Zlatko Zahović: Piksi je u Srbiji uspostavio zaboravljene vrednosti, ima poštovanje i mojih partizanovaca 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Slovenački fudbalski velikan veruje u selektorski rad i metode Dragana Stojkovića, ali poziva na postupnost i opreznost.

Opšti je utisak da su Tadić, Mitrović, Gudelj, Kostić, Vlahović… odlično prošli na žrebanju kvalifikacionih grupa za EURO 2024, jer ih od 24 godina čekanog povratka na najveću evropsku scenu dele dvomeči sa Crnom Gorom, Mađarskom, Litvanijom i Bugarskom, tj. reprezentacijama daleko izvan kruga večitih favorita ili potencijalnih iznenađenja.

„Nema dileme da je Srbija bila srećne ruke na žrebu, za razliku od moje Slovenije. Na prvu loptu, reklo bi se da ne bi trebalo da ima većih problema u osvajanju nekog od prva dva mesta u grupi i direktnom plasmanu na prvenstvo Evrope. Svi fudbalski kriterijumi su na njenoj strani“, počinje priču za Danas legendarni Zlatan Zahovič.

A odmah zatim, ne čekajući potpitanje, izdvaja ključni faktor na putu ka Nemačkoj, gde bi, nada se cela nacija, Orlovi mogli konačno da prekinu crnu seriju neodlazaka na EURO. Započetu posle daleke 2000. godine, kada je Srbija združena sa Crnom Gorom stigla do četvrtfinala takmičenja u Belgiji i Holandiji.

„Zahvaljujući Draganu Stojkoviću, srpski reprezentativni fudbal je u uzlaznoj putanji. Oduvek je tu bilo odličnih igrača, ali on je ponovo uspostavio zaboravljene vrednosti. S jedne strane je maksimalno uozbiljio stvar, a s druge je vratio lepotu igri. Sve je dobro proučio pre nego što je prihvatio poziv za selektora, a onda je za kratko vreme učinio da mu ekipa i narod veruju.

Piksi je tačno znao šta i kada treba da uradi, kako da svoje ideje približi mentalitetu i ukusu srpskih navijača, na koji način da prenese njegovo ogromno samopouzdanje i verovanje u uspeh… Umeo je i da obezbedi da mu se niko ne meša u posao, što je vrlo važna i ne tako česta stvar.

Doneo je sa sobom pozitivu, a rezultati su je dodatno širili. Kada je tako onda zaslužiš da te rezultat ponekad pomazi“, oduševljen je nekada vrsni ofanzivac Partizana, Benfike, Valensije, Porta, Olimpijakosa…

„Posebno važna stvar je njegov ugled u celoj Srbiji. Piksi je peta Zvezdina zvezda, a ima poštovanje i mojih partizanovaca. Ne verujem da bi to bio slučaj sa nekim drugim, ko nema Stojkovićevu harizmu“, dodaje najuspešniji sportski direktor FK Maribor, u čije vreme su se u tom delu Slovenije redovno osvajale titule i više puta igrala Liga šampiona.

Mada može da zamisli Srbiju na sledećem EURO, naš sagovornik podseća koliko je bitno razmišljati i delati korak po korak, bez opasnih izliva prepotencije i euforije, čemu su Balkanci inače skloni.

„Treba smireno i pametno odreagovati. Razmišljati, zaista, samo o sledećoj utakmici i rivalu. A, oni su šaroliki. Mađarski fudbal je u usponu, a ta reprezentacija u stanju da naudi i boljima od sebe. Može to i Crna Gora, ali samo na svom terenu. Eventualno. Bugarska je već neko vreme u padu, ima naš mentalitet ali ne i kvalitet. Litvanija je van svake konkurencije, ali i protiv nje se mora biti fokusiran“.

Na kraju, Zahovič stavlja u istu rečenicu Svetsko i Evropsko prvenstvo, znajući koliko sve ima veza sa svačim. U životu, pa i u sportu.

„Jako je bitno kako će se proći u Kataru. Mundijal je čudno turnirsko takmičenje, gde jedan tvoj ili tuđ loš dan mogu da ti odrede sudbinu, a u Srbiji se puno očekuje od ovog Svetskog prvenstva. Kakav god da bude, konačni učinak mogao bi i te kako da utiče na klimu u reprezentaciji i oko nje, a to, dalje, na pripreme za evropske kvalifikacije“, zaključuje Slovenac cenjen širom stare Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari