Zbog potpisa za CSKA, Jerbko ostao bez sponzorstva, a reagovao je i Košarkaški savez Švedske 1Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Poput lova na veštice, svaki inostrani igrač koji prihvati ponudu ruskog kluba u toku ratnih dešavanja u Ukrajini automatski biva osuđen od strane međunarodne javnosti. Jonas Jerebko je jedan od poslednjih koji je „prokažen“ zbog odluke da prihvati ponudu CSKA i preseli se u Moskvu.

CSKA, baš kao i Zenit i UNIKS izbačen je iz Evrolige, a Lokomotiva Evrokupa zbog rata u Ukrajini, odnosno napada Rusije na komšijsku zemlju. Većina inostranih igrača napustila je ruske klubove, a samo retki su bili hrabri da ostanu, poput Nikole Milutinova.

Najveći klubovi do kraja sezone igraće samo regionalnu košarkašku VTB ligu, ali bez obzira na to, oslabljeni roster pokušaće da popune kvalitetnijim rešenjima.

CSKA je odlučio da ponudi ugovor Jonasu Jerepku do kraja sezone, a prekaljeni švedski reprezentativac odlučio je da se preseli u Moskvu.

Nekadašnji NBA košarkaš nije ni stigao da se raspakuje, a već je morao da se suoči sa ozbiljnim posledicama svoje odluke.

Automatski je ostao bez sponzorstva u vidu saradnje sa sa kompanijom „Vitamin Well“ kao zaštitno lice energetskog pića „Nocco“.

Do raskida je došlo još kada je pomenuta kompanija saznala da je Jerebko na pragu prelaska u CSKA.

Nekadašnji član Detroita, Bostona, Golden Stejta, ali i ruskog Himkija, uprkos tome što je ove sezone sve do poziva CSKA bio bez ugovora, redovno se odazivajući pozivu reprezentacije Švedske, našao se na meti kritika i čelnih ljudi tamošnjeg saveza.

„Jasno je da je trenutak iznenađujuć, u najmanju ruku. Moram da popričam sa Jonasom kako bi znao kakva su mu razmišljanja. Jasno je kakav je naš stav. Pokrenuli smo fond, osudili rusku invaziju i podržali odluku FIBA. Nemamo ipak nikakve veze sa ugovorima koje naši igrači potpisuju. Moraćemo da porazgovaramo kako bi videli šta sve ovo znači za Jonasa i našu zajedničku budućnost“, izjavio je Frederik Julamo, generalni sekretar Košarkaškog saveza Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari