Zidan na meti kritika prvog čoveka Fudbalskog saveza Francuske; Real i Mbape u ulozi "advokata" 1Foto: EPA-EFE/EMILIO NARANJO

Zinedin Zidan se nadao da će posle Svetskog prvenstva u Kataru nalsediti Didije Dešana, međutim, predsednik Fudbalskog saveza Francuske o takvoj opciji nije ni ozbiljnije razmišljao.

Posle završetka vrhunske fudbalske karijere, Zinedin Zidan je trenerski posao učio u Kastilji, drugom timu Real Madrida.

Kada su se stekli uslovi i ukazala prilika, preuzeo je vođenje „kraljevskog kluba“ i to je činio na rezultatski briljantan način. Osvojio je tri titule u Ligi šampiona, u dva mandata, kao i dva puta La Ligu.

Ipak, od definitivnog odlaska iz Madrida 2021. Zidan je odbijao sve moguće ponude, nadajući se pozivu Pari sen Žermena ili reprezentacije Francuske.

Gotovo da je bio ubeđen, prema pisanju tamošnjih medija, da će nakon poraza u finalu od Argentine, posle penala, naslediti Didije Dešana, međutim, Noel el Gre, predsednik Fudbalskog saveza Francuske, mislio je drugačije.

Odlučio je da ponudi Dešanu novi ugovor i saradnju produži do narednog planetarnog šampionata 2026.

„Zidan sada možda ode u Brazil? Ne zanima me. Neka radi šta želi. Nikad nisam ni razgovarao sa njim niti smo mi ikada razmišljali o prekidu saradnje s Dešanom. Znam da Zidan ima puno obožavalaca, ali za šta tačno mi treba da krivimo Dešana? Da li je Zidan pokušao da me nazove? Ne. A i da jeste, ne bih mu se javio. Da mu kažem da traži drugi klub? Da sam se dogovorio s Didijeom i da za njega nema posla?“, pomalo u oštrom tonu prokomentarisao je Le Gre pisanje medija da je saradnja sa Dešanom završena i da je pitanje trenutka kada će ga Zidan naslediti.

Ovakav stav, očekivano, doveo je do reakcije najvećih asova francuskog fudbala, a među njima je Kilijan Mbape neprikosnoven, kao najbolji strelac proteklog Mundijala (osam golova).

„Zidan je Francuska. Mi tako ne omalovažavamo legende“, poručio je Mbape putem Tvitera.

Dan kasnije, u zaštitu lika i dela Zinedina Zidana, stao je i Real Madrid, klub u kojem je proveo više od deset godina, što kao igrač, potom i trener.

„Real Madrid izražava žaljenje zbog nesrećnih izjava koje je dao predsednik Francuskog fudbalskog saveza Noel Le Gre, a koje su se odnosile na Zinedina Zidana, velikog sportskog asa.

Ove reči izražavaju manjak poštovanja prema jednoj od najpoštovaniji figura u svetu fudbala i mi kao klub očekujemo izvinjenje. Zinedin Zidan, svetski prvak i evropski prvak sa svojom reprezentacijom, a to su samo neke od titula koje je osvojio, čovek je koji predstavlja vrednosti našeg sporta kroz celu svoju igračku i trenersku karijeru.

Izjave predsednika Le Grea su neprimerene za nekoga na takvoj funkciji i diskvalifikuju ga, baš kao i izjave o Karimu Benzemi, trenutnom vlasniku Zlatne lopte i osvajaču Lige nacija sa Francuskom 2021. i osvajačem pet Liga šampiona, uz mnoge druge titule“, navedeno je u saopštenju Real Madrida.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari