Zašto Zvezda ne priznaje novo rukovodstvo FS Beograda: Verbalna priprema rata za čelo FSS 1Foto: Starsportphoto

Fudbalski savez Beograda u naredne četiri godine vodiće Marko Zdravković. Predsednik superligaša Voždovca dobio je jednoglasnu podršku skupštinskih delegata. Poslove generalnog sekretara obavljaće Miloš Mirković, koji je takođe bio angažovan u Voždovcu, kao direktor i prvi klupski operativac.

Vest koja je mnogim medijima promakla, a neki su je verovatno izignorisali zbog “neatraktivnosti”, ali ipak informacija značajna samo lokalno, jedan od mnogih izbora koji su uvod u one i te kako značajne i atraktivne – za vrh Fudbalskog saveza Srbije čija je Skupština zakazana za 31. oktobar.

Ali dodatni značaj i “simptomatičnost” skupu održanom prekjuče dali su jedno protestno i jedno preteće saopštenje FK Crvena zvezda koja je potpisivao predsednik Upravnog odbora Svetozar Mijailović.

Zvezda tražila odlaganje

FK Crvena zvezda poslala je u nedelju zvaničan dopis u kome je tražila odlaganje Skupštine Fudbalskog saveza Beograda za sedam dana, jer je ova sada već održana zakazana tajno. Navedeno je da FK Crvena zvezda nije bio obavešten u propisanom roku niti konsultovan kao naš najveći klub, a da su neinformisani bili i Partizan, i Čukarički, te da je u pitanju grubo kršenje Statuta.

Tvrdi se da je u čitavu priču umešan generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović, koji je, tvrde iz Zvezde skupštinskim delegatima rekao da su sva planirana kadrovska rešenja za FSB usaglašena sa političkim vrhom Republike Srbije što ne odgovara istini.

Na početku sednice predstavnik Crvene zvezde Goran Negić pročitao je pomenuto pismo i pozvao delegate da napuste sednicu i prihvate predlog o pomeranju Izborne skupštine, ali na to niko od prisutna 34 od 39 delegata nije reagovao. Na sednicu nisu bili predstavnici prvoligaša Grafičara i ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Predsednik komisije za sprovođenje izbora u FS Beograda, Miroslav Sever, odbio je navode crveno-belih kao pravno neutemeljene, utvrdio da su ispoštovane procedure do detalja i ocenio da nema razloga za odlaganjem sednice. Izborna procedura u FS Beograda koja je počela 17. juna ove godine sprovedena je bez ikakvih problema i završena 30. avgusta kada je formirana Skupština.

Predsedavajući Dragan Tanić je tražio od delegata da se izjasne da li su za odlaganje zasedanja Skupštine, i svi su osim Negića koji je napustio salu, bili za to da se Skupština održi.

Dan posle pisma delegatima Fudbalskog saveza Beograda i na dan održavanja Skupštine FSB ponovo se oglasila Crvena zvezda i saopštila da neće priznati rukovodstvo beogradskog saveza, izabrano na toj sednici.

„Pre svega, Crvena zvezda nije obaveštena o zakazivanju Skupštine FSB, niti nam je dostavljen skupštinski materijal u predviđenom roku. Dakle, postoji proceduralna povreda Statuta. Ovde se očigledno nekom žurilo i lovilo u mutnom. Nikada se u istoriji nije birao predsednik FS Beograda, a da se pre toga nije konsultovala Crvena zvezda. U slučaju da se Skupština ipak održi, Crvena zvezda će u skladu sa svojim kapacitetima učiniti sve da u najkraćem roku smeni eventualno nelegitimno rukovodstvo FS Beograda. Nije prirodno da Crvena zvezda bude izopštena iz rada matičnog saveza, a upravo to je cilj i namera održavanja Skupštine FS Beograda”, saopštili su iz Zvezde uz novi potpis Svetozara Mijailovića.

Nastavak starog sukoba

Suština problema ovde je samo uzgred pomenuta, očigledno je u pitanju nastavak rata generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića i generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića započetog još za vakta Slaviše Kokeze kao predsednika. Savez je optuživan za favorizovanje Partizana, ali i za svakojake stvari koje su se navodno dešavale u Sportskom centru u Staroj Pazovi. Šurbatović je odgovorio na optužbe ali i navodno bio ključni čovek za izbacivanje Terzićevog sina iz FSS gde se prethodno uhlebio.

Ali i rat za “glasove” i vlast u FSS koji latentno traje od kad se Kokeza povukao, a sad ulazi u završnu fazu jer se novo rukovodstvo bira 31. oktobra. Crvena zvezda je otvoreno i dugo protiv ovog “privremenog” na čelu sa Nenadom Bjekovićem, do sada nije javno izlazila sa “svojim kandidatom” za predsednika, ali je javna tajna da na čelo Saveza može doći samo neko sa “befelom” državnog vrha.

I u Zvezdi očigledno o tome znaju mnogo više nego što je dostupno javnosti, jer se glasačke mašine tek pripremaju u još četiri regionalna saveza, Istočnoj i Zapadnoj Srbiji, Vojvodini, te Kosovu i Metohiji.

I to je pozadina ovog uvoda u još žešće okršaje, jer nisu u pitanju prekršene procedure, niti Marko Zdravković po imenu i prezimenu, jer je čovek FSB već vodio kao “VD” od kad je smenjen Marko Pantelić. Ključno je šta je to Šurbatović navodno plasirao delegatima, za koga je rekao da ima podršku Vučića, i kako u Zvezdi za to znaju, a znaju i da to nije istina.

Sledeća “akutna” stvar u ovom slučaju je najava iz FK Crvena zvezda će u skladu sa svojim kapacitetima učiniti sve da u najkraćem roku smeni to, po njima “nelegalno” rukovodstvo. Kao i kad je u pitanju statutarnost te sednice, i za smenu rukovodstva postoje pravni lekovi i statutarne procedure. Šta u ovom slučaju znače “kapaciteti”, ostaje da se nagađa, ali ne zvuči ni najmanje legalistički.

Još 40 dana do Skupštine FSS

Izvršni odbor FSS je 1. septembra zakazao Izbornu skupštinu za 31. oktobar. U Skupštinu delegate biraju regionalni savezi (Beograd, Istočna Srbija, Zapadna Srbija, Vojvodina, Kosovo i Metohija), Strukovna organizacija sudija, i trenera, predstavnici ženskog fudbala, futsala, bazičnog fudbala, Radne zajednice FSS, pula sponzora, zajednice klubova superlige i prve lige, te udruženje fudbalskih reprezentativaca.

Zato su za konačni izbor makar brojčano bitni izbori po ovim konstitutivnim delovima koji će se obaviti pre glavne Skupštine. U slučaju da bude više kandidata, što izgleda potpuno nerealno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari