Zašto su navijači Barselone umesto „Uprava, napolje“ skandirali „UEFA, mafija“ 1Igrači Barse posle meča sa Bajernom. Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Po završetku sinoćnje utakmice između Barselone i Bajerna, u kojoj je nemački šampion deklasirao domaćina (3:0) i tako ga eliminisao iz Lige šampiona već u grupnoj fazi, sa tribina stadiona „Kamp Nou“ orilo se skandiranje „UEFA, mafija“.

Povod za ogorčenje domaćih navijača bila je odluka sudije da, posle konsultacije sa arbitrima u VAR sobi, poništi penal sviran posle kontakta Matijsa de Lihta i Roberta Levandovskog.

Fudbaleri Barselone nisu uputili ni jedan šut u okvir gola za više od 90 minuta, stvorili su samo jednu ozbiljnu šansu, drugu godinu za redom neće igrati u nokaut fazi Lige šampiona – a navijači su za neuspeh okrivili UEFA.

Španski mediji naklonjeni Realu smatraju da je nezadovoljstvo Barsinih pristalica zapravo posledica klupske kampanje protiv UEFA. Naime, evropska kuća fudbala odbila je zahtev uprave Katalonaca da unapred isplati novac od TV prava za učešće u Ligi šampiona u narednim godinama. Objašnjenje je i više nego logično: ko vam garantuje da ćete igrati Ligu šampiona?

Sinoćnja utakmica izgledala je kao direktan prenos propasti jednog od najvećih klubova na svetu. Ne samo zbog činjenice da je Bajern pregazio i igrački i rezultatski svog rivala, već i zbog toga što je eliminacijom iz ovog takmičenja Barselona ostala bez novca kojeg je unapred potrošila.

Kada se vratio na funkciju predsednika Đoan Laporta je obećao da će izvući klub iz finansijskog ponora, a njegova ideja je da prezaduženu Barselonu iz dugova izvuče tako što će nemilice trošiti.

Ovog leta je za dovođenje igrača potrošio 153 miliona evra, računajući da će plasmanom u nokaut fazu Lige šampiona dobiti novac od nagrada, prodatih ulaznica, TV prava, sponzora… Već sada je jasno da se Laporta kladio na Barselonu i izgubio.

A, za pad na toj „kladionici“ ponovo je kriv Bajern. Kad neko ima nerealne ambicije, a putevi mu se ukrste sa Nemcima, sudar sa realnošću izgleda veoma bolno. Dovoljno je reći da su na zadnje četiri međusobne utakmice ova dva kluba u Ligi šampiona igrači večitog šampiona Bundes lige postigli 15 golova za redom, a da nisu primili ni jedan.

Ako nekome do sada nije bilo jasno zbog čega su najveći evropski klubovi želeli da naprave Superligu primer onoga što se sada dešava Barseloni je jednostavno objašnjenje. U takvom takmičenju finansijski uspeh ne bi zavisio od rezultata i, recimo Barselona, Juventus ili Mančester junajted (odnosno vlasnici i predsednici ovih klubova) ne bi morali puno da brinu zbog neuspeha i loše igre svojih timova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari