Zvezda i Partizan najveći favoriti 1Foto: Starsport

Sinoćnim duelom između Mege i Cedevite Olimpije startovala je 19. sezona regionalne ABA lige.

Na osnovu uloženih sredstava, dovedenih pojačanja i timske koncepcije Crvena zvezda, aktuelni šampion, i Partizan izdvajaju se kao apsolutni favoriti i možda jedini kandidati za osvajanje regionalnog takmičenja. Iako je izgubila direktnu prohodnost ka Evroligi; Đordi Bertomeu, prvi operativac privatne lige sa sedištem u Barseloni, navodno je dao usmeno obećanje da će u takmičarskoj 2020/21 šampion ABA lige ipak imati mesto u elitnom takmičenju.

Počevši od nedeljnog duela sa Primorskom (20.00), odnosno subotnjeg gostovanja Igokei (18.00) večiti srpski rivali započeće misiju u kojoj će se rukovoditi Bertomeuovim usmenim obećanjem, negde svesni da bi Katalonac mogao da olako promeni stav i ponašanje, pogotovo ako bude predosetio ili dobio signal da na drugom, pa čak i nekošarkaškom mestu ima više novca.

U nedavno doživljenom četvrtfinalnom preslišavanju od Primorske u Superkupu ABA lige košarkaši Crvene zvezde imaće najveći mogući motiv pred debi u hali „Aleksandar Nikolić“.

Jurica Golemac je usred Zagreba održao čas košarke Milanu Tomiću koji jednostavno nije znao, a ni umeo da se suprotstavi dominaciji Jagodić-Kuridže i Ivana Marinkovića na niskom postu. Uprkos brojnim „zvučnim“ letošnjim pojačanjima, uvodni je utisak da će crveno-belima biti potrebno dosta vremena kako bi izgradili automatizam i isprofilisali uloge, naročito onim igračima koji ili nisu igrali u Evropi (Lorenco Braun) ili su pak napravili preduge pauze (Derik Braun) odnosno doživeli prethodni pad u karijeri (Čarls DŽenkins).

Zvezda je, uz Partizan i novoformiranu Cedevita Olimpiju uložila najviše novca tokom leta i sve osim borbe za novu, šestu titulu u ABA ligi, sigurno bi bilo okarakterisano kao neuspeh.

Crno-beli su poslednji „prelazni rok“ posvetili novajlijama čije „atletske performanse“ mogu zadovoljiti i evroligaške standarde. I sam predsednik Ostoja Mijailović narednu sezonu okarakterisao je kao povratničku u Evroligi putem plasmana u finale Evrokupa ili osvajanjem ABA lige.

Na osnovu budžeta koji je provizorno oko pet miliona evra Partizan bi trebalo da dobaci do finala regionalnog takmičenja. Večiti srpski rivali najveće takmace trebalo bi da imaju u Budućnosti (osetno smanjila budžet), Mornaru, Cedeviti Olimpiji, ali i Igokei, subotnjem rivalu u Laktašima.

Darko Čubrilović, generalni menadžer kluba, pametnije je poslovao tokom leta, u poređenju sa prethodnom takmičarskom godinom u kojoj su promašili sa gotovo svim pojačanjima. Marko Tomas, centar Denis Kliford iz Albe, kao i Aleksandar Cvetković i Oliver Stević trebalo bi da predstavljaju pouzdana „epizodna rešenja“.

Nažalost, zbog preživljenog moždanog udara, Aleksandar Trifunović izvesno vreme neće voditi ekipu u koju je preko „litvanskih veza“ doveo Vaidasa Kariniauskasa, ali i jednog Rašada Vona, beka šutera koji je 2015. izabran kao 17. pik na NBA draftu od strane Milvoki Baksa. Partizan je u bliskoj prošlosti umeo da zaluta u Republici Srpskoj: bez obzira na perfektan start, osvojeni Superkup ABA lige i startni trijumf u Evrokupu crno-beli bi trebalo da oprezno pristupe duelu u Laktašima.

Trinkijeri: Svi navijamo za Trifu

Trener Igokee, srpski stručnjak Aleksandar Trifunović, doživeo je ovog leta velike zdravstvene probleme, a šef struke Partizana Andrea Trinkijerija počeo je priču o subotnjoj utakmici porukom važnijom od košarke: „Na prvom mestu, želim brz i potpuni oporavak Trifi. Svi navijamo za njega i nadamo se uspehu. To je prvo i najvažnije. Igokea će sigurno dati sve od sebe i odigrati fantastičan meč. Stoga verujem da nas očekuje dobra utakmica“, poručio je Trinkijeri pred prvo, u seriji od četiri vezana gostovanja na startu ABA lige (Primorska, Mornar, Cedevita Olimpija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari