Više od 300 mališana naučilo da pliva: Kako je besplatna školica plivanja u Subotici podstakla decu da se bave ovim sportom 1Foto: Zvaničan sajt Sportskog saveza grada Subotice

Za nešto manje od godinu dana, besplatnu školicu plivanja u Subotici uspešno je završilo više od 300 učenika drugih razreda osnovnih škola, a mnogi od njih odlučili su da nastave da se bave ovim sportom učlanjenjem u plivačke klubove.

Besplatna školica plivanja u Subotici uvedena je na inicijativu građana putem participativnog finansiranja iz gradskog budžeta, a organizaciju su preuzeli Sportski savez grada Subotice i Resor za sport i omladinu.

“Školica plivanja je počela prošle godine u junu, a decu smo kontaktirali preko škola, odnosno njihove roditelje koji su popunjavali upitnike i slali kako nama, tako i Sportskom savezu. Potom smo formirali grupe od po 30 učenika, odnosno u proseku po 15 u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, koje su mesečno pohađale školicu”, kaže za Danas Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za sport i omladinu.

Koliko je interesovanje, dovoljno govori da su svi prijavljeni đaci na red došli do aprila ove godine, te je prošlog meseca pokrenut novi ciklus za nove učenike drugih razreda subotičkih osnovnih škola, kojima je školica plivanja i namenjena.

“Deca na prvom času obično budu malo uplašena, ali posle mesec dana, kada dođe dan polaganja, uvek ih pitam da li im je taj veliki bazen na prvom času delovao jako veliko, na šta kažu da jeste, ali gotovo svi uspešno polože, odnosno samostalno preplivaju tih 25 metara u velikom bazenu”, ističe Aleksić.

Do diplome o uspešno završenoj školici mališane vode treneri Plivačkog kluba “Spartak Prozivka”, koji ih najpre upoznaju sa bazenom, a zatim postepeno obučavaju tehnikama plivanja, dok su u bazenu uvek prisutna dva ili tri trenera, tako da su deca pod stalnim nadzorom.

“Prvo ide klasično brčkanje nogicama, pa okret na stomak i opet brčkanje, a onda polako sa daskama od stiropora preplivavaju s jedne na drugu stranu bazena i postepeno se oslobađaju straha od vode i postaju sve sigurniji. Na nekoj polovini obuke, kada su već sigurni da su dobri, uvek je najzabavniji deo časa kada im dozvole da skaču u vodu, pa to bude opšta radost dece, a pred kraj same obuke, jedan ili dva časa, prelaze u veliki bazen da osete i veliku vodu”, objašnjava naša sagovornica.

Ukoliko se, pak, dogodi da treneri procene da je neko dete nesigurno ili bojažljivo, dobije šansu da narednog meseca još jednom pohađa školicu plivanja kako bi usavršilo svoja znanja i veštine.

“Moram da kažem da se desi da treneri kažu da im treba još jedan ili dva časa i oni im to dodatno ubace. Kad su bili praznici, časovi su nadoknađeni tako što su išli pet dana na plivanje. Dakle, jako se vodi računa o tome da svi uslovi budu ispunjeni”, podvlači članica Gradskog veća.

Aleksić dodaje i da se prilikom formiranja grupa vodi računa o tome da se deca ne razdvajaju, odnosno da školicu plivanja pohađaju zajedno sa drugarima iz razreda, a da su utisci i mališana i roditelja za sada samo pozitivni.

“Roditelji su jako zadovoljni i dobar deo dece posle školice nastavlja plivanje, jer im Plivački klub ‘Spartak Prozivka’ ponudi opciju da za sledeći mesec dobiju vaučere od 50 odsto popusta i to je neki podstrek roditeljima da upišu decu, jer ima mališana koji do tada možda nisu ni znali da poseduju afinitete ka plivanju i upravo im je ova školica u tome pomogla i oni su posle u klubu”, zaključuje Nataša Aleksić.

Grad Subotica će nastaviti da sprovodi ovaj projekat i u narednom periodu, te će svi đaci koji do sada nisu pohađali besplatnu školicu plivanja, a želeli bi, moći da se prijave i na ovaj način nauče da plivaju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari