Zvezda mora da reši mnoge probleme pre sledećeg rivala 1Aleksandar Katai Foto: Starsport

Crvena zvezda je završila posao u Albaniji pobedivši Tiranu minimalcem (1:0), ali problemi koji su se ispoljili u igri srpskog šampiona zabrinjavaju navijače.

Jedini gol koji je postigao Tomane bio je i jedini šut u okvir gola, i to posle kornera. Iz igre ka golu rivala nije upućen ni jedan udarac.

Ovaj podatak možda i ne bi toliko zabrinjavao da se Tirana kojim slučajem grčevito branila svih 90 minuta. Međutim, albanski tim je uprkos čvrstoj defanzivnoj igri stvorio tri gol prilike, a sreća je crveno-belih da je golman i kapiten Milan Borjan bio na visini zadatka, kao i da protivnički igrači nisu bili dovoljno spretni. Dileme dakle nema, igra u odbrani moraće ozbiljno da se popravi, kao i dolazak do završnog pasa u poslednjoj trećini terena.

Osim Borjana, najpozitivniji utisak u Tirani ostavio je portugalski napadač Tomane, koji je konačno počeo da opravdava svoj dolazak na „Rajka Mitića“. Veći deo prolećnog dela sezone bio je na „ledu“ kod trenera Dejana Stankovića, verovatno ne samo zbog fizičke pripremljenosti i taktičke obučenosti, već više zbog pritiska javnosti usled promašaja penala u Atini protiv Olimpijakosa u poslednjem kolu Lige šampiona.

Dobra partija Tomanea dodatno dobija na pozitivnom utisku ako se zna da sada Stanković ipak može na još nekoga, osim na Bena, da se osloni za rešenje u napadu, dok je Ričmond Boaći sada praktično spao na tek treću opciju.

Ono što je kod Vladana Milojevića funkcionisalo najsavršenije, srednji red, kod njegovog naslednika još uvek škripi. Iako driblerski kvaliteti i pregled igre Gejlora Kange nisu sporni, Gabonac je očigledno fizički nespreman za evropske mečeve. Dodatni problem predstavlja njegovo nonšalantno ponašanje kada izgubi loptu i odbijanje da se vrati po istu na sopstvenu polovinu.

Drugi povratnik u crveno-bele, Aleksandar Katai, očigledno je fizički spremniji, ali je u Albaniji više igrao za sebe nego za tim.

Najveće razočaranje od novajlija bio je Srđan Spiridonović koji je opravdano zamenjen posle samo 45 minuta. Njegova brzina je na „Er Albanija“ areni bila potpuno anulirana, a najveći problem imao je što nije umeo ni da se postavi kako bi uopšte primio loptu.

Umesto eksperimentisanja u defanzivi, Stanković će morati pod hitno da uigra prvu četvorku zadnje linije i da je dovede do savršenstva. U suprotnom će neki jači rival iskoristiti sve poklon lopte, a bilo ih je protiv Tirane i Evrope u prvom kolu na pretek.

Radovan Pankov će morati da shvati da evro mečevi ne trpe pad koncentracije i da mora da se igra svih 90 minuta, inače će u suprotnom zauvek ostati samo kvalitetan defanzivac za Superligu.

Prelazni rok još uvek traje i uprava Zvezde će sa trenerom morati da potraži rešenje za levog beka. Ideja da Degenek zamenjuje Rodića nije uspela ni kod Milojevića, a sada je samo potvrđeno da se Australijanac pogrešno upotrebljava na toj poziciji.

Ukoliko su kvaliteti Hajdina kome je tokom leta data izlazna karta bili sporni, onda se u najkraćem roku mora pronaći rešenje koje će biti prihvatljivo kada Rodić dobije višak žutih kartona ili se povredi.

Fudbaleri Crvene zvezde vratili su se sa optimizmom iz Albanije, tvrdeći da je Tirana teži rival nego što se mislilo. Međutim, osim discipline u igri malo šta je viđeno od igrača albanske ekipe.

– Pre utakmice sam bio siguran da će Tomane postići pogodak. Nije bilo nimalo lako, bez obzira na to što su ekipe iz drugih zemalja i što navijači misle da treba lako da prođemo. Fudbaleri Tirane su se pokazali kao dobra ekipa, pružili su odličan otpor. Moramo što bolje da uđemo u sledeći meč – upozorio je Aleksandar Katai.

Defanzivac Marko Gobeljić priznao je da igra nije bila na nivou, ali je opravdanje potražio i u lošem terenu novoizgrađene „Er Albanija“ arene.

– Na kraju utakmice nekolicina igrača je samo legla na teren, dali smo sve od sebe. Iskreno očekivali smo ovakvu utakmicu. Teren izgleda kao tepih, ali posle deset minuta on počinje da se raspada po sredini i krajevima. Međutim kako njima, tako i nama, bitno je da smo prošli dalje. Ušli smo dobro u meč, igrali smo 10-15 minuta odlično, a onda smo pali. Naravno, podigli smo se i postigli pogodak iz prekida, koje često uvežbavamo, i zasluženo prošli dalje – zaključio je Gobeljić.

Molde, Legija i Makabi najteži protivnici

Crvena zvezda će u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona biti nosilac. Žreb u Nionu zakazan je za ponedeljak, 31. avgust, a crveno-beli dobijaju jednog od sledećih 10 rivala: Karabag, Šerif, Suduva, Makabi Tel Aviv, Celje, Molde, Legija, Omonija, Dinamo Brest i Sarajevo.

Poljuljano poverenje u Stankovića

Mišljenje trenera Dejana Stankovića da su igrači „fenomenalno“ završili posao u Albaniji ne deli i uprava kluba. Sportski direktor Mitar Mrkela upozorio je juče da „igrači moraju da shvate rast očekivanja navijača, uprave i celokupne javnosti“.

– Nije važno samo da se pobedi nego je važan i način na koji Zvezda pobeđuje. Ne sme da se igra onako kako je Zvezda igrala sinoć u Tirani. Igrali smo nedopustivo slabo. To nije Zvezda koju želim. Sinoć na aerodromu sam razgovarao i sa Dekijem Stankovićem i on je svestan svega. Ali o detaljima neću, jer želim da to ostane unutar naše kuće. Napravili smo dobar tim, možda i najbolji u poslednjih šest godina i normalno da su očekivanja velika – poručio je Mrkela.

Iako je istakao da „veruje u trenera“, šef sportskog sektora je dodao i da „mora mnogo bolje“.

– Jeste bio pritisak oko ove utakmice, ali to je Zvezda. Uvek je neki pritisak. Rekao sam već ranije, a sada ću ponoviti: ko nije spreman da igra, da radi i da živi pod pritiskom, taj nije za Crvenu zvezdu. Nezadovoljan sam i ljut, neću reći da sam razočaran, jer smo pobedili. Samo zbog pobede to neću reći. Sve ostalo nije valjalo i ovako više neće moći. Predstoje nam razgovori sa igračima. Moraju da menjaju svoj karakter i svoje navike. Moraju da budu hrabriji i odvažniji, moraju da budu svesni da nose dres Crvene zvezde – naglasio je Mrkela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari