Zvezda pala na zoni i prosula plus 15, moraće u majstorici da traži prolaz u finale 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Umesto rutinskog trijumfa, košarkaši Crvene zvezde obrukali su se u drugom poluvremenu druge utakmice polufinala plej-ofa domaće Superlige (77:70). Mega je u matine terminu, u beogradskom naselju Braće Jerković, nadoknadila minus 12 sa poluvremena, zonskom odbranom drugih 20 minuta potpuno je poremetila napad crveno-belih i time serijal odvela u majstoricu za plasman u finale plej-ofa.

Umesto da rivala ostavi bez ideje i šuterskog arsenala, Zvezda je u drugom poluvremenu, indolentnim pristupom, opuštenošću i bezidejnim rešenjima dozvolila sebi da se obruka i sa crvenilom na licu dočeka majstoricu koja je na programu za dva dana u hali „Aleksandar Nikolić“.

Nakon trijumfa od 36 razlike na startu polufinala plej-ofa i 114 ubačenih poena, Zvezda je odigrala sasvim korektno u prvih 20 minuta. Imala je i prednost od 15 poena, kontrolišući dešavanja na terenu. Mega u prvoj četvrtini čak četiri minuta ništa nije mogla da pogodi. Samo četiri igrača upisala su se iz igre u tom intervalu, a Zvezda je serijom 3:17, činilo se, entizijazam domaćina svela na meru samo adekvatnog sparing partnera. U svom 450. meču na klupi crveno-belih, Radonjić je mirno kombinovao, rotirao igrače, bez Nikole Kalinića koji je, kao i prvi susret posmatrao u civilu. Ideja je bilo na pretek, protok lopte je bio na željenom nivou, a 38 poena do poluvremena Zvezda je dala iz 12 timskih asistencija (26:38).

Mega je u drugih 20 minuta pristupila obavezama sa svešću da je pogodila smao dve trojke.

Kako bi iskompenzovao inferiornost u fizičkoj snazi pod košem, ali i iskustvu, trener Jovanović opredelio se da, ispostaviće se, sve vreme u drugom poluvremenu zaigra zonsku odbranu.

Svestan da su obruči u Mega fektoriju nešto tvrđi i da je za kontinuiranu preciznost potrebna urođena mekoća šuta ili konstantnost rada i vežbanja na treninzima, trener „ljubičastih“ osetio je da bi crveno-beli mogli da imaju poteškoća.

Radonjić se opredelio da periodično igra sa niskom petorkom, sa Davidovcem na pet, a Simonovićem na četiri, međutim već posle uvodnih pet minuta treće deonice naslućivao se epilog dramatičnijih „crta“.

Umesto dominaicje na skoku, ispoljene u prvom poluvremenu kroz formu osam ofanzivnih skokova, Zvezda je mekoćom, indolentnošću i lošim zagrađivanjem Rudana pretvorila u Denisa Rodmana iz najboljih dana.

Hrvatski košarkaš meč je završio sa impresivnih 18 pokupljenih lopti, od kojih čak devet pod obručem crveno-belih.

U četiri navrata je uhvaćene lopte pretvarao u 2 plus jedan opciju. Odličnim se mladi ruski košarkaš, Ružencev pokazao u trećoj deonici posle koje je imao izvanrendih 17 poena.

Da se matine meč može pretvoriti u pravu popodnevnu žurku osetilo se posle sedam vezanih poena Uskokovića pred sam početak poslednjeg kvartala.

Dvadeset trogodišnji plejmejker Mege na pozajmici iz Zvezde (14p, 5as), uz Ruženceva (23p) i Rudana (18p, 18sk) bio je inicijator topljenja razlike, odnosno preokreta.

Gotovo svaki promašen šut gostiju, Mega je pretvarala u priliku za poene iz tranzicije. Uskoković je bio taj koji je u brzom prenosu lopte odbranu Zvezde gađao u leđa.

Konkretnije vođstvo Mege posle koša Grbovića (56:53) iznivelisali su Dobrić (15p) i Mitrović (16p, 9sk).

Zvezda je na zonu pokušala da odgovori ubacivanjem u pik visoke igrače Mege, prevashodno Simanića i Rudana, ali bez šuta sa distance nije imala neophodnu širinu.

U drugom poluvremenu, crveno-beli su pogodili svega tri šuta sa distance iz 17 pokušaja.

Ostali su bez mirnoće u napadu što se odrazilo i na agresivnost i koncentrisanost u odbrani.

Rudan je pohvatao sve moguće lopte pod košem gostiju; bez obzira da li je naspram sebe imao Davidovca ili Mitrovića vraćao je saigračima šansu da iskoriguju greške, a kada je ubacio za 75:70 zaličilo je na veliki trijumf „ljubičastih“.

Konfuzija je na 1:57 zavladala u Zvezdi; ishitreni i brzi pokušaji nisu urodili plodom, loša rešenja Davidovca, Holinsa i Ivanovića u vidu promašenih trojki samo su smanjili pritisak na drugoj strani.

Mega je užasno izdanje aktuelnog šampiona ABA lige pretvorila u veliki trijumf vredan majstorice u borbi za finale domaćeg prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari