Zato su Bajernovi navijači iz protesta bacali teniske loptice u teren: Da li odlaganje večitog derbija više odgovara timu koji igra Evropu? 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Nemački fudbalski velikan Bajern je rutinskom pobedom startovao u domaćem kupu.

U gostima je savladao trećeligaša Projsen iz Minstera s 4:0 (3:0).

Iako je imao i igru i rezultat za dušu navijača, nekoliko stotina njegovih pristalica su u 30. minutu izrazili protest ubacivanjem teniskih loptica u teren.

Poletelo ih je s tribine, kažu, 185. Redarska služba ih je revnosno i brzo prikupila pa je meč nesmetano nastavljen. Pošto je kazna za svaku 350 evra, bavarski div će morati da uplati 65.000 evra u kasu Nemačkog fudbalskog saveza.

 

Šta je žuljalo poklonike višestrukog uzastopnog nacionalnog prvaka? Transparent koji su razvili jasno je otkrio razloge njihovog nezadovoljstva: „Ne Superkupu u terminu prvog kola kupa“.

Od prošle sezone ta dva termina se poklapaju. Do tada Superkup je prethodio kupu, a nedelju posle prvog kola počinjala je Bundesliga.

Ovog leta, 12. avgusta, Bajern se za trofej superšampiona Nemačke borio protiv Lajpciga (izgubio u Minhenu 3:0). Zato je odložena i Lajpcigova kup-utakmica, a svi ostali su igrali.

Prošle godine u okršaju istih timova za Superkup, ali u Lajpcigu, Bajern je pobedio s 5:3 30. jula, a i jedni i drugi su u kupu startovali tek mesec kasnije.

Bajernovi navijači smatraju čak i da taj susret treba ukinuti, budući da ga njihov klub kao neprikosnoveni šampion 11 puta uzastopce redovno i igra.

Oni drže da bavarskom velikanu nikako ne koristi to što mora da nadoknađuje utakmicu, makar i protiv nižerazrednog tima na njegovom terenu, jer bi mu celishodnije bilo da upravo tada ima dane za predah u sezoni koja se zahuktava i u Bundesligi i u Ligi šampiona (Bajern prošle nedelje u Minhenu savladao Mančester junajted s 4:3, a u utorak je gost Kopenhagena).

I trenera pruskog Minstera Sašu Hildmana nije zahvatila ravnodušnost. Iako je bio svestan da je njegov tim potpuni autsajder protiv Bavaraca, potajnu nadu niko nije mogao da mu uzme.

„Više sam voleo da se igralo kad i svi ostali. Bajern je sada uhvatio zalet, a u originalnom terminu za prvo kolo kupa još nije imao takmičarsku utakmicu dok smo mi odigrali tri u trećoj ligi“.

U našem fudbalu odlaganje utakmica je postalo uobičajeno. Bespogovorno se izlazi u susret klubovima koji bi da se prištede na domaćoj sceni zbog obaveza u Evropi.

U neposrednoj prošlosti problem je pravio i virus korona. Zvezda je, recimo, tražila odlaganje jednog meča početkom pretprošle sezone jer joj je u isto vreme bilo zaraženo deset igrača. Sve se to na kraju nadoknadi, mada je baš tada zavapio direktor Superlige Srbije Aleksandar Pivić u stilu kultne filmske replike „nemojte, ljudi, (više) ko boga vas molim“.

U najsvežijem primeru to se tiče svih (odloženo celo deveto kolo) pošto je država proglasila Dan žalosti zbog dešavanja na severu Kosova. Nema ni 171. večitog derbija. Kome to u ovom trenutku pasuje – Zvezdi ili Partizanu?

Crno-beli imaju četiri boda više od crveno-belih. Da se igralo, možda bi ih na svom stadionu poneo motiv (a u poslednje vreme i inače kod kuće igraju s više žara od večitog rivala) da pobedom još više odmaknu najljućem suparniku, pogotovo što se posle kraha u Evropi oporavijaju kroz domaće prvenstvo i tako što su se u dve utakmice uzastopce uzdigli iz ponora, iz vođstva protivnika s 2:0. Da se igralo, možda bi bili i hendikepirani, uskraćeni za podršku najodanijih navijača koji su uzeli upravu na zub, stupajući u bojkot stadiona do njenog povlačenja.

Zvezda s Izraelcem Barakom Baharom na klupi i gro novih igrača na koje računa za okosnicu svojih pretenzija i dalje traži sebe. Najveća utakmica našeg fudbala bila bi joj vododelnica – ili bi joj pobeda dala vetar u jedra ili bi je poraz utukao. Remi bi, izgleda, bio prihvatljiv na obe strane Topčiderskog brda.

Budući da minulog vikenda Zvezda nije igrala na Marakani protiv TSC, kojem je odlaganje takođe dobro došlo posle njegovog iskušenja na Ostrvu, između njena dva susreta u Superligi proći će dve nedelje. Izgubila je od Čukaričkog na Banovom brdu 16. septembra, a niški Radnički, koji joj dolazi na megdan u subotu, biće i generalna proba za meč drugog kola Lige šampiona sa švajcarskim prvakom Jang bojsom u Beogradu u sredu.

Bahar je, dakle, imao sasvim dovoljno vremena da osveži crveno-bele posle utakmice s evropskim šampionom Mančester sitijem u Engleskoj, ali mu je sada veća obaveza da ih drži u takmičarskom zanosu.

On je, međutim, i trebalo da je spreman na to. Da nije bilo žrtava u Banjskoj, možda bi se obistinile pretnje njemu pretpostavljenog rukovodstva da Zvezda neće u Humsku ukoliko ne bude opozvan Srđan Jovanović, koji je imenovan za glavnog sudiju.

A navijači? Njih ne zanima kad se kalendar takmičenja tumba zbog njihovog tima i drznuće se jedino ako nađu da onaj drugi ima vajdu od svog odlaganja. Jave se samo kada iz verskih razloga nepokolebljivo traže da se ne igra na Uskrs. I tu nema boga. To je njihova kanonada teniskih loptica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari