Zašto je reprezentacija Srbije pokazala dva lica protiv Norveške i Mađarske? 1Foto: Starsport

Svakog čuda za tri dana, a upravo je toliko vremena delilo reprezentaciju Srbije od pobede nad Norveškom (2:1) do poraza od Mađarske (0:1).

Treneri Simo Krunić i Dejan Đurđević naglašavaju da se zbog različitog značaja ove dve utakmice ne mogu posmatrati „istim očima“, ali da selektor Ljubiša Tumbaković svakako treba da mečeve Lige nacija iskoristi kao filter za tim koji će u narednom periodu činiti okosnicu reprezentacije.

– Najvažnije nam je Evropsko prvenstvo, pa je u skladu s tim logično bilo da nam je najbitnija bila utakmica protiv Norveške. Zato ne možemo isto gledati utakmicu protiv Mađarske. Selektor je u prvi tim uveo dosta novih igrača, koji nisu igrali u Oslu. Mađarska nas nije nadigrala. U drugom poluvremenu smo bez dileme bili bolji, ali nismo imali ni sreće, bila je i stativa Vlahovića… Logično je da je selektor želeo da vidi igrače koje nije uvodio protiv Norveške, da bi mogao da dobije jasnu sliku na koga može računati protiv Škotske u novembru, što je sada najvažniji meč. Videćemo protiv Turske gde smo, pretpostavljam da će tu selektor dati poverenje onima na koje računa i protiv Škotske – priča za Danas Simo Krunić.

Bivši trener u reprezentaciji Srbije naglašava da je za novi sistem igre 3-4-2-1 koji je selektor krenuo da primenjuje od septembra potrebno vreme kako bi se uigrao.

– Nema dileme da je Tumbaković pogodio i sa formacijom i sa timom protiv Norveške jer smo odigrali fenomenalno. Najbolja utakmica reprezentacije u poslednjih nekoliko godina. Druga je stvar što smo očekivali da ćemo lako Mađarsku da pobedimo. Očigledno treba ekipa još dosta da se uigra i zato je Liga nacija prava stvar – dodaje Krunić.

Ključna stvar u narednom periodu biće po njegovim rečima i rad na motivaciji, pored uigravanja taktike.

– Trebali bi da počnemo da pravimo rezultate u kontinuitetu da bi postali jaka reprezentacija. Rezultat mora da bude bitan na svakom meču. Ne valja da odigramo jednu utakmicu dobro, pa dve loše, pa opet jednu dobro… Motivacija je protiv Norveške bila velika jer je proradio naš inat, da pokažemo da možemo. Međutim, sa takvim motivom moramo ući u svaku utakmicu. Respektovali smo Norvešku, a čim smo mislili da ćemo lako s Mađarskom desio nam se kiks. U svaku utakmicu trebamo ući sa željom kao protiv Norveške i na tome treba najviše raditi u narednom periodu. Nema u nacionalnom timu toliko mnogo utakmica da bi se dozvolilo opuštanje.

Dejan Đurđević napominje da je nacionalni tim u jako specifičnom periodu jer zbog virusa kovida-19 dugo nije bio zajedno, a sada je situacija da se nekim igračima tek završila sezona i otpočinju novu, a drugima je ona odavno u jeku.

– Protiv Norveške smo se uverili da igra nacionalnog tima bez dileme ide u pozitivnom smeru. Liga nacija je inače uvedena da bi se igrale takmičarske umesto prijateljskih utakmica. Posao selektora u ovom trenutku je veoma neobičan i kompleksan. Poziva veliku grupu igrača, igraju se po tri utakmice u nizu, što ranije nije bio slučaj… Zatim imamo promenu sistema igre za šta je neophodno vreme da se igra slegne. Imam poverenje da će Tumbaković sa saradnicima znati to da ispravi – objašnjava Đurđević.

– Loše je što nismo napravili rezultat protiv Mađarske, ali s druge strane je ovo bila značajna utakmica za selektora da na osnovu nje može da donese odluke u vezi sa mečom protiv Škotske. Nema selektor nažalost dovoljno vremena da kako treba formira tim jer ima samo dva, tri treninga pre utakmice. I to su uglavnom specifični treninzi, prvenstveno za oporavak, na kojima ne ostaje mnogo prostora za druge stvari. Upravo zato su utakmice Lige nacija jedina prilika gde može da u takmičarskom meču isproba konkretnu taktiku i igrača, što Tumbaković, logično, maksimalno koristi – zaključuje Đurđević.

Borba za prvih 11

Dejan Đurđević ističe da se od onih igrača koji nisu igrali protiv Norveške očekivalo da daju sve od sebe protiv Mađarske.

– Svi su oni reprezentativci, bez obzira da li su trenutno u prvom timu ili ne, tako da mora to u igračkom smislu mnogo bolje. Oni koji nisu igrali protiv Norveške treba da znaju da je to jedini način da se izbore za startnih 11 protiv Škota i da niko nema unapred obezbeđeno mesto u nacionalnom timu – napominje Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari