Zagorac kao mogući džoker 1Foto: STARSPORT

U Crvenoj zvezdi sigurno u mirnijem ambijentu obavljaju pripreme za subotnji, drugi meč polufinala ABA lige, nakon što su u najefikasnijem ovosezonskom večitom derbiju, na startu serije, uspeli da trijumfuju (106:101).

Partizan je u prvom meču imao izuzetne procente šuta za tri poena (43,3), čak 22 asistencije, duplo više ofanzivnih skokova, samim tim i poena iz drugog napada, ali je i sa takvim brojkama (daleko iznad prosečnih u toku sezone) kapitulirao i čitavu takmičarsku godinu praktično sveo na subotnji duel.

– Mislim da će potencijalni uspeh Partizana u drugom meču zavisiti od dva segmenta: početak meča – u prvom susretu su krenuli mlako, nedovoljno odlučno i ubedljivo – odnosno fokusa – biće im potreban što duži kontinuitet kvalitetne odbrane i tečne igre u napadu – mišljenja je Zoran Sretenović, danas dokazani trener, a nekada jedan od najboljih srpskih plejmejkera kada je pregled igre u pitanju.

Sretenović je tokom sjajne igračke karijere nastupao i za Zvezdu i Partizan, dok se kao trener dokazivao u brojnim klubovima (Budućnost, Hemofarm, Igokea, Vojvodina, poljski AZS, Polifarma…).

– Teško je to podvesti pod iznenađenje, ali Trinkijeri verovatno nije očekivao da će u prelomnim trenucima Davidovac, Čović i Dobrić odigrati toliko minuta sa tako važnim ulogama. Davidovac je igrač koji visinom, znanjem i umećem sa loptom može da bude vrlo nezgodan, jer je veoma teško čuvati takvog igrača koji sa četvorke kreira, čita pomeranja odbrane, a može i leđima da napadne sa niskog posta – obrazložio je Sretenović.

Crveno-beli su u uvodnom meču „ugušili“ Gagića i Nikolu Jankovića, koji praktično ništa nisu omogućili Partizanu sa niskog posta.

– Zvezda je odlično branila unutrašnju igru Partizana, s toga i ne čudi što su crno-beli u tolikoj meri šutirali spolja. DŽok Lendejl je jedini sposoban da sa petice poremeti defanzivnu koncepciju rivala. Od Gagića i Nikole Jankovića ne možete očekivati da šire igru; oni su dobri u tom otvaranju ka košu, međutim Australijanac je kompletniji i daleko teži za čuvanje. On je u suštini krilni centar koji u Partizanu igra na petici, rekao bih više iz moranja i nemanja boljih rešenja. Odličan je igrač: ima dobro telo, lagano trči, poseduje dobru tehniku… Dosta dobro i igra na petici, ali prevashodno zbog toga što recimo Stefanu Jankoviću nedostaje kontinuitet na četovrci. I on ima dobre predispozicije, kvalitetan je, ali puno oscilira – jasan je i analitičan Sretenović, koji smatra da se Crvena zvezda odlično pripremila za Radeta Zagorca i Ognjena Jaramaza i da obojica nisu mogli da dođu do izražaja.

– Stručni štab Zvezde je dosta vremena posvetio skautiranju Zagorca i Jaramaza. Ne vidim Zagorca kao alternativno rešenje na četvorci, on mi je više krilo, pogotovo što Zvezda ima fizički snažne igrače pod košem. Zagorac bi u subotu mogao više da koristi dobru igru jedan na jedan i činjenicu da je odličan u tranziciji – od koša do koša – podvukao je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i startni plejmejker Jugoplastike.

Regland nije prednost Partizana

DŽo Regland je u prvom meču povredio koleno (najverovatnije meniskus) i veliko je pitanje da li će nastupiti u subotu, odnosno uopšte do kraja polufinalne serije. „Uopšte ne mislim da će potencijalno neigranje Reglanda biti prednost Partizana, više kao nedostatak jednog šrafa u Zvezdinoj mašini. Čović ga je odlično odmenio u prvom meču: značajno je ubrzao protok lopte, povećao kreativnost i timsku efikasnost. Davidovac je takođe sposoban da odigra na jedinici i doprinese u organizaciji nekim alternativnim i teško predvidljivim rešenjima. Zvezdi će nedostajati Reglandova fizička snaga, poeni i igra jedan na jedan“, istakao je Sretenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari