Virtus deluje baš nepobedivo 1Foto: Eurocup

Neočekivano, Virtus se kroz Top 16 fazu Evrokupa jednostavno prošetao ostvarivši perfektan učinak 6-0.

Niko u grupi koja je bila poprilično zahtevna nije uspeo da ugrozi izabranike Aleksandra Đorđevića, koji su na putu ka Top 8, uz ruski Uniks, ostavili najjači utisak.

Podgorička Budućnost, koja je takođe bila u grupi sa Virtusom, načinom na koji je savladala Cedevita Olimpiju u presudnom meču za prolaz među osam najboljih, pokazala je da će biti vrlo nezgodan protivnik u plej-ofu.

Virtus je i prošle, otkazane sezone u evroligaškim okvirima, slovio za glavnog favorita u Evrokupu, samim tim i kandidata za povratak u najelitniji rang takmičenja.

Uprkos korona virusu i očekivanoj finansijskoj krizi, klub je za takmičarsku 2020/21 imao vrlo veliki budžet, negde oko 15 miliona evra, uz Uniks verovatno i najveći u konkurenciji klubova koji se takmiče u Evrokupu.

Jasno je bilo da u društvu Budućnosti, Cedevita Olimpije i francuskog Burga, velikan iz Bolonje nije imao problema po pitanju plasmana u Top 8, međutim perfektan skor je još jasniji pokazatelj spremnosti ekipe da se domogne same završnice takmičenja koje je kvalifikaciono za Evroligu naredne sezone (finalisti dobijaju mesta).

Miloš Teodosić i Stefan Marković dominirali su u kreaciji igre i tokom Top 16 faze; tandem srpskih plejmejkera prosečno je u zbiru imao čak 14 asistencija (Teo sa 7,2 asistencije najbolji dodavač Top 16 faze, Marković sa 6,8 deli drugo mesto).

Gledajući obe faze, Virtus je jedini tim koji ove sezone u Evrokupu nije doživeo poraz.

Može se pohvaliti najboljim napadom (89,19 poena po utakmici) ujedno i najkreativnijim (24,8as) koji je prema procentima šuta za tri poena na trećem mestu (40,21).

Ono što je takođe bitno, prema odnosu asistiranih poena i izgubljenih lopti, Virtus je takođe najbolje izbalansiran tim, uprkos tome što je sa više od 15 izgubljenih lopti na samom vrhu liste.

– Činjenica da smo prve dve faze takmičenja završili bez poraza sigurno nas čini ponosnim, međutim to je samo mali korak ka našem glavnom cilju ove sezone. Predstoji nam najvažniji deo sezone kada je Evrokup u pitanju – četvrtfinale u kojem želimo da budemo pravi. Huventud je jedan od najvećih klubova u Evropi, sjajne istorije. Veoma ih poštujem, ono što su ove sezone uradili dobija na posebnom značaju ako se zna da su u sastavu imali brojne mlade igrače koji su ponikli u njihovoj školi košarke. Veoma ih dobro poznajem i svestan sam da će to biti izuzetno zanimljivo četvrtfinale – poručio je trener Đorđević.

Budućnost je u poslednjem kolu uspela da dobije Cedevita Olimpiju. Podgoričanima je bila neophodna pobeda od najmanje četiri razlike kako bi u poravnatom skoru 3-3- bili bolji od Ljubljančana.

Puleni Dejana Milojevića ne samo što su uspeli u tome, nego su pokazali da se polako navikavaju na zahteve srpskog stručnjaka.

U visokom ritmu, sa dosta šuteva za tri poena i slobode u igri, nadigrali su rivala iz ABA lige i tako naznačili da će biti zahtevan takmac Monaku u četvrtfinalu, uprkos tome što je francuski predstavnik drugu fazu završio sa samo jednim porazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari