Žućkova levica i dalje na Malom Kalemegdanu: Zvezdi pripao večiti derbi protiv Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća 1Foto: Pedja Milosavljevic/ STARSPORT

I treći put uzastopce finale košarkaškog Kupa Radivoja Koraća u niškoj dvorani „Čair“ pripalo je Crvenoj zvezdi.

Crveno-beli su posle dve godine ponovo ostvarili najslađu pobedu.

Savladali su večitog rivala Partizan sa 85:79 (15:18, 28:26, 25:19, 17:16).

 

Voda im je došla na vodenicu u trećoj četvrtini, kad su sa šest uzastopnih Teodosićevih poena odmakli neuhvatljivo.

U njihovim redovima su se po poenima najviše istakli Gidraitis sa 17, Teodosić sa 16 i Bolomboj sa 14, a u Partizanovim Ledej s 24, Panter s 20 i Naneli s 10.

 

Od vođstva crno-belih s 9:7 u prvoj četvrtini usledila je njihova serija sa 7:0, a onda nalet crveno-belih sa 6:0, gde su kažnjeni promašaji Pantera i Avramovića za tri poena u dva uzastopna napada Partizana.

Poenima Kaminskog u poslednjem minutu prve deonice izazivač je stekao prednost sa 18:13, ali se s tim rezultatom nije otišlo na mali odmor. Trenutak nadahnuća Teodosića primakao je branioca trofeja na 18:15, a pošto je pogodio pod prekršajem, imao je i dodatno slobodno bacanje. Nije ga iskoristio.

Partizan je u svoja prva dva napada u drugoj četvrtini odmakao na 23:15. Panter je postigao trojku i već je bio „dvocifreni“ strelac (11 poena), prvi na meču, a zatim je poentirao i Avramović.

Kapiten je nastavio da vuče crno-beli brod s četiri uzastopna poena. Prednost je prvi put dosegla do 10 razlike (27:17).

Zvezda je tražila sebe. Dugo je bila bez trojke, a kad se odvažio njen kapiten Lazić, dala je preko njega dve uzastopne. Ponovo je uhvaćen priključak (29:26).

Partizan je na krilima Pantera neprestano bio nekoliko koraka ispred večitog rivala.

U finišu druge deonice simultanku je igrao Litvanac Gidraitis. Postigao je deset uzastopnih poena za crveno-bele (dve trojke i sva četiri slobodna bacanja), koji su prešli u vođstvo sa 43:41. Da na predah s minimalnom prednošću ipak odu crno-beli, pobrinuo se Ledej trojkom.

U prvih 20 minuta prednjačili su, dakle, Panter s 18 poena i Gidraitis s 14.

Žućkova levica i dalje na Malom Kalemegdanu: Zvezdi pripao večiti derbi protiv Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća 2
Foto: Pedja Milosavljevic/ STARSPORT

U rezultatskoj klackalici u prvom delu treće četvrtine poene za Partizan su postizali samo Ledej i Naneli, a za Zvezdu samo Gidraitis (trojka) i Bolomboj čak osam.

Crveno-beli su u 28. mintuu odmakli na 62:56. Kaminski je faulirao Teodosića u šutu za tri poena, a Zvezdin poslovođa je iskoristio sva tri slobodna bacanja. U sledećem napadu je pogodio trojku, a zatim se istakao i Mitrović s dva poena.

Panter je u trećoj deonici posustao. Prve poene je dao tek u finišu tog dela i to iz slobodnih bacanja (62:58).

Na Nedovićevu trojku istom merom mu se revanširao Ledej, koji je izrastao u ključnog Partizanovog igrača.

Žućkova levica i dalje na Malom Kalemegdanu: Zvezdi pripao večiti derbi protiv Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća 3
Foto: Nikola Gligic/Starsport

U poslednjem minutu poentirao je Bolomboj. Promašio je pod košem, ali se dokopao lopte da zakuca nemilosrdno u svom stilu. Koprivica je pri tom načinio prekršaj nad njim. Zvezdin centar je realizovao i dodatno slobodno bacanje.

Na drugoj strani uspešan je bio Kaminski. Crveno-beli su u poslednju četvrtinu ušli s prednošću od 68:63.

Serijom 7:0 Zvezda je odmakla na 77:68 u 36. minutu.

Partizan je tri minuta bio bez koša, ali je onda Doužer smanjio na 77:70, a Naneli i Avramović na 77:74.

U pretposlednjem minutu utakmice poentirao je samo Hanga pa je Zvezda u poslednji minut ušla s vođstvom 79:74.

Poslednji Partizanov zračak nade bila su sva tri Avramovićeva poena iz penala pošto ga je Hanga faulirao u pokušaju za trojku (81:77).

Poslednji Zvezdini poeni bili su iz slobodnih bacanja. Ruka nije zadrhtala ni Teodosiću ni Jagu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari