WTA: Nećemo organizovati turnire u Kini bez dokaza da je Peng bezbedna 1Foto: Pixabay/Marijana1

Predsednik Svetskog udruženja teniserki (WTA) Stiv Sajmon rekao je danas da kineska teniserka Peng Šuaj još nije direktno stupila u kontakt sa udruženjem i dodao da „nikakva količina novca“ neće sprečiti WTA da povuče sva takmičenja iz Kine.

Peng Šuaj je nestala nakon što je optužila bivšeg premijera Kine za seksualno zlostavljanje.

Sajmon je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao da sledeće godine neće biti organizovano nijedno takmičenje u Kini bez dokaza da je Peng bezbedna.

„Ne možemo da pristajemo na kompromise. Ovo je pitanje ispravnog i pogrešnog“, naveo je on.

Peng Šuaj je na društvenoj mreži Weibo 2. novembra navela da ju je nekadašnji premijer Kine Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima posle jednog teniskog meča pre tri godine. Ona je rekla da je Džanova supruga tada „stražarila ispred vrata“.

Ona je navela da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“. Peng je dodala da nema dokaze za sve što je napisala.

Njene poruke obrisane su oko pola sata posle objavljivanja. Naknadni postovi, komentari i ključne reči kao „tenis“ blokirane su sa kineskog interneta, kao i sve vesti u vezi sa Peng.

Od tada niko nije video ni čuo Peng Šuaj.

„Veoma, veoma sam zabrinut za nju“, dodao je Sajmon.

Sajmon je u četvrtak izjavio da sumnja u autentičnost imejla za koji su kineski državni mediji naveli da je napisala Peng Šuaj, a u kome se navodi da je bezbedna i da je optužba o seksualnom zlostavljanju lažna.

„Veoma sam zabrinut zbog izazova koji se pojavljuju kada neko ima hrabrosti da istupi i progovori, iznoseći prethodno iskustvo koje je povezano sa seksualnim zlostavljanjem ili uznemiravanjem. Za to je potrebno užasno mnogo hrabrosti, a sada se suočava sa većim pristicima, ako čuje šta se dešava“, naveo je on.

„Za nas je od ključnog značaja da ona zna da smo zabrinuti za nju i da smo spremni da joj ponudimo svu podršku“, dodao je Sajmon.

Ujedinjene nacije zatražile su danas dokaze da je Peng Šuaj dobro, a brojni teniseri pozvali su na istragu povodom njenog nestanka.

Peng je osvojila 23 titule u dubulu, uključujući Vimbldon 2013. i Rolan Garos 2014. godine. Ona nije igrala od februara prošle godine u Kataru, pre nego što su počela zatvaranja i otkazivanja turnira zbog pandemije korona virusa.

Ona je trostruka učesnica Olimpijskih igara, 2008, 2012. i 2016. godine, ali Medjunarodni olimpijski komitet se još nije oglasio povodom njenog slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari