Najbolji rukometaši Srbije odigrali su najzrelije, najkvalitetnije i najsrčanije kada je to bilo najpotrebnije. Sjajna rola i pobeda protiv Norveške u pretposlednjem kolu D grupe – 27:26 (12:10) nije im osigurala plasman u sledeći krug Svetskog prvenstva, ali ih je ostavila u konkurenciji za četvrtfinalnu fazu takmičenja u Hrvatskoj, zbog koje je povratnik na veliku scenu (pre svega) došao u eks jugoslovensku republiku.

 

Norveška – Srbija 26:27 (10:12)

Dvorana: Žatika. Gledalaca: 3.000. Sudije: Baum, Goralčik (Poljska). Isključenja: Norveška 4 minuta, Srbija 10 minuta. Sedmerci: Norveška 3 (1), Srbija 3 (2).

NORVEŠKA: Ege (18 odbrana), Jensen, Vatne, Drange, Loke 6, Bjorsen 4, Mirhol 2, Tvedten 3 (1 sedmerac), Mamelund 1, Buhman, Kjeling 2, Medhus, Samdhal 3, Skoglund 5.

SRBIJA: Pejanović (10 odbrana), Kojić, Ćuruvija 3, Šešum 1, Vujin 8, Vučković, Stojanović 3, Toskić3, Stanić(11 odbrana), Ilić 4 (1), Bojinović2 (1), Prodanović, Anđelković 1, Nikolić2.

 

Kao Brazilci protiv nas pre dva dana, „orlovi“ su gotovo svih sat vremena držali situaciju u svojim rukama, diktirali tempo i bili u rezultatskoj prednosti. Biti ili ne biti položaj izvukao je maksimum iz ekipe koja se protiv „karioka“ obrukala, a u meču sa evropskim prvakom Danskom ostala bez većviđenih bodova. Odbrana je opet bila čvrsta, pokretljiva i timska (samo tako je mogao biti zaustavljen najbolji protivnički šuter Kjeling), a napad koncetrisan i raznovrstan. Teret važnog trijumfa podeljen je na ravne časti, ali su mu posebnu notu ipak dala trojica igrača. Golman Pejanovićbriljirao je u prvom poluvremenu (10 odbrana), a Staniću nastavku (11). Zaustavljali su lopte koje se moraju uhvatiti, ali i bili neprolazni kada su ih svi videli u mreži, dajući tako vetar u leđa Cvetkovićevoj preporođenoj četi. „Parirao“ im je fenomenalni Marko Vujin, čija je bekovska desnica „ispalila“ čak osam projektila iza leđa inače fenomenalnog Egea (18), od čega šest u ključnim fazama drugog poluvremena.

Do sinoćubedljivi Norvežani došli su ipak nekako u priliku da iščupaju nezaslužen bod, ali za jedanaest poslednjih sekundi nisu pronašli put do našeg gola, pa je pogrešna aistencija prema Kjelingu digla na noge srpski deo publike u krcatoj i prelepoj porečkoj dvorani, gde će Srbija danas odmeriti snage sa autsajderom Saudijskom Arabijom (16.15, RTS).

Jovica Cvteković, selektor Srbije: Srećan sam što smo se posle nesretnog poraza od Danske i još nesretnije utakmice sa Brazilom uspeli se podići iz pepela i nastaviti stazom uspeha, kojim idemo poslednje dve i po godine. Igrači su danas ispisali mnogo lepu priču.

Ratko Nikolić, kapiten: Uvek idemo težim putem, pa smo i ovde zakomplikovali sebi život. Uspeli smo, ipak, da se vratimo, odigramo fenomenalno, ostanemo u trci za drugi krug i obradujemo naše sjajne navijače u Poreču.

Marko Vujin, igračutakmice: Golmani su fenomenalno branili, malo se grešilo u napadu, a na kraju nas je pogledala i sreća, koju nismo imali u zadnjem sekundu meča sa Dancima.

Moguće varijante raspleta u D grupi

1. Ukoliko Danska pobedi Norvešku, a Brazil dobije Egipat, u tom slučaju Srbija, Brazil i Norveška imaće po šest bodova. Iz kruga ispada Brazil, jer ima najslabiju gol razliku u međusobnim mečevima, na toj mini tabeli. Srbija tada u drugi krug nosi dva boda iz pobede protiv Norvežana.

2. Ukoliko Norveška pobedi Dansku ili te dve ekipe odigraju nerešeno, da bi „orlovi“ išli dalje neophodno je da Egipat pobedi Brazil ili da se ta utakmica završi podelom bodova. U tom slučaju Srbija opet odnosi dva boda u drugi krug od Norvežana.

3. Najgora varijanta je da Danska igra nerešeno sa Norveškom ili da Norvežani pobede, a da Brazil pobedi Egipat. U tom slučaju „orlovi“ ne idu u Zadar.

Sve ove kalkulacije padaju, naravno, u vodu ako naš tim ne pokaže ko je „stariji“ protiv Saudijske Arabije.

 

Kraj za Anđelkovića?

Sinoćnji trijumf ima i tamnu stranu. Ako današnji ultrazvuk potvrdi preliminarnu dijagnozu povrede Danijela Anđelkovića, Srbija bi SP mogla da nastavi bez iskusnog organizatora igre, kojem je u poslednjem napadu (izgleda) pukao mišićleve potkolenice. DragićevićMilutin se, zato, sigurno vraća u zemlju, jer je procenio da mu je, kao igraću koji je bio „višak“ u prvoj fazi, isplativije trenirati sa klubom nego ostati sa reprezentacijom. Priča sa selektorom Cvetkovićem nije ga odvratila od te, najblaže rečeno, neobične odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari