Zverev „potencijalna mina“ 1Foto: EPA-EFE/ ANDY RAIN

Očajno izdanje srpskog tenisera i besprekorna igra Rusa Danila Medvedeva u njihovom duelu u dva seta, od pre dva dana, doveli su Novaka Đokovića na raskrsnicu u meču zadnjeg kola grupne faze Masters kupa u Londonu, jer ga samo pobeda u duelu sa  Aleksandrom Zverevim ostavlja u trci za trofej koji je podizao 2008, 2012, 2013, 2014. i 2015. godine.

I obrnuto, eventualno slavlje deceniju mlađeg kolege značilo bi i definitivno kraj sezone za 33-godišnjeg Beograđanina sa vrha ATP liste.

– Bilo je to prilično loših sedam gemova u nizu. Očas posla je bilo 6:3 u prvom i 3:0 u drugom setu. Mučio sam se fizički u tim periodima meča, opao mi je nivo igre, nisam iskoristio gem lopte… dok je on sjajno servirao i uopšte nije pravio greške. Ne smem sebi da dozvolim da se ovakve stvari dešavaju protiv j najboljih igrača sveta, a Medvedev je jedan od njih. Zverev, takođe – tako je svoj neočekivano gladak i brz poraz u drugom kolu grupe Tokio 1970. video osvajač 17 grend slem titula, bez da je objasnio zbog čega je izostala njegova karakteristična grčevita borba za svaki poen, odnosno zašto je veći deo večeri delovao kao neko ko je nateran da izađe na teren i jedva čeka da ode kući.

Zverev se nekoliko sati pre njega duže zadržao u O2 Areni, jer Argentinac Dijego Švarcman nije bez otpora položio „oružje“, ali je došao u priliku da sustigne Novaka u međusobnom skoru, jer trenutno „gubi“ s 2:3. Srbin je bio bolji u četvrtfinalu Rolan Garosa 2019. godine (7:5, 6:2, 6:2), na istom ovom turniru u Londonu 2018. (6:4, 6:1) i u polufinalu mastersa u Šangaju 2018. (6:2, 6:1), dok se Nemac ruskih gena radovao u finalu mastersa u Rimu 2017. (6:4, 6:3) i okršaju za titulu na Masters kupu 2018. (6:4, 6:3).

– Osećam da sam prilično unapredio svoju igru i da sam mnogo bolji. Ipak, u pitanju je proces, nisam mnogo trenirao posle Pariza; imao sam malih problema sa povredom. Moram još malo da se naviknem, ali se nadam da će svaki meč biti sve bolji i da ću sutra takođe biti bolji, jer mi je to potrebno protiv Novaka – rekao je juče vlasnik 13 profi titula, ali bez ijedne među njima s prefiksom grend slem.

Nisam licemer, prave se političke igre

Novak Đoković često vodi brojne bitke van terena, pa je tako dan pre meča za opstanak na turniru u Londonu demantovao ATP vest da se sam kandidovao za mesto predsednika Saveta igrača, nakon što ga je napustio nezadovoljan njegovim radom i sa Vasekom Pošpilom formirao sličnu organizaciju, rekavši da su ga za to mesto nominovale kolege, jer se više od ostalih zalaže za njihova prava.

– ATP od sinoć ne dozvoljava igračima da budu deo Saveta igrača i bilo koje druge organizacije, što je razočaravajuće, a niko iz ATP mi nije prišao zbog toga…  Prave se političke igre, o kojima se retko piše, već je bitnije da se napiše da je Novak licemer – ljutito je zvučao Đoković nakon što je uslovljen da napusti svoju Asocijaciju tenisera ako hoće da se prihvati posla u Savetu igrača pri ATP.

Poruka Australiji: Relaksirajte karantin

Prvi reket sveta je juče još jednom potvrdio učešće na Otvorenom prvenstvu Australije, od 18. januara, ali je apelovao na organizatore svog omiljenog grend slema, tj vlasti pomenute zemlje, da naprave izuzetke u primeni restriktivnih mera protiv pandemije korona virusa.

– Nadam se da će Vlada Australije i države Viktorije pokazati razumevanje za tenisere i da će nam dopustiti da se takmičimo tokom te druge nedelje izolacije. Ako bi se smanjio ne bismo gubili sedam dana i mogli bismo da odigramo turnir ili dva uoči starta Australijskog opena. Većini igrača to je neophodno kako bi se što bolje pripremili za prvi grend slem u sezoni – smatra višestruki šampion AO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari