Od Severine do Hvanga: Šta su pazarili ovog leta Zvezda i Partizan, koliko su bili (ne)skromni i ko se već isplatio? 1foto Starsport

Crvena Zvezda je u smiraj letnjeg prelaznog roka dogovorila transfere Hvanga, veziste In-Beoma Hvanga, i napadača Šerifa Endiajea, uspevši da ih registruju za Ligu šampiona.

Obojica su sa Zvezdom potpisali četvorogodišnje ugovore, a za njihove transfere srpski šampion je izdvojio skoro 10 miliona evra.

Time su iz Ljutice Bogdana jasno poručili da će se snažno „potući“ sa Lajpcigom za drugo mesto u G grupi Lige šampiona koje donosi plasman u osminu finala najkvalitetnijeg klupskog fudbalskog takmičenja na tlu Starog kontinenta.

Neće biti lako treneru Baraku Baharu u tom poduhvatu, ali će makar imati puno podršku dupke „Marakane“ u nastojanjima da jedan srpski tim uvede tamo gde nikada nije decenijama bio.

Pored Hvanga i Endiajea u klub je u „poslednjem talasu“ stigao i štoper Naser Đigu, koji je doduše došao na pozajmicu iz Bazela.

Međutim u ugovoru postoji otkupna klauzula od četiri miliona evra, pa ako bude opravdao očekivanja svakako će moći da ostane u taboru „crveno-belih“ i naredne sezone.

Ipak, još na početku letnjeg prelaznog roka Zvezda je počela da gradi tim na najveća evropksa dela.

Peter Olajnika je stigao kao slobodan igrač iz Slavije iz Praga, kao i Žan Filip Kraso iz Sent Etjena.

Olajinka i Kraso fenomenalno funkcionišu u napadu.

Na pripremama su bili noćna mora za odbrane Zenita, Fenerbahčea i Fiorentine, a „Delije“ od njih očekuju bljesak i u Ligi šampiona.

Nema dileme da Crvena zvezda ima ubitačan tandem, tako moćan da su čelnici iz Ljutice Bogdana odustali od dovođenja Emanuela Late Latea iz Atalante. Kraso daje širinu u napadu, voli da se popne do veznog reda po loptu kreira napad za Olajinku koji voli da dobije loptu u prazan prostor jer brzimom i hitrinom pobeđuje protivničke štopere.

U tim je stigao i dobro poznati i pouzdani Miloš Degenek iz MLS tima Kolumbus Krua.

Zvezda je pazarila i u Srbiji pa je tako iz Vojvodine stigao Uroš Kabić, a u tim je kao slobodan igrač došao i Marko Stamenić.

Talentovani vezni fudbaler je sa srpskim šampionom potpisao ugovor do 2027. godine, a pre Zvezde je igrao za Kopenhagen. Interesantno je to da je rođen na Novom Zelandu.

Stamenić ima tek 21 godinu, a već ima bitnu ulogu na sredini terena.

Gotovo da se već ne može zamisliti igra Zvezde bez njega u startnoj postavi.

Ipak najveće pojačanje je stiglo između stativa a reč je o Izraelcu Omriju Glazeru na čijem je dovođenju posebno insnistirao trener Barak.

On je došao iz Hapoela Ber Ševe, a visok je 190 centimetara zbog čega je već dobio nadimak od strane ovdašnjih navijača „Izraelska planina“.

Za veoma kratko vreme je ušao u srca navijača Zvezde i pokazao se kao možda i bolje rešenje od Milana Borjana na golu srpskog šampiona.

Brani izvandredno, a još i na pripremama se pokazao kao fantastično pojačanje, dok u novoj sezoni briljira.

Ima izuzetno veliki raspon ruku i široka ramena, a u svakoj situaciji u sopstvenom šesnaestrecu reaguje veoma hitro.

Partizan je doveo nekoliko dobrih igrača kao što su Aleksandar Jovanović, Nikola Antić, Aleksandar Šćekić, Nemanja Nikolić, ali možda najzvučnija počanaj su Aldu Kalulu, Frenk Kanute i Ksander Severina.

Posebno je zanimljiv Brazilac Severina koji daje poseban pečat napadu Partizana.

Može se reći da je sam vukao Partizan u kvalifikacijama za Ligu Konferencije, ali nije uspeo tom poslu.

Imao je veliku pomoć i u liku i delu saigrača, odnosno golmana Aleksandra Jovanovića koji je sjajnim odbranama penala protiv Zire praktično sam izbacio azerbejdžanski tim iz kvalifikacija, ali su obojica bili potpuno nemoćna protiv dominantnog Norsjelanda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari