„Maksija nije bilo prošle godine. Ako se ne posvetiš tome u potpunosti – i to je zapravo poruka svima nama – onda te nema ni sledeće godine“, rekao je Šreder.

On je takođe rekao da se Kleber odrekao Evropskog prvenstva kako bi „radio na svojoj igri“, a onda mu se još i narugao: „Maksi, izvini, ali ti nemaš igru.“

Kleber je reagovao tako što ne nastupa na Svetskom prvenstvu. Šreder je, kaže, svojim izjavama pokazao da on „i nije baš dobrodošao u reprezentaciju“.

Ko su ostale zvezde turnira?

Iako će SAD, za razliku od prethodnih turnira, biti bez velikih zvezda poput Lebrona Džejmsa, Stefena Karija i Kevina Djuranta, oni u svojim redovima imaju Entonija Edvardsa iz Minesota Timbervulvsi koji bi mogao da preuzme ulogu strelca. Edvardsov klupski kolega Karl-Entoni Tauns, koji na Svetskom prvenstvu nastupa za Dominikansku Republiku, jedan je od najboljih centara NBA lige. Isto važi i za Francuza Rudija Gobera. Taj golijat visok 2,16 takođe je pod ugovorom s Timbervulvsima.

Kanadski plejmejker Šej Gilžes-Aleksander iz Oklahoma Siti Tandera smatra se jednim od najboljih i najkompletnijih košarkaša u ovom trenutku. Slovenac Luka Dončić gotovo je nezaustavljiv, barem onda kada ima svoj dan. Takođe bi trebalo istaći i izuzetnog Finca Laurija Markanena iz Jute Džez, koji se sa svojom ekipom u grupnoj fazi takmičenja sastaje s Nemačkom.

Dvostruki NBA MVP i aktuelni prvak s Denver Nagetsima Nikola Jokić ne igra za Srbiju, a i francuska superzvezda Viktor Vembanjama takođe je odlučio da neće učestvovati.

Devetnaesto Svetsko prvenstvo u muškoj košarci održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Titulu brani Španija.

Na turniru na kojem učestvuju 32 reprezentacije ne igra se samo za medalje, već i za pravo učešća na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Domaćin Francuska već se kvalifikovala, a još sedam reprezentacija će rezervisati olimpijsku ulaznicu već na ovom Svetskom prvenstvu.

Da bi putovala u Pariz, Nemačka bi morala da bude jedna od dve najbolje evropske ekipe na prvenstvu. Ako to ne bude uspela, kartu za Pariz ipak će moći da obezbedi preko jednog od četiri olimpijska kvalifikaciona turnira.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari