Zvezda i Partizan u problemu 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOŽIĆ

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, u dogovoru sa Bordom, u sredu je obavestio javnost da je prioritetni plan da se Evroliga i Evrokup završe prema ranije zacrtanom planu.

Usred pandemije korona virusa, čiji je završetak potpuno neizvestan, a prognoze nezahvalne, klubovi učesnici oba takmičenja dovijaju se kako da zatvore budžet i reše se troškova nastalih zbog prekida sezone početkom marta.

Crvena zvezda i Partizan kao protagonisti Evrolige i Evrokupa nalaze se u veoma teškoj poziciji, deleći sudbinu većine onih koji su svoje inostrane igrače pustili kućama, među kojima su najbrojniji  Amerikanci.

Ako se zna da je pandemija tek zahvatila SAD i da se kulminacija u toj zemlji  očekuje, zaista je teško i predvideti kada bi se Bili Beron, Čarls Dženkins, Vilijam Mozli…. uopšte vratili i na koji bi način klubovi rešili „prazan hod“ u njihovim ugovorima od najmanje dva-tri meseca.

Vođeni idejom NBA lige, a usled odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju, u Evroligi smatraju da bi nastavak takmičenja mogao da se produži na jun, jul, čak i avgust, bez obzira na to što bi tako takmičenje duboko zašlo u termine domaćih prvenstava.

U regularnom delu ostalo je još šest kola, plus plej-of i Fajnal-for, dok je u Evrokupu na programu četvrtfinale koje se igra na dve dobijene utakmice.

Optimističan scenario je takav da bi takmičenje moglo da se nastavi sredinom maja, što je na osnovu razvoja situacije u vezi sa pandemijom, već sada gotovo nemoguće.

Ako bi se Evroliga i Evrokup „restartovali“ krajem maja nesumnjivo bi ritam utakmica bio tako surov – na svaka tri dana – da bi uporedno igranje domaćih prvenstava, moguće i ABA lige, bilo faktički nemoguće.

Dinamika pandemije nije identična u svim državama iz kojih dolaze učesnici Evrolige i Evrokupa tako da je pitanje jedinstvenog datuma nastavka sezone takođe jedno od težih. Klubovi bi imali samo dve nedelje da se pripreme za novi početak sezone, što je, prema rečima struke: doktora, kondicionih trenera, fizioterapeuta, prekratak period da bi igrači fizički došli na takmičarski nivo spreme.

Zvezda i Partizan zbirno imaju desetoricu Amerikanaca, plus Perperoglu sa crveno-bele, odnosno Peiners sa crno-bele strane Kalemegdana. Pojedincima poput Bilija Berona i Kevina Pantera ugovori ističu 30. juna i ukoliko bi se Evroliga produžila na jul postavilo bi se pitanje pravnog okvira po kojem bi pomenuti Amerikanci mogli ili želeli da ostanu u crveno-beloj opremi.

Ni oni sa dugoročnijim ugovorima neće biti bezbrižni; s obzirom na dolazeću recesiju, smanjenje plata biće neminovnost. Vakuum od najmanje dva-tri meseca finansijski bi tek trebalo da se definiše na relaciji igrač-klub.

Neke predložene mere, poput one od strane Barselone da košarkašima smanji plate za 70 odsto za pomenuti period glatko su odbijene.

Ukoliko se klubovi i igrači ne dogovore Košarkaški arbitražni sud imao bi puno posla, pogotovo jer odredba „viša sila“ ne postoji u svim ugovorima igrača iz klubova učesnika Evrolige i Evrokupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari