Žalba (ni)je bez šansi 1Foto: STARSPORT

Evropska fudbalska federacija vrlo teško prelazi preko odluka svoje Disciplinske komisije, ali retki izuzeci poništavanja ili ublažavanja odluka ostavljaju prostora za nadu prestupnika.

Tako u Crvenoj zvezdi misle da pravni tim kluba iz Ljutice Bogdana nije bez šansi u borbi za skidanje suspenzije sa stadiona „Rajko Mitić“ u prvih 90 minuta dvomeča 1/16 finala Lige Evrope sa CSKA iz Moskve (13. februar), izrečene zbog isticanja transparenta podrške (pred Haškim tribunalom) osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, od strane navijača crveno-belih u utakmici pretposlednjeg kola grupne faze na terenu BATE Borisova.

Dobri poznavaoci materije savetuju zastupnicima srpskog kluba, za ovu priliku pojačanih kolegama iz neimenovane advokatske švajcarske kancelarije, da prvo do poslednjeg zareza i tačke prouče pisanu verziju odluke, koju je UEFA dužna da im pošalje. I pritom naročitu pažnju posvete analizi izveštaja komesara za bezbednost postavljenog od strane evropske „kuće fudbala“ za utakmicu u Belorusiji, odnosno izjašnjavanju predstavnika FARE (nezavisna organizacija Fudbal protiv rasizma u Evropi) o spornoj pisanoj poruci nekadašnjem vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske.

Dobronamerni poznavaoci principa delovanja disciplinaca UEFA sastavljačima žalbe na izrečenu zabranu prisustva publike, čije je slanje najavio generalni direktor lidera srpskog šampionata Zvezdan Terzić odmah pošto je dobio vesti iz Niona prošlog petka, takođe sugerišu ispitivanje makro i mikro konteksta slučaja. S tim u vezi, smatraju naši sagovornici, ne bi bilo zgoreg ni zatražiti dozvolu za prisustvovanje Zvezdinih branilaca sednici Komisije za žalbe. Mada to nije praksa ni obaveza UEFA valjalo bi probati da se dobije odobrenje da se (i) živom rečju obrazlože argumenti odbrane. A povlačenje paralele sa slučajem Hajduka iz Splita zaista bi mogao da bude jedan od njih.

U Zvezdi smatraju da je „Ubij Srbina“ sa „Poljuda“, u meču sa Levskim, istovetan ako ne i krupniji prestup od veličanja Mladića. Dalje, u Ljutice Bogdana planiraju da podsete UEFA da je hrvatski, kao i srpski klub ponovljeni prestupnik, jer mu je kao i nekadašnjem evropskom i svetskom prvaku prvo zatvarana jedna tribina, pa ceo stadion. Konačno, čelnici crveno-belih veruju da bi pomilovanje mogli da zasluže zbog činjenice da su Splićani baš kao i oni prodali dobar deo karata za sledeći meč. Jer im, kažu, iz Niona nije nagoveštena mogućnost suspenzije.

Što sve zajedno može da bude dobra podloška za revidiranje odluke, kao u slučaju Hajduka, ali i mrtvo slovo na papiru. Pita se samo UEFA, a njoj je više muka od stalnih ekscesa naših klubova i njihovih navijača.

Milojević danas „proziva“

Trener Vladan Milojević i ekipa danas završavaju zimski raspust i jutarnjom prozivkom na „Rajku Mitiću“ počinju pripreme za prolećni deo sezone. Posle redovnih testiranja 14. januara otputovaće na Kipar gde će do 21. odraditi prvu fazu priprema. Druga faza priprema biće u Antaliji (26. januar – 8. februar) i crveno-beli će za to vreme odigrati kontrolne utakmice sa Dinamom iz Bresta, Amkarom, Ujpešt Dožom i Zenitom, kao uvertiru za prvi takmičarski meč u 2018. godini sa CSKA iz Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari