Vratili se u svoj sistem igre 1Foto: STARSPORT

Potencijalni današnji trijumf nad Belgijom u poslednjem kolu grupne faze (16.15, RTS) mogao bi i po pitanju motiva, ali i rezultatski, da predstavlja pravu satisfakciju za košarkaše Srbije pred osminu finala.

„Orlovi“ mogu do prvog mesta u grupi, pod uslovom da i Letonija pobedi Tursku, čak i da budu drugi (ukoliko pobede Turci), izbegli bi selekciju Španije sve do potencijalnog polufinala.

Kalkulacija je zaista dosta, svaka selekcija verovatno sagledava posledice pobeda, odnosno poraza u poslednjem kolu, međutim selektor Aleksandar Đorđević uverava javnost da se njegovi puleni neće baviti nikakvim stvarima koje mogu pomutiti isključivo sportski aspekat velikog takmičenja kao što je Evropsko prvenstvo.

– Kalkulacije ne postoje u nama, ali su tu generalno. Mi treba da gledamo nas i u svoj tanjir, da pre svega – poboljšamo igru – „zdravog“ je rezona selektor Đorđević.

Posle trijumfa nad Turskom utisak je i da se ambijent popravio i da je hemija među igračima sve jasnija. Automatizam kod akcija je pojačan, samim tim su i rešenja u napadu daleko jednostavnija, dok je opcija „ekstra pas“ sve zastupljenija.

– Dobra stvar za nas je to što smo naučili da ispravno prilazimo svakom protivniku. Već se dobro poznajemo, naučili smo već neke stvari. Naši sastanci mogu da počnu sa onim: ‘Znate, Velika Britanija je težak protivnik, biće naporno…’, rekao sam da ipak ne moram tako da pristupam, jer su svi oni dovoljno veliki, odrasli igrači. Od početka samo gledamo da budemo dobro pripremljeni i da gledamo napred. Dobro komuniciramo i na terenu; možda ne vidim dobro kada oni šapuću i pričaju među sobom, ali stalno razgovaraju, upozoravaju jedni druge na sve što se dešava u igri. Komunikacija je primarno oružje dobre odbrane, oni su to tako prihvatili. Neke situacije branimo samo nama poznatim znakovima, nekad nije potrebno da pričamo. Neki su stidljiviji, neki nisu, tako da svi moramo da poguramo napred – podsetio je popularni Sale na tihe karaktere Kuzmića, pa i Jovića.

Srbija je pre šampionata ostala bez osmorice igrača, zaključno sa penzionisanim Stefanom Markovićem, tako da je selektor na prvenstvo praktično poveo potpuno novu ekipu. Pojedinci su automatski iz predviđenih epizodnih, uskočili u glavne uloge, sa potpuno novim i znatno opširnijim tekstom, koji su morali u hodu da pamte. Očekivana zamuckivanja, koja su bila i te kako vidljiva protiv Rusije, na svu sreću, nisu se pojavljivala u mečevima sa Turskom i Velikom Britanijom.

– Posle Rusije smo se vratili u naš sistem igre, insistirali na našim pravilima. Naše, jednostavne stvari koje nas kao celinu čine boljim. Mislim da je meč protiv Velike Britanije bila u konstantnom našem fokusu. Vidi se da ponekad neki igrač malo odluta, da je u svom nekom problemu, razmišljanju… Već idemo ka onim stvarima koje nas čine ekipom. Tu prednjače oni najiskusniji i oni imaju zadatak da prenesu svoja iskustva mlađima. To su neke stvari koje nam daju snagu – poručio je selektor Đorđević.

Jović: Preskočio sam tri treninga

Podsetio je selektor Đorđević da je ovaj tim mnogo napredovao, jer je obavio kompletne pripreme zajedno. „Možda je samo Stefan Jović preskočio tri ili četiri dana treninga na Kopaoniku“, naveo je Đorđević, spremno dočekavši repliku Jovića, koji je sedeo sa njegove desne strane: „Tri šefe“.

„Tri? Izvini molim te“, nasmejao je sve Đorđević i nastavio: „Meni je izgledalo kao da je bilo sedam. Nisam te video uopšte. Šalim se malo…“, bio je detalj sa konferencije koji je ilustrativno pokazao odnos između selektora i igrača.

Belgijanci atipična ekipa

– Jako organizovano igraju, imaju mnogo iskustva na bekovskim pozicijama. Tu su Van Rosom i Tabu, koji igraju dugi niz godina. Imaju i evroligaške sezone iza sebe, odlični su šuteri, lideri svojih ekipa. Aksel Ervel je imao iza sebe nekoliko godina u Real Madridu, sada u Bilbau. Imaju i dosta mladih igrača, atleta. Mi zato moramo da idemo na pobedu, ne interesuje nas ništa drugo. Tako se i spremamo. Imamo poštovanje prema njima. Želim da dobrim pristupom uđemo u utakmicu. Belgija je atipična ekipa, pošto igra sa dva krilna centra i s takvim konceptom se još nismo susreli. Imaju dobre šutere, čak i među visokim igračima. Zato moramo dobro da se odmorimo, da obnovimo energiju, da podignemo koncentraciju – oprezan je selektor i prepun respekta prema današnjem rivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari