"I krompir za četiri godine poskupeo sa 25 dinara na 125, pa je uvećan i trošak za Svetsko prvenstvo u Beogradu": Zašto je suspendovan Veslački savez Srbije? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Svetska veslačka federacija (FISA) suspendovala je Veslački savez Srbije (VSS) iz članstva od 1. januara, a odluku o tome je donela još 14. decembra prošle godine.

FISA je na zvaničnom sajtu objavila da su razlozi suspenzije dugovanja prema krovnoj veslačkoj federaciji.

Veslački savez Srbije zato ne može da šalje takmičare na međunarodne regatate, a i na Olimpijske igre u Parizu ovog leta.

Dugovanja su nastala jer VSS nije mogao da ispuni finansijske obaveze nastale zbog organizovanja Svetskog prvenstva u Beogradu prošle godine (skifistkinja Jovana Arsić izvadila olimpijsku vizu trećim mestom u B finalu).

Predsednik Izvršnog odbora VSS Dušan Kovačević kaže da će problem uskoro biti rešen.

– Postoje obaveze koje su preuzete 2019, kada je napravljen ugovor sa Svetskom veslačkom federacijom oko jasnih standarda po kojima mora da se organizuje takmičenje, kao i oko obaveza prema krovnoj federaciji. Iako je u to vreme u našem savezu na rukovodećim mestima bila druga garnitura, procedura je ista. Država je dala garancije, VSS je potpisao ugovor i mi smo to sproveli – kaže Kovačević za Danas.

On objašnjava da je budžet za Svetsko prvenstvo određen 2019, u vreme kad su troškovi bili mnogo manji nego četiri godine kasnije.

– Budžet je bio veoma ograničen jer ono što je bilo predviđeno za trošak 2019. nije imalo istu cenu četiri godine kasnije. U međuvremenu smo imali pandemiju koronavirusa, pa rat u Ukrajini, poređenja radi tada je krompir koštao 25 dinara, sad košta 125 dinara. Ipak, mi smo uspeli da i u takvim uslovima uspešno organizujemo Svetsko prvenstvo, ali nije ostalo novca za obaveze prema Svetskoj veslačkoj federaciji. Isplatili smo oko 60 odsto. Sad smo u pregovorima za ostatak. Nije problem da se to obavi do kraja, ali smo suspendovani zbog procedura koje moraju da se ispune zato što to nismo uradili u predviđenom roku. Ne postoji problem osim što je vest izašla malo ranije – tvrdi predsednik IO VSS.

Garant za obaveze koje je VSS preuzeo kada je dobio organizaciju takmičenja je država, tako da dugovanja prema FISA mora da isplati Ministarstvo sporta.

– Ministarstvo sporta je u direktnoj komunikaciji sa Svetskom federacijom i već je sve dogovoreno. Naši sportisti će nastupati na svim takmičenjima koja slede. Država je garant, ali da bi se dugovanja isplatila postoji procedura, a to će trajati 10-15 dana i moraćemo da radimo u ovakvoj situaciji. Kad se plati, sve se vraća na staro. Ono što je bitno je da je Svetsko prvenstvo organizovano na najvišem mogućem nivou sa tim skraćenim budžetom kojim smo raspolagali.

Kovačević objašnjava da su rokovi prekoračeni zato što Srbija nije imala vladu dok su trajali izbori.

– Ispalo je da nam splet okolnosti nije išao na ruku, jer je zbog izbora sve bilo na čekanju. Ponavljam, nismo imali sreće zbog činjenice da je ovo najveće takmičenje, a da su od dobijanja organizacije do njegovog održavanja prošle četiri godine specifične za ceo svet – navodi naš sagovornik i dodaje da bi uprkos ovakvom iskustvu VSS ponovo podneo kandidaturu za organizaciju nekog velikog takmičenja.

– Svetsko prvenstvo je najveće takmičenje u našem sportu, veće i od olimpijskih igara. Nama nisu bili problem troškovi, već to što su na budžet uticale okolnosti na koje nismo mogli da utičemo. Beograd je fantastičan domaćin i svi učesnici su isticali da je šampionat sjajno organizovan. Malo je gradova u svetu koji imaju jezero u centru, gde su hoteli na desetak minuta od staze i gde nema problema sa saobraćajem – rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari