Slika na koju smo skoro zaboravili – Vimbldon okupan suncem. Lopte koje pršte po svim terenima i svojom brzinom deluju zastrašujuće. Šarenilo publike koja je do poslednjeg mesta ispunila svih 18 terena, na kojima velikani belog sporta izvode svoje egzibicije. Aplauzi koji se prolamaju sa svih strana teniskog hrama.

Slika na koju smo skoro zaboravili – Vimbldon okupan suncem. Lopte koje pršte po svim terenima i svojom brzinom deluju zastrašujuće. Šarenilo publike koja je do poslednjeg mesta ispunila svih 18 terena, na kojima velikani belog sporta izvode svoje egzibicije. Aplauzi koji se prolamaju sa svih strana teniskog hrama. Tako izgleda Vimbldon ovih dana. Jednom rečju praznik. Lepota.
Pored teniskih loptica, najviše se troše šampanjac i jagode sa šlagom. I uprkos poskupljenju, očito ne gube na popularnosti. Pored tih, ima i drugih zadovoljstava. Onih za oči. Na terenima Vimbldona je prava revija lepotica. I neprestana modna pista. Ana se pojavila u ljupkoj, beloj haljinici i imajući u vidu njenu novu vitku figuru doista izgleda prelepo. U prilično ravnom i neuzbudljivom meču sa 30-godišnjom Paragvajkom Rosanom de los Rios koji je Ana uverljivo dobila, bilo je malo bljeska, mašte i poezije. Pre proze, ali dovoljne za drugo kolo.
Serena Vilijams se uoči svog meča, tokom zagrevanja, prošetala u belom trenču – pravom mantilu sa dugim rukavima, džepovima, kaišem i izgledala je veoma elegantno i seksepilno, iako je bila kompletno „pokrivena“. Izjavila je da su joj mantili strast i da je imajući u vidu standardno vreme na Vimbldonu to zapravo odgovarajuća garderoba. Može se reći da je bolji utisak ostavila svojom garderobom nego pokazanom igrom, ali je ipak uspešno savladala svoju izvanrednu protivnicu Estonku Kaju Kanepi.

Važniji rezultati 1. kola (drugi dan)

Muškarci: Rišar Gaske – Mardi Fiš 6:3, 6:4, 6:2; Tomi Has – Giljermo Kanjas 3:6, 6:4, 6:4, 6:4; Radek Stepanek – Jan Herniš 6:3, 7:5, 6:0; Tomi Robredo – Kristof Fligen 6:1, 6:3, 6:7, 6:4; Viktor Troicki – Nikolas Lapenti 6:3, 4:0 (predaja Lapentija); Bendžamin Beker – Nikolaj Davidenko 6:4, 6:4, 6:4.

Žene: Venus Vilijams – Naomi Kadavej 7:6, 6:1; Marija Šarapova – Stefani Forec 6:1, 6:4; Marina Eraković – Mihaela Krajiček 7:6, 7:6; Sanja Mirza – Katalina Kastano 7:6, 3:6, 6:4; Sibil Bamer – Sofija Arvidson 6:4, 4:1 (predaja Arvidsonove) .

Zgodna i atraktivna Marija Kirilenko je nosila uspešnu kreaciju Stele Mekartni, ali nažalost ni to joj nije pomoglo da prođe u drugo kolo pošto je izgubila od zemljakinje Vere Duševine. Francuskinju Matildu Johanson, inače novo lice Vimbldona, sigurno će svi upamtiti. Ova suptilna, dugonoga, krhka plavuša je izazvala uzdahe kako zbog svoje lepote i atraktivne garderobe, tako i zbog svoje igre. U pravom trileru u tri seta ona je ozbiljno namučila iskusnu Svetlanu Kuznjecovu, da bi na samom kraju posustala.
Marija Šarapova je napustila svoj standardni stil – malih lepršavih haljinica, zamenivši ga odelom – tipa smokinga za zagrevanje i prslukom i šortsom na terenu. Šta reći – elegantna, otmena, malo stroža varijanta nego pre, ali van svake sumnje impresivna. Očekuje se da će u takvom stilu odigrati i svoj prvi meč protiv Francuskinje Stefani Foretz.
Što se tiče momaka, oni su se uglavnom držali klasične varijante, s tim što se jedino „kralj“ Vimbldona Rodžer Federer pojavio u bež kardiganu sa zlatnim nitima, koji je nosio preko šortsa i majice. Najk, kao njegov sponzor, napravile su 230 takvih komada, koji se prodaju po ceni od 260 funti i koji simbolično predstavljaju Federerovih 230 nedelja na mestu prvog igrača sveta. Svi oni koji odluče da sebi priušte taj kultni komad imati će bar utehu da ako već ne igraju kao on, onda bar izgledaju kao on. A i to nije malo!
Inače, što se tiče Dr. Federera, čini se da je njegov glavni cilj u prvom meču bio da se na Centralnom terenu zadrži što je kraće moguće. Razlog nije bilo Evropsko prvenstvo u fudbalu ili nešto slično, već činjenica da je želeo da, nakon tolikih spekulacija da je njegova pozicija uzdrmana i da on više nema klasu koju je nekada imao, svima jasno stavi do znanja da je on neprikosnoveni kralj Vimbldona. Federerov protivnik i veliki prijatelj tridesetogodišnji Slovak Hrbati, koji zbog ozbiljnih povreda i dužeg odsustva sa terena, objektivno nije imao oružja da mu se suprotstavi, sada će za utehu, moći da se posveti svom velikom hobiju – filmu. S tim što pretpostavljam da na repertoaru njegovog bioskopa u Bratislavi neće biti prikazivan njegov meč protiv superiornog Švajcarca.
Što se Noleta tiče, on je u meču sa Nemcem Michael Bererom, počeo letargično. Skoro nezainteresovano. A onda je došlo do preokreta. Zaigrao je kako ume. Kao da je poželeo da unese malo živosti na Centralni teren, da podigne temperaturu, da pokaže šta je zapravo dobar tenis. I rezultat je poznat.
Njegov primer su sledili i ostali nasi igrači. Tipsarević i Troicki su ubedljivo savladali Levija i Tomasa u dublu, a Troicki je izvojevao pobedu i u singlu protiv Lepentija, nakon sto se predstavnik Ekvadora povukao u drugom setu. Treba reći da je verovatno, najveći uspeh juče ostvario naš Ilija Bozoljac koji je u četiri seta savladao izvanrednog Australijanca Krisa Gućionea, plasiravši se tako u drugo kolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari