Zadivljujuća teniska zaostavština Federera: 24 godine u ATP turu, 103 titule, 20 grend slem krune... 1EPA-EFE/NIC BOTHMA

Legendarni Švajcarac završava karijeru vrednu prepričavanja.

Danas se desilo ono što je teniski svet odavno očekivao, jer je vremešni Rodžer Federer javno priznao da nije u stanju da se izbori sa posledicama teške povrede kolena i preduge takmičarske pauze, istovremeno objavivši konačnu odluku da se na Lejver kupu, sledeće nedelje, oprosti od aktivnog igranja tenisa.

„Kao što većina vas zna, suočio sam se sa mnogim izazovima u protekle tri godine u smislu povreda i operacija. Imam 41 godinu, odigrao sam više od 1.500 mečeva u periodu od 24 godine. Teniski svet se prema meni ophodio srdačnije nego što sam ikada mogao da sanjam, ali je vreme da priznam da je došlo vreme da završim svoju takmičarsku karijeru. Lejver kup sledeće nedelje biće moj poslednji ATP događaj. Igraću više tenisa u budućnosti, naravno, ali ne na grend slemovima ili turnejama“, napisao je na društvenim mrežama Švajcarac.

Federer je dve decenije igrao tenis na najvišem mogućem nivou, tokom karijere osvojio je 103 ATP titule, uključujući 20 grend slem šampionskih pehara, 28 Masters pobedničkih trofeja… Od turnira „velike četvorke“ najviše je voleo Vimbldon, gde je rekordnih osam puta odneo najvredniju novčanu nagradu, dok je šest puta osvajao Australijan open. Jednom manje bio je pobednik US opena, dok je na Rolan Garosu slavio samo jedne sezone.

Švajcarac je izjavio da će mu nedostajati sve što je doživeo tokom decenija provedenih na travi, šljaci… kao i da posebnu zahvalnost duguje supruzi Mirki, jer mu je bila velika podrška u svakom trenutku. Isto važi i za brojne saradnike iz njegovog tima.

„Takođe, želeo bih da zahvalim svojim protivnicima na terenu. Imao sam sreću da igram epske mečeve koje nikada neću zaboraviti. Borili smo se pošteno, sa ogromnom strašću i intenzitetom. Uvek sam se trudio da poštujem istoriju igre. Osećam se izuzetno zahvalno, bili smo pokretač jedni drugima i zajedno smo podigli tenis na viši nivo“.

Federer je profesionalnu karijeru započeo u švajcarskom Gštadu u julu 1998. godine, U Top 100 u singl poretku ušao je godinu dana kasnije, a prvi ATP trofej u pojedinačnoj konkurenciji podigao je 2001. u Milanu.

„Poslednje 24 godine na turneji su bile neverovatna avantura, iako se ponekad čini da je prošlo kao 24 sata. Takođe, bilo je toliko sadržajno i magično da se čini kao da sam već proživeo ceo život. Imam ogromno bogatstvo iza sebe, igrao sam u preko 40 različitih zemalja, smejao se i plakao, osećao radost i bol, a najviše od svega sam se osećao nevrerovatno živim. Na svojim putovanjima sam upoznao mnoge divne ljude koji će mi ostati prijatelji za ceo život“.

Federer je svoj poslednji „pravi“ meč odigrao na Vimbldonu, prošlog leta,, kada je izgubio od Poljaka Huberta Hurkača.

 

Neke od najzanimljivijih brojki

1251 pobeda, 275 poraza

130 miliona dolara zarade od turnira

310 nedelja na prvom mestu ATP rang liste / 237 u nizu

6 osvojenih Završnih turnira

1 medalja (srebro) sa Olimpijskih igara

1 titula u Dejvis kupu

23-27 skor sa Đokovićem

16-40 skor sa Nadalom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari