Munjevit mat Kataija za Lige Evrope 1foto: Srđan Stevanović Starsport

Nije sačekao da istekne 90. minut već je koji sekund ranije Majkl Oliver odsvirao kraj u revanš meču poslednje runde kvalifikacija za Ligu Evrope.

Jednostavno, bilo je jasno, a pomalo i dosadno da bi se formalnost ispunila; sa igračem „više“ i apsolutnom kontrolom rezultata, fudbaleri Crvene zvezde trijumfalno su u četvrtak uveče napustili teren Kluža i sa ukupnih 6:1 plasirali se u grupnu fazu renomiranog takmičenja.

U istom minutu kada je Pavkov u Beogradu doveo u vođstvo crveno-bele, u revanšu je Katai golom sa penal tačke praktično u 5. minutu „odsvirao kraj“ nakon preubedljivih 4:0 na stadionu „Rajko Mitić“.

Konačnih 1:2 (1:1) pokazatelj je kvalitativne razlike između srpskog i poslednjeg četvorostrukog rumunskog šampiona, čijom su eliminacijom crveno-beli potvrdili plasman u grupnu fazu jednog međunarodnog takmičenja petu godinu zaredom. Igraće puleni trenera Stankovića drugi put vezano u Ligi Evrope, a ukupno treći u poslednjih pola decenije. Zahvaljujući golu Pavkova dobili su i „kusur“ u vidu prve duple pobede u kvalifikacijama još od jula 2018. i eliminacije Suduve.

Nije bilo razloga za strah nakon stečenog kapitala u Beogradu. Zvezda je identične formacije 4-3-2-1 nastupila i u Rumuniji, negde svesna da će u šanse najlakše ulaziti u fazi tranzicije. Niko se u taboru crveno-belih sigurno nije nadao poklonu već u petom minutu, ali je engleski sudija Majkl Olover povlačenje koje je uradio Čobotariju nad Degenekom okarakterisao kao faul težine najstrože kazne. Delovalo je da je sankcija prestroga, međutim cenjeni delilac pravde u Premijer ligi bio je potpuno miran i samouveren. Kataije je pristupio izvođenju i iako to nije bio tehnički dobro izveden udarac, golman Arlauskis nije uspeo da spreči egzekuciju.

Munjevit mat najboljeg Zvezdinog igrača u tako ranoj fazi revanša posledično je imao promenu entuzijazma kod domaćina, odnosno pristupa gostiju. Jednostavno, prednost od pet golova predstavljala je kredit koji ne bi olako potrošili ni amateri iz neke nižerazredne lige, a kamoli iskusan sastav crveno-belih.
Fudbaleri Zvezde pozicionirali su se na svojoj polovini, prepustivši da u manevru kombinuju igrači Kluža.

Imao je rumunski šampion u intervalu do nekog 30. minuta par solidnih šansi, Borjan je na iskustvo, dobrim postavljanjem neutralisao sasvim korektne šuteve, od kojih je jedan Deakov bio sa svega sedam metara, međutim u 34. minutu bio je sastavni deo kompletno raštimovane odbrane: prvo je Rodić dopustio da ga Kostače lako prođe, potom bez pritiska centrira na način da je Borjana lopta preletela na gol crti, direktno zbunivši obojicu štopera, zaključno sa Pavkovim koji na drugoj stativi nije pokrio Debeljuha.

Pokušao je Kluž manifestovanu konfuziju gostiju da iskoristi u što kraćem vremenskom periodu, međutim Zvezdin manevar profunkcinisao je do odlaska na veliki odmor. Dobijeni žuti kartoni trojice fudbalera crveno-belih u prvih 45 minuta primorali su ih na dodatnu opreznost u nastavku, u kome je trener Kluža odlučio da Arlauskisa zameni rezervnim golmanom Balgradeanom.

Čudan potez trenera Šumudike, koji bi mogao, ispostaviće se, da ga na kraju i zaista košta već najavljene smene na klupi rumunskog šampiona. Igao se 53. minut kada je Ivanić divnom dijagonalom izbacio Kataija koji je prejakim forom naterao Graovca da se sudari sa pomenutim Balgradeanom, čije je loše ispucavanje lopte na prazan gol materijalizovao Pavkov. Visoki centarfor tako je arhivirao dvomeč sa Klužom sa dva gola i asistencijom.

Nastavio je domaćin sa oštrom igrom; suštinski nemoćan, samo u dva navrata zapretio je Borjanu, sve do 63. minuta kada je Deak sa penala mogao barem da revanš pretvori u remi. Dragovićev start bio je za najstrožu kaznu, međutim Deak je tako loše šutirao da je za Borjana to bila „samo“ rutinska intervenacija. Bio je to signal i za trenera Stankovića da odmori reprezentativca Austrije; šansu su, između ostalog, dobili i Veljko Nikolić, odnosno Njegoš Petrović, što je igru Zvezde učinilo nekako tečnijom i smislenijom.

Zasluženi crveni karton Rodrigeza poslednjih desetak minuta pretvorio je u taktički trening u kome je Kanga ispoljio kreaciju. Briljantno je u 87. minutu uposlio Dionija ali francuski fudbaler ni sa pet metara nije znao kako da oplemeni njegov sjajan pas. Nije to preterano iznerviralo trenera Stankovića, naprotiv, bio je ponosan na svoje izabranike koje će predvoditi u grupnoj fazi Lige Evrope, drugu godinu zaredom.

Zvezda može na Dinamo

Žreb za Ligu Evrope održaće se u petak od 13 časova. Crveno-beli će biti u drugom šeširu i neće moći da se sastanu sa Ajntrahtom, Rendžersom, Lesterom, Lokomotivom, Seltikom, PSV… Iz prvog šešira moći će da izvuku zagrebački Dinamo, dok će u trećem za potencijalne rivale imati ekipe formata Marseja, Betisa, Real Sosijedada, Vest Hema. U četvrtom su timovi jačine Rapida, Galatasaraja, Ferencvaroša…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari