Zelenski: Rusiji nije mesto na Olimpijskim igrama 1foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ruskim sportistima nije mesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine dok traje napad njihove zemlje na Ukrajinu, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na samitu sportskih zvaničnika iz 36 zemalja.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je saopštio da bi bilo diskriminatorski izbaciti ruske i beloruske sportiste sa Igara u Parizu. MOK želi da se ruski i beloruski sportisti takmiče kao neutralni i bez državnih simbola, a kvalifikacioni turniri u pojedinim takmičenjima su već počeli.

„Dok Rusija ubija i teroriše, predstavnici terorističke države nemaju svoje mesto u sportu i na olimpijskim takmičenjima. I to se ne može prikriti nekom navodnom neutralnošću ili belom zastavom, pošto je Rusija sada zemlja koja sve prlja krvlju, čak i belu zastavu“, rekao je Zelenski na samitu putem video veze, navodi se u transkriptu koji je objavio njegov kabinet.

„To se mora prepoznati. I to mora biti prepoznato na nivou Međunarodnog olimpijskog komiteta. Međunarodnom olimpijskom komitetu je potrebna iskrenost. Iskrenost je, nažalost, izgubila. Iskrenost koja će pomoći da se zaustavi ruski teror i da se približi mir“, dodao je Zelenski.

Samit je održan onlajn, a predsedavala je britanska sekretarka kulture Lusi Frejzer.

„Postoji opasnost da svi žele da krenu dalje i vrate se uobičajenom poslu. Međutim, situacija u Ukrajini se nije promenila od prvobitne odluke MOK iz prošlog februara da zabrani takmičenja ruskim i beloruskim sportistima“, naveo je ona.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Li Saterfild rekao je da njegova vlada i dalje podržava multinacionalne izjave potpisane prošle godine. U njima se pozivaju sportske organizacije koje dozvoljavaju Rusima učešće u takmičenjima da obezbede da se oni takmiče kao neutralni sportisti i da se zabrani ruska zastava.

On je dodao da će se Stejt department konsultovati sa Olimpijskim i Paraolimpijskim komitetima SAD o narednim koracima i da će zatražiti pojašnjenje od MOK o njihovoj poziciji.

Ukrajinski ministar sporta Vadim Gutsajt, koji je i predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, rekao je da bi njegova zemlja mogla da bojkotuje Igre u Parizu, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja, koje su takođe pozvale da se potvrdi zabrana.

Letonija, Litvanija, Estonija i Poljska se protive učešću Rusije i Belorusije, a njima su se priključili i olimpijski komiteti Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da se protivi učešću ruskih sportista na Igrama 2024. godine sve dok traje rat u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari