Više od 600 strelaca na EP u Đeru 1Foto: Streljački savez Srbije

Tokom šestodnevnog nadmetanja na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u mađarskom Đeru učestvovaće više od 600 strelaca iz 47 zemalja, a već u utorak počinju da se dele medalje, saopštio je danas Streljački savez Srbije (SSS).

Gužva u dvorani u Đeru je sve veća, reprezentacije se kompletiraju, pa je na zvaničnim treninzima vatrena linija prepuna.

Kao i obično, sem klasičnih nadmetanja vazdušnom puškom i pištoljem, na programu su i neolimpijske discipline u gađanju pokretnih meta, u kojima Srbija nema predstavnike.

Prvenstvo, po tradiciji, otvaraju juniori. U utorak će se nadmetati strelci puškom u obe omladinske kategorije. Za ženski juniorski tim Srbije gađaće Marija Malić, Marija Zavišić i Ivana Marić, dok će našu zemlju u kategoriji omladinaca predstavljati Đorđe Savić, Veljko Ilić i Aleksa Mitrović. Takmičenje za devojke na programu je sutra pre podne, dok omladinci borbu za finala, a kasnije i za medalje počinju popodne. Nadmetaće se 61 junior i 69 juniorki.

Izuzimajući Malićevu, svi naši juniorski strelci puškom su debitanti na EP vazdušnim oružjem. Ilić je gađao na EP malokalibarskim oružjem prošle godine, a Savić na Prvom Svetskom juniorskom prvenstvu, održanom takođe 2017.

Marija Malić je bila članica ekipe, koja je 2017. na EP u Mariboru osvojila ekipno srebro. Međutim, prvog dana će se strelci boriti samo za pojedinačne medalje. Prvi put u istoriji EP plasman u ekipnoj konkurenciji se neće određivati na osnovu zbira rezultata članova tima u kvalifikacijama, već u posebnom takmičenju, koje je za juniore na programu u četvrtak.

Četvoro članova naše juniorske selekcije puškom će se nadmetati sva tri dana omladinskog dela šampionata, jer u sredu su na programu miksevi, a prvenstvo u Đeru je prvo EP na kome reprezentacije imaju pravo da prijave dva miksa po disciplini. Na prva dva šampionata Starog kontinenta u okviru kojih su održano zvanično takmičenje mikseva, u Đeru 2016. i lane u Mariboru, jedna zemlja je u istoj disciplini mogla da se takmiči samo sa jednim mešovitim parom.

U sredu će u juniorskim miksevima puškom, u konkurenciji 36 parova, gađati tandemi Marija Malić/Đorđe Savić i Ivana Marić/Veljko Ilić. Prekosutra će na vatrenu liniju izaći i Katarina Maricki (pištolj), ali nju očekuje samo pojedinačno takmičenje, jer je jedina predstavnica Srbije u juniorskim nadmetanjima vazdušnim pištoljem.

Seniorske reprezentacije će se takmičiti od petka do nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari