Mnogi imaju više titula, ali ipak nisu najbolji: Zašto je Majkl Džordan, koji puni 60 godina, najveća legenda NBA lige? 1Foto: Porfimedia

Najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan danas puni 60 godina.

žordan je rođen u Bruklinu u Njujorku, ali je odrastao Velmingtonu u Severnoj Karolini.

Igrao je 15 sezona u NBA ligi, osvojio šest titula sa Čikago Bulsima, a u svakom finalu je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP).

Pet puta je bio MVP sezone, 14 puta Ol-star. Prosečno je u karijeri beležio 30,1 poena (33,4 u plej-ofu) uz 6,2 skokova i 5,3 asistencija po meču.

Da nije napravio dvogodišnju pauzu 1993-1995, neposredno nakon što mu je ubijen otac, nema sumnje da bi danas bio najbolji strelac u istoriji lige i vlasnik možda i još neke titule.

Iako su mnogi igrači postigli više poena od njega ili osvojili više titula, niko nije bio toliko uticajan na svet košarke kao Džordan.

Uvek maksimalno motivisan da pobedi, bez obzira na to protiv koga igra i za šta igra, Džordan je posebno impresivan bio u ključnim momentima pa se smatra najboljim „klač“ igračem u istoriji.

U karijeri je odlučio 25 utakmica košem u poslednjih 30 sekundi, uključujući dva NBA finala i još pet plej-of mečeva.

Ostaće upamćen i po surovoj radnoj etici ali i takozvanom „trash talku“, odnosno verbalnom prozivanju rivala na parketu.

„Ubica, u darvinskom smislu reči, odmah bi osetio i napao nečiju slabu tačku“, opisao je Džordan sportski novinar Rajt Tompson.

Bio je toliki fanatik da su Bulsi, prilikom odabira igrača za svoj tim, morali da dovode košarkaše „dovoljno žestoke“ da mogu da mu pariraju na treninzima.

Kako bi unapredio svoju igru u odbrani, provodio je dodatne sate analizirajući igru protivnika, a u napadu se oslanjao pre svega na instinkt i improvizaciju u trenutku igre.

Stoga je jedan od retkih igrača koji su uz MVP nagrade birani i za defanzivca godine i idealni defanzivni tim (devet puta!)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari