Verštapen pobedio u Japanu i osvojio drugu uzastopnu titulu u F1 1Foto: Beta/AP/Eugene Hoshiko

Vozač Red Bula Maks Verštapen osvojio je danas drugu uzastopnu titulu u šampionatu Formule 1, pošto je pobedio u trci za Veliku nagradu Japana.

Holanđanin je u Japanu ostvario 32. pobedu u karijeri i 12. u sezoni, ali je nakon završetka trke vladala konfuzija oko toga da li ima dovoljno bodova za titulu.

Trka u Japanu prekinuta je u trećem krugu posle izletanja vozača Ferarija Karlosa Sainca, a zbog kiše se na novi start čekalo do 9.15.

Prema pravilniku trka je morala da se završi za tri sata (10.00), a vozačima bi se dodelio manji broj bodova.

Ipak odlučeno je da se vozačima dodele kompletni bodovi, pa je drugu titulu i zvanično osvojio Verstapen.

Drugi je završio njegov timski kolega Serhio Peres, koji je do te pozicije došao posle kazne od pet sekundi za vozača Ferarija Šarla Leklera, koji je zauzeo treće mesto.

Četvrti je trku završio Esteban Okon iz Alpina, a peto mesto je pripalo Luisu Hamiltonu iz Mercedesa.

Bodove su osvojili i Sebastijan Fetel (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpin), Džordž Rasel (Mercedes), Nikolas Latifi (Vilijams) i Lando Noris (Meklaren).

Četiri trke pre kraja (u Brazilu se vozi i sprint trka) vodi Verstapen sa nedostižnih 366 bodova, drugi je Peres sa 253, a treći Lekler sa bodom manje.

Naredna trka vozi se 23. oktobra za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država u Ostinu.

Verštapen: Pomešane su mi emocije, imali smo neverovatnu sezonu

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je danas da su mu pomešane emocije nakon što je posle konfuzije osvojio drugu uzastopnu titulu u šampionatu Formule 1, ali je dodao da je ekipa imala nestvarnu sezonu.

„Ovo je ludo, veoma pomešane emocije. Osvajanje titule, kakvu godinu smo imali. Neverovatno“, rekao je Verstapen, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Verstapen je titulu osvojio pobedom u današnjoj trci za Veliku nagradu Japana, ali nakon što se trka završila nije bilo poznato da li će imati dovoljno bodova za to.

Trka je vožena po kišnim uslovima, a u ranoj fazi je prekinuta i na novi start se čekalo sve do 9.15.

Prema pravilniku trka je morala da se završi za tri sata (10.00), a vozačima bi se dodelio manji broj bodova.

Ipak odlučeno je da se vozačima dodele kompletni bodovi, pa je drugu titulu i zvanično osvojio Verstapen.

Holandski vozač se zahvalio svima u ekipi, kao i Hondi, sa kojom Red Bul saradjuje na razvoju motora.

„Veoma sam zahvalan svima koji su dali doprinos ovom uspehu, ceo tim je radio. Osim toga, rad koji smo imali sa Hondom svake godine sa stalnim napretkom je veoma emotivan, posebno ovde“, dodao je 25-godišnji vozač.

Red Bul je vodeći i u šampionatu konstruktora četiri trke pre kraja. Na prvom mestu austrijski tim ima 619 bodova, dok je Ferari drugi sa 454 boda.

„Vodimo u konstruktorskom šampionatu, pa želimo da se fokusiramo na to, da to obezbedimo“, rekao je Verstapen.

Drugo mesto u Japanu zauzeo je njegov timski kolega Serhio Peres, koji je do te pozicije došao posle kazne od pet sekundi za Šarla Leklera iz Ferarija.

„Dobra trka. Borba je bila veoma teška. Pokušao sam da ga obidjem na kraju, ali i on je želeo da bude ispred, što je u redu. Kazna je bila poštena“, rekao je meksički vozač.

Lekler je završio na trećem mestu, a istakao je da se u nastavku trke mučio na gumama.

„Velike čestitke Maksu na njegovoj drugoj tituli. Maksova titula bila je samo pitanje vremena. Očekivali smo da osvoji titulu. Sada ćemo koristiti poslednjih nekoliko trka da postanemo bolji tim“, zaključio je Lekler.

Trka na stazi Suzaka vozila se po prvi put posle 2019. godine, a trkačkom vikendu prisustvovalo je oko 200.000 gledalaca.

Četiri trke pre kraja (u Brazilu se vozi i sprint trka) vodi Verstapen sa nedostižnih 366 bodova, drugi je Peres sa 253, a treći Lekler sa bodom manje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari