Više od očekivanog, manje od mogućeg: Prolazno vreme Partizana u Evropi 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Klub iz Humske nema naročitih, neko će reći i nikakvih, šansi  u borbi za domaću titulu, ali zato će opet prezimiti u Ligi konferencije.

Da su opravdali zvanje favorita protiv otpisanog Slovackog, crno-beli bi tom pobedom u zadnjem kolu trećeg po rangu evropskog klupskog takmičenja preuzeli prvu poziciju u D grupi i kao njen osvajač već završili u Top 16 Lige konferencije, ovako su s 1:1 (teoretski) smanjili svoje šanse za prolazak u osminu finala, jer ih od nje dele potencijalni plej-of dueli sa nekom od ala među otpadnicima iz Lige Evrope.

Razočaravajuće na prvu loptu, jer je poslednji rival tima Gordana Petrića u ovoj fazi „zaveden“ kao čist zicer, imajući u vidu njegovo zadnje mesto na tabeli i ranije otpisivanje iz trke za nokaut rundu, pa i vođstvo Natha i družine na svom terenu. Ali, ne treba iću u prošlost da bi se shvatilo koliki je ustvari uspeh to što će „parni valjak“ i na proleće voziti međunarodnim putevima, a ne samo superligaškim drumom.

Odmah posle žrebanja mnogi su mu prognozirali ispadanje iz koloseka, jer su se njim kretali i fudbalski vozovi teretnjaci iz Liga petice – Nica (Francuska) i Keln (Nemačka). I zato što je toliko često doživljavao havarije u prvenstvu Srbije, pre dolaska sadašnjeg trenera na mesto otpuštenog Ilije Stolice, da je većina Grobara zapravo navijala da se „već viđena“ rezultatska agonija što pre završi.

Ali, ne lezi vraže, čovek kratke trenerske kilometraže uspeo je sve da iznenadi. Verovatno i one što su ga doveli u danu kada je prvi pik Savo Milošević prihvatio ponudu da se vrati u Partizan, pa kroz nekoliko sati promenio ploču. Ne samo što je naš drugi najtrofejniji klub svega jedan megdan u ovosezonskoj LK završio bez plena, nego je čak dva puta „tukao“ rivala iz Bundeslige i jednom na ravne často podelio bodove sa protivnikom iz Lige 1.

Nica i Keln ne pripadaju prvom kvalitativnom ešalonu u svojim državama, primetiće mnogi i biće apsolutno u pravu – najzad, ne bi imali posla sa jednim Partizanom nego sa konkurencijom iz Lige šampiona ili Ligi Evrope – samo što bi trebalo imati na umu da srpsko prvenstvo svetlosnu godinu zaostaje za ta dva nacipnalna takmičenja. U svakom zamislivom smislu.

Ne bi trebalo zaboraviti ni to da se Petrićev sastav ćesto bori sam sa sobom, tj. sopstvenim slabostima i brljotinama kakva je sramotna eliminacija od Radničkog iz Sremske Mitrovice već na startu Kupa Srbije. Bočnim vetrovima, takođe, smatraju pristalice crno-belih i upiru prstom na sudije – trenutno na arbitre sa trave i iz VAR sobe u remiju sa Javorom, kada su ih njihove loše odluke, u kombinaciji sa promašajima Rikarda i društva, dodatno udaljile u odnnosu na večitog rivala Crvenu zvezdu (-7).

Nije im, sigurno, lako ni kada ceo stadion traži „uprava, napolje“ u trenucima kada im je preko potrebna podrška sa tribina. Makar i oni znali da je to najpripodnija moguća reakcija na višegodišnje marifetluke i „suicidne“ poteze klupske vrhuške da ju je čak i klinčadija do 14 godina pozivala na ostavke, tokom drugog remija sa Slovackim, sa tribina zatvorenih zbog huliganstva i gluposti starijih „navijača“.

Sa druge strane, pobrojano ne opravdava očajnu partiju u biti ili ne biti meču, sa toliko mlakim stavom, previše taktičke nediscipline i nesigurnosti, nepotrebnog soliranja, komplikovanih rešenja, disharmonije… Da su Urošević, Andrade, Popović, Menig… ostali dosledni sebi sada bi ih bilo briga za žreb prve nokaut runde Lige konferencije 7. novembra.

Ovako će sa strepnjom čekati ponedeljak i vesti iz Niona, da čuju na koga će od trećeplasiranih timova Lige Evrope, 16. i 23. februara. Iz lepeze mogući prepreka, sa sve svojim dužnikom iz kvalifikacija za LE – kiparskim AEK-om i jednim od „dželata“ Crvene zvezde – Trabzonom iz Turske.

U međuvremenu im valja privesti jesenji deo SLS kraju, po mogućstvu bez novog kiksa, pa onda naći načina da što bolje iskoriste nikada dužu zimsku pauzu, zbog Svetskog prvenstva u Kataru. Vreme će pokazati sa kojim sve snagama, jer je pitanje šta će uprava prezaduženog kluba uraditi sa više od 6.000.000 evra iz nagradnog fonda UEFA za dosadašnje rezultate u Evropi ove sezone.

 

PARTIZANOV DOSADAŠNJI EVROPSKI UČINAK U SEZONI 2022/2023.

* kvalifikacije za Ligu Evrope

AEK Larnaka – Partizan 2:1

Partizan – AEK Larnaka 2:2

* plej-of kvalifikacija za Ligu konferencije

Partizan – Hamrun 4:1

Hamrun – Partizan 3:3

* grupna faza Lige konferencije

Slovacko – Partizan 3:3

Partizan – Nica 1:1

Keln – Partizan 0:1

Partizan – Keln 2:0

Nica – Partizan 2:1

Partizan – Slovacko 1:1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari