Zimski bokserski kamp po prvi put za mlade u Kragujevcu 1Foto: Z.S.M.

Bokserski savez Srbije po prvi put organizovao je zimski kamp za izučavanje i unapređenje plemenite veštine omladinaca iz Šumadije i Jugositočne Srbije. Na sedmodnevnom kampu u Kragujevcu okupilo se 35 bokserskih nada koji rade pod nadzorom 10 naših trenera i stručnjaka sa Kube.

U balon sali kragujevačkog Doma učenika srednjih škola „Artem” nesvakidašnja slika. Dečaci i devojčice zaleću se ka teniskoj loptici na terenu, sa ciljem da što pre stignu do nje.

Ko će prvi, brže ili da nadmudri onog drugog. Zalet hvataju i dok rade trbušnjake i sklekove.

Njih 35, dečaka i devojčica, polaznici su prvog Zimskog bokserskog kampa, koji se od 9. do 16. januara, održava u Kragujevcu.

A, samo laiku ove vežbe izgledaju kao nešto što nema veze sa boksom jer su u pitanju treninzi koji kod mladih boskerskih nada razvijaju reflekse i veštinu i unapređuju motoričke sposobnosti važne za kasnije uspešno bavljenje ovim sportom.

Zimski bokserski kamp po prvi put za mlade u Kragujevcu 2
Srđan radulović koordnitaro kampa Foto: Z.S.M.

Ranije su se održavali letnji bokserski kampovi, na Vlasini, Paliću, Zaltiboru. Ali, od ove godine, zbog unapređenja ovog sporta kod nas, Bokserski savez je inicirao i jednonedeljni zimski kamp u Kragujevcu, na koji su došli juniori i kadeti iz bokserskih klubova iz Šumadije i jugoistočne Srbije.

U „Artemu” žive, rade i treniraju bokserske nade i talenti iz Niša, Vranja, Novog Pazara, Kosovske Mitrovice, Čačka, Varvarina, Prokuplja i Lebana.

Na kampu su mahom juniori i katedi, deca rođena od 2006. do 2009. godine, ali ima i mlađih. U rad sa njima na kampu je uključeno 10 naših trenera, u saradnji sa kubanskim stručnjacima.

– Na kampu mladi savladavaju osnovne korake u ovoj veštini. Oni nisu takmičari i ovo nisu pripreme, već škola boksa. Rade se osnovne stvari, razvoj motoričkih sposobnosti, udarci, gard, kretanje i odbrana od udaraca. Nema sparinga i borbi – pojašnjava Srđan Radulović, trener B.K. „Vitez” iz Niša i koordinator kampa u Kragujevcu.

Po njemu, organizovanje ovakvih kampova je dobro i korisno za razvoj bokserskog sporta kod nas.

Sa Radulovićem se slaže i njegov kolega sa Kube Huan Karlos Eskanjo. On je već pet meseci u Srbiji, u Čačku i angažovan je sa još nekoliko kubanskih stručnjaka od strane našeg Bokserskog sveza da pomogne u razvoju i napretku ove veštine kod nas.

– Način i sistem rada na Kubi i Srbiji se dosta razlikuju. Kod nas je trening boksa celodnevni proces, koji traje satima, trenira se više puta dnevno i sportista i trener su bukvalno nerazdvojni. Zadovoljan sam načinom rada na ovom kampu, koji mladima pruža mogućnost da savladaju početne korake u boksu i veliko mi je zadovoljstvo da svoje znanje prenesem na svaku osobu koja želi da se bavi ovim sportom – kaže on na kombinaciji srpskog i engleskog jezika.

Zimski bokserski kamp po prvi put za mlade u Kragujevcu 3
Huan Karlos Eskanjo posredstvom Bokserskog saveza unaređuje ovaj sport u Srbiji Foto: Z.S.M.

No, bitno je da ga u sali polaznici kampa i kolege treneri razumeju. A, njegovo iskustvo je stvarno veliko. Već punih 38 godina je bokserski trener u zemlji koja je dominantna u svetu u ovom sportu, a po obrazovanju je i master teorije i metodologije boksa i profesor na tamošnjem fakultetu za sport, na odseku za ovu plemenitu veštinu.

Način rada na kampu zadovoljan je i Hamza Rašljanin (16) iz Novog Pazara, koji boks trenira u istoimenom klubu već godinu dana.

– Radi se dobro i ozbiljno i to mi se najviše sviđa na ovom kampu. Na njemu nisu svi baš početnici, ali je uvek dobro ponovo proći osnovne stvari koje su baza za bavljenje svakim sportom pa i boksom, ceni on, dodajući da je, sem treniga, i sam smeštaj, druženje i gostoprimstvo domaćina na zavidnom nivou.

Nada Krivačević (15) kadetkinja iz niškog kluba „Vitez”, već je bila prvakinja Srbije ali je rešila da svoje znanje proširi na kragujevačkom kampu.

Po njoj, sve je super i treninzi, sam grad, koji je „veoma lep”, ali joj je najznačajnije što je dobila priliku da se usavršava u radu sa kubanskim stručnjakom od koga je „naučila puno novih stvari”.

Na kampu su i mladi boskeri iz kragujevačkih klubova „Radnički”, „Lukač” i „Kragujevac”. Među njima je i trinaestogodišnja Teodora Đokić iz Kragujevca, koja boks trenira tek tri meseca.

– Oduvek su me privlačila borilačke veštine, ali nisam mogla da se opredelim koju da treniram. Pošteno, kada sam otišla da pogledam kako izgleda bokserski trening prvi put – uplašila sam se, ali nisam odustala. Međutim, već na mom prvom treningu dopalo mi se i ostala sam da treniram u „Radničkom” – iskrena je ona.

I po njoj način rada na kampu razlikuje se od svakodnevnih treninga u klubu.

– Čak je i samo zagrevanje drugačije. U klubu se zagrevamo tako što trčimo ili igramo košarku, a ovde su u pitanju sasvim drugačije, nove vežbe koje sam prvi put videla. Ionako sam na raspustu pa sam odlučila da ovu nedelju provedem u „Artemu” usavršavajući se i radeći na sebi i svojim veštinama. Boravak i rad na kampu približiće me za korak takmičenjima što mi je želja i cilj – završava Teodora.

Prepodnevni trenig je gotov. Polaznici kampa idu na tuširanje, ručak pa na odmor u svoje sobe.

Trebaće im ta okrepa, jer tek sledi popodnevni trening i tako nedelju dana. Ali, niko se ne žali, srećni su i zadovoljni, jer zbog unapređenja svojih veština i sposobnosti odlučili su da provedu raspust na zimskom bokserskom kampu u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari