Kodi promašio Zvezdinu "kocku" 1Foto: BETA/ABA liga/Partizan NIS/Dragana Stjepanovic/DS)

Tradicija uspostavljena poslednjih osam godina nije se promenila ni nakon večerašnjeg uvodnog ovosezonskog večitog derbija.

Crvena zvezda je osmi put u poslednjih devet sezona slavila u prvom međusobnom susretu sa crno-belima, iako je večeras u Hali sportova „Ranko Žeravica“ lako mogla da bude kažnjena za indolentnost u poslednjih pet minuta; Kodi Miler-Mekintajer imao je šut za pobedu, ali iz solidne pozicije nije ubacio „lob šut“ tako da je Zvezda perfektan niz u ABA ligi produžila na 8-0 (85:86).

Sašo Filipovski, postao je tako četvrti trener na klupi Partizana, od odlaska Duška Vujoševića, koji je izgubio debitantski večiti derbi (jedino Aleksandar Džikić slavio), ali kada detaljnije bude pogledao statistiku verovanto će shvatiti da je u četvrtom regionalnom porazu crno-belih bilo dosta toga dobrog, pošto su njegovi puleni došli do šuta za trijumf uprkos očajnih 5/25 van 6,75.

Raritet kakav se nije očekivao; nakon neverovatne šuterske inspiracije u poslednje četiri utakmice, tačnije od dolaska trenera Filipovskog, crno-beli večeras u prvom poluvremenu ni prazan gol sa metra udaljenosti nisu mogli da pogode. Minus od deset poena na kraju poluvremena (40:50) bio je direktna posledica očajnih procenata za tri poena (1/13).

Gosti su u datom segmentu bili izuzetno inspirisani; samo u uvodnoj četvrtini ubacili su šest pokušaja van 6,75, čak devet u uvodnih 20 minuta (15/32 na kraju), čime su eliminisali probleme u kontroli protivničkog ofanzivnog skoka koji je domaćinu omogućio izvanrednih 17 poena.

Mozli (13p, 4osk) i Tomas (19p) bili su dominantni u reketu Zvezde (zbirno pet ofanzivnih skokova) i vodeći egzekutori nakon pronicljivih pasova Gordića (4as). Iskusni plej morao je da preuzme odgovornost nakon što je Miler-Mekintajer u ranoj fazi napravio dva ofanzivna faula, što je uz četiri Dangubića osetno umanjilo defanzivnu agresivnost spoljne linije na perimetru.

Zvezda je neosetno izgubila na organizaciji i ritmu posle povrede Hola, koji se požalio na bol u preponi nakon jednog pada. Na fantastičnih 52,9 odsto za tri, crveno-beli su daleko rasterećenije igrali u napadu; uprkos tome što je Lojd prve poene ubacio tek sredinom druge deonice i činjenice da su u prve dve četvrtine O Brajant, Rit i Teri napravili po tri lične greške.

Rotirajući svih 12 igrača, trener Obradović uglavnom je održavao visok ritam, oslonjen na produktivnost prošlosezonskog košarkaša Partizana – Korija Voldena (16p, 4/8 za tri)).

Iako je u prvih minut i po treće deonice Partizan ubacio više trojki nego li za poluvreme (dve trojke) i pet poena iz tranzicije, Zvezdin „ritern“ u vidu Lojdovih bravura (18p, 10 u 3/4) i Voldenove nepogrešivosti sa distance, olakšan većom pokretljivošću niske petorke sa Jagodić-Kuridžom (10p) na pet i Davidovcem na četiri nije onespokojio domaćina, uprkos tome što su crveno-beli i u trećoj deonici „pocepali“ mrežicu sa distance (pet trojki).

Kada je Lojd 18. poenom povisio na 69:80 sredinom četvrte deonice činilo se da će gosti rutinski privesti sedmi meč u poslednjih 17 dana. Istovremeno buđenje Miler-Mekintajera (15p, bez poena iz igre u prvom poluvremenu), Tomasova konstantnost vredna najbolje ovosezonske partije (dve trojke), povezano sa shvatanjem Pejdža (nije imao ni masku nakon sudara u subotu sa saigračem) gde se nalazi pretvorili su tumaranje grogiranog Partizana „u ringu“ u borca spremnog da zada nokaut.

Izlaskom Voldena zbog pet prekršaja, Zvezda je ostala bez municije u poslednjih par minuta; Ročesti i Lojd nemušto su solirali, centarska linija se „istopila“ u duelima sa Tomasom i Mozlijem i da nije bilo sumnjive Lojdove asistencije ka Brajantu (jasan flert sa duplom) crveno-beli bi se „davili“ u još dubljem blatu od 82:86.

„Specijal“ trenera Filipovskog na 30 sekundi do kraja Zagorac je pretvorio u 85:86, Obradović je u međuvremenu ispucao sve tajm-aute tako da je novo nesnalaženje Ročestija MIler-Mekintajre u kontri mogao da pretvori u „tač-daun“ ali nije bio precizan.

Obradović: Nisam zadovoljan

– Nije bila preterano kvalitena utakmica, više rezultatom interesantna. Dosta grešaka u odbrani. Umor zbog Evrolige i dve sedmice duplog programa. To se odrazilo na koncentraciju, na momente smo bez ikakvog povoda davali Partizanu šansu da se vrati u utakmicu. Najvažnija je pobeda, možda je ovako i slađa malo. Nisam preterano zadovoljan, samo rezultatom – bio je utisak Obradovića na trenerskom debiju na večitom derbiju.

Filipovski: Bili smo blizu

– Znali smo da će biti teška utakmica, imali smo mnogo problema s povredama i kratkom rotacijom. Nespretni završetak poluvremena, gde smo za sedam sekundi primili dve trojke i to nas je malo koštalo. Bili smo jako blizu, imali smo šut za pobedu. Nekada uđe, nekada ne. Dali smo sve od sebe, nemam šta da zamerim igračima, jer smo u skraćenoj rotaciji dali veliku energiju i bili nadomak pobede – naveo je trener Filipovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari