Vondrušova napravila istorijski uspeh na Vimbldonu, u dva seta došla do titule 1foto:EPA

Iako nije bila percipirana kao favorit pre početka turnira, Marketa Vondrušova uspela je da napravi neviđeni podvig na najvećem turniru na svetu. U dva seta, savladala je Ons Žaber postavši time šampionka na Vimbldonu ove sezone – 6:4, 6:4.

Uspela je Čehinja da napravi veliki podvig, posebno jer pre turnira niko nije smatrao da može doći do same završnice.

Takve procene bile su očekivane s obzirom na to da je na Vimbldon došla tek sa jednom titulom u karijeri i statusom teniserke kojoj trava nikako nije omiljena podloga.

Na suprotnoj strani, imala je za rivalku prošlosezonsku finalistkinju i igračicu koja je od ukupno četiri, dve titule osvojila upravo na travi.

Današnje finale bilo je njihov sedmi međusobni susret, posle kojeg Čehinja vodi sa 4:3 u pobedama.

Njih dve su odigrale veoma zanimljiv prvi set. Žaber je krenula silovito, delovala je odlučno i sigurno, demonstrirajući da se bolje snalazi na travnatoj podlozi.

Brzo je povela sa 2:0 u gemovima, međutim kada je delovalo da ima snage i znanja da potvrdi brejk, Vondrušova je zaigrala bolje i sigurnije sa osnovne linije.

Momentalno je napravila ri-brejk ali je na svoj servis, odmah potom, imala mnogo problema da potvrdi brejk. Žaber je došla do tri brejk lopte ali je svaki put kod odlučujućih poena bila nesigurna, što je Čehinja dobrim servisima umela da materijalizuje.

Uprkos izjednačenju, Tunišanka je izgledala bolje na terenu. Veoma brzo je ponovo oduzela servis rivalki, povela sa 4:2, ali kada je trebalo da materijalizuje stečenu prednost, neobjašnjivo je zablokirala.

Toliko je grešila u trećem delu uvodnog seta da je Marketa sa četiri vezana gema osvojila uvodni set.

Uspela je već na startu drugog da napravi brejk, ali kako to obično biva na travi, logični zaključci nisu bili mogući. Vondrušova je prokockala prednost na svoj servis iako je imala 40:0.

Uprkos tome što je Tunišanka povela sa 3:1 Čehinja nije odustajala od zacrtanog. Ponovo je Žaber psihički potonula, nikako nije uspevala da uspostavi rutinu prilikom običnih udaraca sa osnovne linije. Vondrušova je napravila peti brejk na meču i u potpunosti se vratila u igru.

Na 4:4, šesta igračica na svetu umesto da napokon proigra na svoj servis ponovila je niz neobjašnjivoh grečaka težine novog brejka na meču.

Na 5:4, Vondrušova je imala meč loptu na svoj servis. Prvu nije iskoristila, ali jeste drugu težine prvog grend slema u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari