Vozači odlučili da se VN Saudijske Arabije ipak održi 1Džordž Rasel (Mercedes). Foto:EPA-EFE

Posle sastanka koji je trajao četiri sata, vozači Formule 1 doneli su odluku da će voziti trku za Veliku nagradu Saudijske Arabije, iako je u petak, između dva slobodna treninga, 15 kilometara od staze u Džedu izvršen raketni napad na naftno postrojenje.

Taj napad je prvobitno doveo do odlaganja drugog treninga za 15 minuta, da bi posle njega usledio sastanak na kojem su šefovi timova jednoglasno odlučili da se trka vozi. Organizatori i prvi čovek Formule 1 Stefano Domenikali naglasili su da su dobijene garancije da staza neće biti meta napada i da trenutno ne postoji bezbednije mesto u Džedi od nje.

Međutim, nedugo zatim došlo je do novog obrta, pošto su vozači prvo imali sastanak sa šefovima Formule 1, da bi potom ostali sami, a sve je ukupno trajalo više od četiri sata. Među vozačima postoji zabrinutost zbog razvoja situacije, pošto je to bio drugi raketni napad poslednjih dana u blizini Džede. Kasnije su se sastanku ponovo pridružili šefovi ekipa koji su još bili na stazi, da bi se on završio oko 2.30 posle ponoći po lokalnom vremenu.

Od čelnika Asocijacije Gran Pri vozača u Saudijskoj Arabiji je prisutan jedino vozač Mercedesa Džordž Rasel, dok su predsedavajući Aleks Vurc i drugi direktor Sebastijan Fetel opravdano odsutni – četvorostruki svetski šampion jer je i dalje pozitivan na koronavirus. Upravo Rasel je po završetku sastanka otišao da se vidi sa članovima direkcije trke i saopštio im je da je odluka vozača da se trka vozi po planu. Brojni mediji prenose da nisu svi zadovoljni tom odlukom, tako da ćemo tek tokom vikenda znati pouzdano kakav će biti dalji razvoj situacije.

U saopštenju Udruženja vozača navodi se da je bilo „teško prenebregnuti prirodne zabrinutost“ i dodaje da je to bio težak dan za Formulu 1 i stresan dan za vozače:

„Kada smo videli dim od incidenta, bilo je teško ostati potpuno fokusiran vozač trke i izbrisati prirodne ljudske brige. Shodno tome, započeli smo duge razgovore – međusobne, zatim sa direktorima naših timova i sa najvišim ljudima koji vode naš sport.

„Ministri saudijske vlade su objasnili kako se mere bezbednosti podižu do maksimuma i rezultat je bio dogovor da ćemo voziti današnje kvalifikacije i sutrašnju trku.

„Zbog toga se nadamo da će Velika nagrada Saudijske Arabije 2022. ostati upamćena kao dobra trka, a ne po incidentu koji se dogodio juče“, navodi se u saopštenju Udruženja vozača.

Značajan broj vozača je bio zabrinut za bezbednost događaja nakon napada, ali na kraju su bili odlučili daučestvuju u trci nakon što su im šefovi dali dodatne informacije.

Nastavak trkačkog vikenda u Džedi zakazan je za 15 časova, kada je na programu treći slobodni trening, dok su kvalifikacije tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije vozi se u nedelju od 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari