Zašto je Piksi "nepoželjan" na Marakani? 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Incident se dogodio dok je Stojković, tada kao trener japanske Nagoje, čekao na sastanak sa predsednikom Crvene zvezde Vladanom Lukićem.

Navijači Crvene zvezde, barem ono “tvrdo krilo” Delija, dočekalo je selektora Srbije na prethodnom večitom derbiju u finalu Kupa Srbije sramnim transparentom, na kojem je pisalo:

„Nikad nije bila tvoja. Ti nikad nisi bio naš. Decenijskog potopa posle tebe seća se svaki zvezdaš. Sajonara“.

Za mnoge je taj potez navijača Crvene zvezde bio iznenađenje, mnogi su očigledno zaboravili neke ranije događaje. Ključni se dogodio pre nešto više od deset godina, kad je Stojković, tada šef struke japanske Nagoje, želeo da poseti “Marakanu”, popije kafu u svojoj kući i sastane se sa tadašnjim predsednikom kluba Vladanom Lukićem.

Peta Zvezdina zvezda je tog 16. januara 2012. godine morao da pričeka Lukića, koji je imao sastanak vezan za Milana Vilotića, rešio je da svrati u “Red kafe”.

I tu su nastali problemi. Bio je Stojković sa legendarnim golmanom Stevanom Dikom Stojanovićem i još nekoliko prijatelja u društvu, naručio je kafu, ali ju je popio mnogo brže nego što je to zamišljao.

U tom trenutku u “Red kafe” je ušla grupica Delija, jedan od najglasnijih prišao je Stojkoviću uz reči:

“Šta ćeš ti ovde? Tebi je ulaz zabranjen!”

Teži incident je tada srećom izbegnut, s obzirom na to da je Stojković mirno popio kafu, izašao iz “Red kafea”, seo u svoj automobil i napustio stadion na kojem je stekoa status legende. Stojković je tada dao i izjavu, potvrdivši šta se tačno dogodilo:

“Dok sam sa prijateljima u kafeu na Marakani pio kafu, za moj sto su prišla trojica navijača Zvezde, od kojih jednog lično poznajem, u žestokom tonu su me upitali šta ja tražim na stadionu. Nisam se uplašio, ali sam bio u čudu”, kazao je Piksi pre nešto više od deset godina.

Pre neki dan, tačnije 26. maja, Stojković se ponovo našao u čudu, s obzirom na sadržinu transparenta. Da li je sadašnji selektor “ostavio rasulo za sobom ili ne”, to je neka druga tema.

Da je legenda Crvene zvezde, da je Zvezda njegov klub i da je on Zvezdin, to niko ne može da porekne. Pa ni viđeniji navijači, niti bilo ko iz Uprave crveno-belih.

Objasnio je Stojković pre deset godina svoje viđenje situacije iz perioda kad je kao predsednik predvodio Crvenu zvezdu.

“Zvezda je u to vreme imala odlične rezultate, igrala je velike utakmice, punila stadione, ali nisam nikad navijačima bio po volji. Verovatno zato što nisam hteo da im se ulagujem i da ih finansiram. Kad su zasluživali, hvalio sam ih, kad je trebalo kritikovao sam ih. Možda su zbog takvog mog odnosa prema njima reagovali na onaj način, kad su me videli na stadionu. Ne želim da verujem da je nešto drugo u pitanju ili da neko drugi stoji iza toga”, pričao je Piksi pre deset godina.

Prosto je neverovatno da gotovo deceniju kasnije sada selektor Srbije gotovo da može da upotrebi iste reči. Pametni ljudi bi rekli, istorija se ponavlja. No, objasnio je Piksi tada i da ništa ne može da poljulja njegovu ljubav prema Crvenoj zvezdi.

“To ne može ništa da promeni. Naravno da ću uvek rado doći, samo se nadam da se ovakve neprijatnosti neće događati kad, recimo, dovedem neke poslovne ljude ili predstavnike nekog kluba koji bude želeo da angažuje nekog igrača. Bilo bi ružno”…

Inače, Stojković se sa problemima u Crvenoj zvezdi suočio čim je došao na Marakanu, jula 2005. godine seo je u predsedničku fotelju umesto Dragana Džajića. Već mesec dana kasnije, razbijeni su prozori na njegovoj kancelariji, neposredno posle remija sa Hajdukom u Kuli, u prvom kolu sezone 2005/06.

Ipak, u subotu uveče u Parizu prelepa slika. Dragan Stojković se slikao zagrljen sa Dejanom Stankovićem, uz osmehe, na finalu Lige šampiona između Real Madrida i Liverpula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari