Završene Sportske igre mladih: Boban i Al Kelaifi igrali protiv Vidića i Baždarevića 1Foto: Sportske igre mladih

Jubilarne, 10. Sportske igre mladih, međunarodna manifestacija na kojoj učestvuju deca iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, okončane su završnim takmičenjima u Splitu.

I ove godine završnica Igara okupila je najuspešnije takmičare iz sve tri zemlje učesnice, a osnivač i predsednik Sportskih igara mladih Zdravko Marić izjavio je da je manifestacija postigla cilj.

– Ova godina je bila jako naporna, ali trudili smo se da se sve aktivnosti održe, da deca budu još zadovoljnija i drago mi je što su to deca prepoznala i zato želim da im se zahvalim na svim pozitivnim komentarima. Takođe, zahvalnost dugujem svim prijateljima Igara uz čiju pomoć smo došli do ovog nivoa – rekao je Marić.

Završene Sportske igre mladih: Boban i Al Kelaifi igrali protiv Vidića i Baždarevića 2
Foto: Sportske igre mladih

Prethodnih dana deca iz regiona imala su priliku da se druže sa brojnim gostima koji su stigli u Dalmaciju da ih podrže, a poslednjeg dana održan je „Coca-Cola all-star sports day“, na kojem su titule ambasadora Igara dobili bivši fudbaleri Dario Srna i Nemanja Vidić.

Takođe, predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič i velemajstor Darmen Sadvakasov igrali su na Rivi simultanke protiv dece i gostiju završnice Igara, ministrom sporta u Vladi Republike Srbije Zoranom Gajićem, bivšim košarkašem Dejanom Tomaševićem i predsednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem.

Pobednik turnira u šahu za igrače iz regiona, FIDE majstor iz Pančeva, petnaestogodišnji Marko Milanović, uspeo je da savlada velemajstora Sadvakasova.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da dobro zna šta su Sportske igre mladih, ali da je ovo što je doživeo u Splitu, prevazišlo njegova očekivanja.

– Neverovatna dobra atmosfera, dobra energija među mladim ljudima, vidim koliko im znači ovo druženje, zajedništvo, ovo takmičenje, zaista moram da kažem da je ovo pun pogodak. Svi znamo šta je cilj Sportskih igara mladih, spajanje dece regiona, a posle ovoga što smo prilike da vidimo ovde u Splitu za ovih nekoliko dana, mogu samo da kažem da je jasno da ste uspeli u tome – izjavio je Nikodijević.

Pažnju prolaznika na Prokurativima u Splitu privlačio je i teren za padel, koji je montiran za potrebe Međunarodne završnice Sportskih igara mladih u Splitu.

Završene Sportske igre mladih: Boban i Al Kelaifi igrali protiv Vidića i Baždarevića 3
Foto: Sportske igre mladih

Par Zvonimir Boban – Naser Al Kelaifi, važio je za favorite u duelu protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića. Iako je bilo profesionalnih poteza, sva četvorica su se potrudila da publika uživa, pre svega deca koja su bila u publici.

Za kraj druženja u Splitu utakmica koju će mnogi učesnci Igara pamtiti celoga života, jer sa druge strane terena bili Luis Figo, Peđa Mijatović, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Esteban Kambiaso, Kristijan Karambe, Aleksander Čeferin, Niša Saveljić i Naser Al Kelaifi, dok su meč sudili Svetlana Bilić i Roberto Roseti.

Legenda evropskog fudbala Luis Figo drugi put je učesnik revijalne utakmice, istakao je da Igre imaju veliki značaj za decu i da je ponosan što je ponovo u Splitu.

Simovci su pokazali koliko su srećni što je njihov novi ambasador Nemanja Vidić, njegovo ime je skandirano sa tribina, a ulazak u Igru ispraćen ovacijama. Da je emocija obostrana videlo se po strpljenju koje je Nemanja pokazao za decu – potpisivao je dresove, lopte, sličice, uz obavezne zajedničke fortografije.

– Već par godina znam za Igre, ali tek kada sam došao na prvi događaj shvatio sam njihov značaj i osetio tu energiju dece. Kroz ovo druženje deca iz regiona razvijaju prijateljstva, ali i edukaciju generalno, sport je mnogo važan za svakog čoveka i svako društvo. Ako gledamo ljude koji su ambasadori, drago mi je što deo te grupe ljudi, zato što delimo iste vrednosti. Mi odrasli moramo da budemo ti koji ćemo deci pomoći da budu bolja nego što su naše generacije – rekao je proslavljeni kapiten Mančester junajteda.

Završene Sportske igre mladih: Boban i Al Kelaifi igrali protiv Vidića i Baždarevića 4
Luis Figo. Foto: SIM

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović zahvalila se svima koji su omogućili da se manifestacija uspešno organizuje.

– Ne možemo da kažemo da ćemo sačekati nekoliko dana da se emocije smire, pa da vidimo kakva nam je bila ova 10. jubilarna sezona Igara, jer sa Simovcima emocije doživljavate svakoga dana i zato im beskrajno hvala na tome. Ovo je bila najteža sezona do sada, nažalost i sa situacijama kada smo morali dobro da razmislimo o načinu nastavka sezone, ali smo uspeli, pre svega uz pomoć dece, jer jasno je da deca u Srbiji vole Igre. Moram da istaknem i izuzetnu saradnju sa roditeljima, učiteljima, trenerima i naravno lokalnim samoupravama i našim sponzorima. Zajedno smo uspeli da stignemo do ove spektakularne završnice, koju su nam ulepšali SIM ambasadori i prijatelji Sportskih igara mladih – rekla je Mihajlović.

Deca iz Srbije imala su izuzetne rezultate na Igrama, a pre svih atletičari, šahisti, basketaši i basketašice, odbojkaši, najmlađi fudbaleri, teniseri i stonoteniseri. Medaljama su se okitili i učesnici na turniru u rukometu, odbojci na pesku, između dve vatre i Coca-Cola kupu.

Sledeće godine će se Sportskim igrama mladih pridružiti i deca iz Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari