Za velika takmičenja problem smeštaj 1Foto: FK Radnik

Surdulica se nalazi na samo dvadeset kilometara od Vlasine i jezera koje je na nadmorskoj visini od 1.230 metara.

Ova vodena površina od 15 kilometara kvadratnih, sa kilometrima dugom obalom, odavno predstavlja visinsku bazu za sportske ekipe i njihove fizičke pripreme.

U skladu sa time u ovoj opštini poslednjih desetak godina mnogo je uloženo u obnovu i izgradnju sportske infrastrukture.

Gradski stadion na kome svoje superligaške mečeve igra FK Radnik raspolaže kapacitetom od 3.500 gledalaca na sedećim mestima, kao i reflektorima za odigravanje utakmica u večernjem terminu, što je do sada u više navrata i viđeno na mečevima protiv Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, Radničkog iz Niša i drugih klubova.

Ovdašnji klub je u skladu sa pravilima Fudbalskog saveza Srbije (FSS) bio i domaćin finalne utakmice Kupa Srbije u fudbalu.

– Kada je fudbal u pitanju, imamo i uređeni stadion na ulazu u grad, u naselju Belo Polje gde je stadion funkcionalan teren sa veštačkom travom. Na ovaj način omogućavamo ekipama koje dođu u Surdulicu da koriste alternativni terene, mimo naše „bombonjere“ kako je prozvan gradski stadion koji zadovoljava već sada i standarde za odigravanje međunarodnih utakmica za koje važe stroga pravila UEFA i FIFA – navode za Danas iz Sportskog saveza Surdulice.

Ovde kroz sportske objekte, balon salu, još jedan fudbalski teren u predgrađu grada u selu Alakince, kao i najnoviju sportsku salu koja je izgrađena uz podršku državnih sredstava pri Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ ovde je stvoren ambijent za ozbiljne turističko-sportske manifestacije.

– Činjenica da je Vlasina u neposrednoj blizini, te da jedna sportska ekipa u samo jednom danu može sa „vrha“ da se spusti u „bazu“, daje posebnu dimenziju onome što je naša namera u perspektivi – objašnjava Biljana Nikolić, direktorka Turističke organizacije Surdulice (TOS).

Ono što je vidljiv i konkretan problem jesu smeštajni kapaciteti za potencijalne sportske ekipe. Potpuno nerazumljiva privatizacija Hotelsko-ugostiteljskog preduzeća „Evropa“ u čijem sastavu je bio hotel „Srbija“ u centru grada, Motel „Promaja“, Hotel „Vlasina“, kao i Hotel „Vilin lug“ u Crnoj Travi potpuno je devastirao smeštajne kapacitete.

Ovde kažu da su „s konja pali na jasle“ i najavljuju rešavanje ovog problema koji godinama umanjuje stvarne prirodne potencijalne za razvoj sportskog turizma.

Poslednjih desetak godina broj sportskih ekipa koje su boravile na bazičnim pripremama na Vlasini je u padu, jer nakon ne uspele privatizacije hotela od strane investitora iz Saudijske Arabije, na Vlasini funkcionišu dva privatna hotela sa manjim kapacitetima, a tržište ove ponude je vrlo probirljivo i ima svoje stroge zahteve čemu trenutno ovde teško da mogu i minimalno da odgovore.

– Vlasinsko područje je i zvanično teren Posebnih prirodnih odlika, po odluci nadležnih državnih organa, ali izgradnja ili uređenje jedne ski-staze ili obnova zapuštenog fudbalskog terena, kao i izgradnja hotela ili obnova postojećeg u okviru koga je i depadans za dodatni smeštaj, mogao bi da bude prvi korak ka onome što se zove sportsko-turistički kompleks na dve lokacije – navode iz Turističke organizacije u Surdulici (TOS).

Sve to ukazuje da su neophodne direktne državne ili strane investicije.

Bez toga bitno će biti umanjeni efekti dosadašnja ulaganja iz lokalnog budžeta u razvoj sportske infrastrukture kako u samoj Surdulici tako i na području Vlasinske visoravni.

Opštinski budžet koji za sport izdvaja oko 40 miliona dinara je slabašan zamajac za zahtevne infrastrukturne projekte koji su ovde neophodni.

Iz lokalne samouprave u Surdulici u skladu sa svojim iskrenim namerama za unapređenje turizma već su preduzeli mere na zabrani divlje gradnje na širem području Vlasinske visoravni gde je nemoguće podizati bilo kakve građevinske objekte bez građevinske dozvole.

Efekata ima, ali postoji i percepcija po kojoj nema zainteresovanih za ozbiljnije građevinske zahvate. Sve češći su i slučajevi u kojima vlasnici vikend objekata i po nižoj ceni žele da prodaju svoje kuće smatrajući da „ne postoji ozbiljna ekološko-turistička percepcija ovog područja“.

Između lokalnih ambicija i strateških projekata ovde se vidi stvarnost koja se odnosi na manjak izvornih sredstava i nedovoljno „lobiranje“ i predstavljanje samog područja pred potencijalnim investitorima iz zemalja EU, a i šire. Na gubitku su građani ovog dela juga centralne Srbije kojih je sve manje na području Vlasine, Crne Trave ali i onih koji odlaze iz surduličke opštine.

Projekat vredan 150 miliona dinara

– Projekat izgradnje sportske hale, površine 2.500 m2, realizovan je uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštine Surdulica i sam projekat vredan je 150 miliona dinara. Sportska hala sa univerzalnom dvoranom, opremljena je najsavremenijom opremom, i raspolaže sa 800 sedišta za posetioce, namenjena je za organizaciju svih sportskih manifestacija i takmičenja i nalazi se u okviru Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ – kazao je 27. januara u Surdulici ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvarajući sportsku halu.

Tekst je deo projekta „Turizam i ekologija, ključ razvoja Surdulice“, koji se sufinansira sredstvima opštine Surdulica. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne odražavaju stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari