Virus pobeda u donjem domu 1Foto: STARSPORT

Poslednje kolo fudbalskog prvenstva Srbije moglo bi da bude zanimljivije nego kompletna Superliga, jer će tek tih 90 minuta konačno dati odgovore na pitanja „Ko će pored šampiona Crvene zvezde i viceprvaka Partizana u Evropu?“ i „Ko će sa Borcem u Prvu ligu?“.

Dobićemo ih ovog četvrtka umesto u vikendu za nama, obeleženog sramnim suđenjem Srđana Obradovića, odmene (pod plaštom sumnjivog i nedokazivog zahteva za poštedu od strane Evropske fudbalske federacije) već izabranog Milorada Mažića, u, verovalo se, ključnoj bitki za preostale UEFA vize sledeće sezone, između Spartaka i Radničkog iz Niša. Takođe, stoprocentnim učinkom ekipa iz zone ispadanja, do skora poznatih po čestim rezultatskim kiksevima.

Najintrigantnija je pobeda Subotičana (2:0), ne zato što je pala iz penala, već zbog toga što je drugi posledica jedne od najsmešnijih i(li) najtužnijih odluka u istoriji našeg klupskog fudbala, baš kao i Obradovićevo teranje u svlačionicu najboljeg strelca Nišlija pre toga. Sudijska neznalica ili vredni izvršilac nečijih naredbi iz Jagodine ne samo što je odlučio ishod meča nego je maksimalno zakomplikovao borbu za treće mesto. Na njemu je sada Spartak, ali tri boda više od Radničkog nisu mu garancija da će u junu igrati prve takmičarske mečeve ovog leta. Ako se vrate kao slavljenici sa gostovanja Partizanu, „golubovi“ mogu da počnu sa pripremama za novu evropsku odiseju, za čiji početak će im biti dovoljan i remi sa crno-belima. Poraz bi, pak, značio gubitak trenutne pozicije, u slučaju da Radnički savlada Napredak pred svojim navijačima, s obzirom da je tim sa „Čaira“ bio bolje rangiran od svog takmaca pre starta plej-ofa.

Rezervni scenario šalje i jedne i druge u UEFA jato, ako Mladost iz Lučana ne uspe da priredi iznenađenje u finalu Kupa 26. maja. Kompletnu zavrzlamu dodatno komplikuje petoplasirani Voždovac, posle preokreta i trijumfa protiv „zelenog“ sastava Partizana (2:1) samo korak iza Radničkog i četiri iza Spartaka. Čak i Čukarički, jer bi i pored poraza od Napretka (2:3) nekom suludom kombinacijom rezultata i propisa mogao na mala vrata u Evropu.

Dramatičan je i rasplet plej-auta, a obzirom da ni pretposlednja Bačka (22 boda), ni Javor (23), ni Rad (25) nisu pobegli iz zone ispadanja, iako su dobili duele sa favoritima (redom): lučanskom Mladosti, Mačvom i Zemunom. Sada svi moraju da idu na sve ili ništa u preostalih sat i po igre – Bačka protiv Borca, a Javor i Rad jedan protiv drugog. I pride se nadaju da neće biti sudijske žrtve, zbog čega je jedini beogradski superligaš u ovom trouglu, ugledajući se na društvo iz gornjeg doma, saopštenjem apelovao na srpsku fudbalsku vrhušku da ne dozvoli da se drugi prvoligaš odluči van terena.

 

Kokeza traži „brisanje“ Obradovića

Kao da je Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije potpuno nezavisno telo i kao takvo (uvek bilo) imuno na sve pritiske, a ne često sprovodnik ideja moćnih ljudi i krugova, predsednik FSS Slaviša Kokeza juče je od istog tražio skidanje sa sudijske liste Srđana Obradovića. Ostaje da se vidi kako i koliko će ispaštati za sviranje nepostojećeg penala za Spartak protiv Radničkog, odnosno na koji će način platiti za silne grube greške iz prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari