WTA protestovala nakon što je češka policija zabranila ulazak u zemlju teniserki iz Rusije 1Foto: EPA/ALI HAIDER

Ženska teniska asocijacija (WTA) izdala je saopštenje nakon što je policija u Češkoj zabranila ulazak u zemlju teniserki iz Rusije koja je trebalo da nastupa na turniru u Pragu.

„WTA najoštrije osuđuje rat u Ukrajini i akcije ruske vlade. WTA takođe nastavlja da podržava ukrajinske takmičarke na Turu, kako i sve druge WTA takmičarke, koje se suočavaju sa ogromnim izazovima kao profesionalni sportisti dok su mnogi njihovi voljeni u zemlji suočeni sa napadima Rusije“, piše u saopštenju WTA, a zatim se dodaje:

„WTA igračice čija nacionalnost je ruska/beloruska nastavljaju da se takmiče na Turu na neutralnoj bazi. Uprkos njihovoj nacionalnosti, nekim WTA takmičarkama je uskraćena mogućnost od strane češke vlade da se takmiče na WTA takmičenju Serije 250 u Pragu naredne nedelje. WTA pravila kažu da svim takmičarkama mora biti dozvoljeno da se takmiče, bez diskriminacije. Nastavićemo da pratimo situaciju kao što uzimamo u razmatranje i ovaj kompleksan geopolitički trenutak“.

Vlada Češke je u četvrtak usvojila uredbu o zabrani učešća ruskih i beloruskih sportista na manifestacijama u ovoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari