Zvezda i Partizan se sastaju dva puta u pet dana: Večiti derbiji kad im vreme nije 1foto PEĐA MILOSAVLJEVIĆ/STARSPORT

Košarkaši Partizana dočekaće sutra (ćetvrtak) Crvenu zvezdu u četvrtom kolu Evrolige (18.30) u trenutku koji bi i jedni i drugi mogli nazvati izuzetno lošim. Crno-beli su vezali dva poraza u Evroligi, od Barselone i Olimpijakosa, a onda je na sve to došao i šokantan neuspeh protiv Mege u ABA ligi. Crveno-beli, s druge strane, takođe stižu na derbi sa dva neuspeha u elitnom takmičenju, doduše od nešto slabijih rivala (Žalgiris, Virtus) i već deceniju podrazumevanom pobedom nad „bratskim“ FMP-om.

Ali u obe ekipe postoje i neke „specifičnosti“ koje se mogu pokazati i otežavajućim, ali i odlučujućim okolnostima. Zvezda je pre par dana promenila trenera, Janis Sferopulos je zamenio Duška Ivanovića i u svetu sporta, pa i košarke, to je prilično uobičajena stvar. Specifično je da su sistemi oba takmičenja koja igraju crveno-beli takvi da nema ni „nedelju dana“ lufta za prilagođavanja, prvi meč je bio rutina, ali već druga dva, sutra u Evroligi, i u ponedeljak u ABA ligi protiv Partizana, ozbiljni su zalogaji. Ne samo bodovno u oba takmičenja, te utakmice obično donose ili odnose psihičku stabilnost i zidaju ili ruiniraju samopouzdanje.

Zvezda ima „na papiru“ prednost da može da bude „rasterećenija“ jer igra pred publikom rivala, manje je „moranje“, ali se pritiska te vrste teško mogu osloboditi. Nije Zvezda briljirala protiv FMP-a, nije to bilo ni očekivano, ni neophodno, ali neki detalji u igri ukazali su u kom smerunovi trener želi da ide. Iako je uzorak potpuno

Zvezda je imala 31 asistenciju, najviše ove sezone. A plejmejkerski tandem Šabaz Nejpir i Miloš Teodosić od toga su zabeležili čak 18, dok je još pet dodao Jago Dos Santos. Za razliku od nekih ranijih mečeva Teodosić i Nejpir su uzeli samo sedam šuteva za tri poena, Teodosić 1-4, Nejpir 1-3. Na poslednjim utakmicama, izuzimajući Asvel, procenti su bili takođe loši, ali je pokušaja bilo mnogo više.

Pokušaće Sferopulos verovatno da vrati organizatore igre nameni, da u napade uključi mnogo više igrača, i igra znatno raznovrsnije. Na početku sezone crveno-beli su redovno imali više pokušaja za tri nego za dva poena.

U defanzivi se nisu mogli izvesti čak ni provizorni zaključci,moraće Sferopulos da koriguje svoje presing i pritisk varijante, ali kako i s kim na parketu, tek će se videti. Partizan nema dominantnu peticu i nije do sad briljirao u skoku u napadu, pa grčki trener verovatno neće ni pokušavati da unosi velike popravke, iako je baš tui najviše škripalo.

S druge strane, Partizan je i u rezultatskoj, ali i u krizi igre. Nije u pitanju samo Kevin Panter koji ima najlošiji učinak od kad je došao, osim procenta šuta za tri u oba takmičenja (1-21), uočljiv je i energetski pad u oba pravca. Manje je agresivan u šunjanju pored blokova, a u defanzivi uvek korak kratak i brzo pravi faulove.

Aleksa Avramović donekle drži nivo igre, kao i DŽejms Naneli, dok svi drugi veoma mnogo osciliraju, i na jednoj utakmici. Smailagić, Anđušić, Kaminski, imali su blistave trenutke, ali i drastične padove. Ponitka još praktično nije ni zaigrao, Pi DŽej Doužer ima značajne probleme sa činjenicom da je u Evropi reket uglavnom pun, kao i Kaminski koji ga i dalje ponekad „izbegava“ u defanzivi. Crno-beli su daleko od nekih automatizama koja su prezentovali u drugom delu prošle sezone i pod velikim pritiskom da naredne dve utakmice pred svojim navijačima iskoriste i za rezultatski, ali i oporavak samopouzdanja.

Rekli bi verovatno i jedni i drugi da derbi, i to dva komada, dolazi kad mu vreme nije, ali će se ocene posle verovatno bitno razlikovati. Stiče se utisak da će paralelno sa taktičkom, ovoga puta od još većeg značaja biti psihološka priprema meča. A može biti i veoma bitno otvaranje utakmice, baš iz tog razloga. Crno-beli imaju manje debitanata na „derbiju“, ali to što možda i ne pojme „težinu“ ove utakmice preko bodova, može biti prilika baš za novajlije na obe strane. Pritom mislimo na novajlije koji nisu sa ovih prostora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari