Pobeda ili ništa: Zvezda protiv Jang bojsa nema nekoliko opcija, a jedna stvar će na terenu presuditi 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Na papiru, susret Crvene zvezde i Jang bojsa, srpskog i švajcarskog fudbalskog prvaka, deluje kao meč za bronzu u grupi Lige šampiona.

Ko prigrli tu „medalju“, prezimiće u Evropi, što je u konkurenciji s evropskim šampionom Mančester sitijem i nemačkim bundesligašom Lajpcigom, cilj i jednih i drugih.

Da bi mu se crveno-beli primakli, moraće u sredu (21 čas) da savladaju mlade momke iz Berna, a da bi ih savladali, moraće da odnesu prevagu na sredini terena. Drugim rečima, Zvezdina igra će zavisiti od nadahnuća Ivanića i Korejca Hvanga i od Stamenićevog samopouzdanja da iza njihovih leđa pokupi sve takozvane ničije lopte. Bude li to tako, dobiće priliku i krila da se razigraju, sva je prilika Bukari i Mitrović, a onda i glavna napadačka uzdanice Ndiaje da uđe u zrele šanse, gde ne sme da se nespretno obruka kao ono kad mu se na debiju, s Čukaričkim na Banovom brdu, zamrsila lopta između nogu pred praznom mrežom.

I jedni i drugi su ostvarili minimalne pobede (1:0) u minulom kolu domaćeg prvenstva (Zvezda kod kuće protiv niškog Radničkog, Jang bojs na ciriškom Lecigrundu protiv Grashopersa), ali nisu oduševili. I Bahara i Vikija i dalje opterećuju brige koje more i navijače dva tima, jer je očigledno da stvari ne idu kao podmazane. Trener švajcarskog prvaka, pritom, može da nađe opravdanje u lošem terenu na stadionu na kojem se održava čuveni atletski miting, pa je uglavnom igrano na duge lopte, što je i najcelishodnije kad je igralište rđavo. Uostalom, rezultat u Cirihu je to i potvrdio.

Na šta, međutim, da se požali Izraelac kad je zeleni tepih Marakane upravo ovog leta udešen do perfekcije? Uostalom, zvižduci razočarane publike su i potvrdili da igra odudara od savršenstva terena.

Jang bojs, to se može naslutiti s velikom izvesnošću, dolazi da ode s bodom. Tako bi udario temelj da pravu šansu u duelu dva pretendenta na treće mesto sprovede u delo kad on bude Zvezdi domaćin (28. novembar). Igraće, dakle, s pojačanim bedemom pred svojim šesnaestercem i s igračima spremnim na rovovske bitke na sredini, vrebajući priliku da ozbiljnije pripreti iz protivnapada. Budući da je protiv Grashopersa poveo već u 17. minutu, ostatak vremena mu je i poslužio za uvežbavanje takvog pristupa za meč u Beogradu. „Skakavci“ tu nisu imali nikakvu šansu, ali oni su ionako jedan od lošijih timova švajcarske lige.

Imperativ pobede ima Zvezda. To je veliki teret koji mora da ponese i da pod njim izdrži makar našla samo jednu pukotinu u protivničkoj odbrani. Njeni navijači, ohrabreni dobrim igrama u pripremnom periodu, očekivali su da crveno-beli melju kao mašinerija i u takmičarskim utakmicama, ali im je optimizam splasnuo zbog neočekivanih ishoda u domaćem šampionatu. Njihovo strpljenje se okrunilo, a utakmicu s Jang bojsom vide kao vododelnicu s koje će, nadaju se, Zvezda najzad da pronađe sebe. Drukčiji film ne žele da gledaju.

Puna Marakana je svakako prednost domaćina, ali nije i presudna garancija da će se protivniku odseći noge. Uostalom, Jang bojs je kao možda i slabiji nego danas bio potpuno ravnopravan takmac u crveno-belom ambijentu pre četiri godine, kad je Zvezda pred 50.000 gledalaca stala na prag Lige šampiona, budući da je s prve utakmice plej-ofa iz Berna donela obećavajućih 2:2.

Sreća njena da je onda Vukanović na reski centaršut iznikao na pravom mestu da je dovede u vođstvo s 1:0 u drugom poluvremenu (trijumf sarkazma je ako se podseti na zasluge telefonskog poziva predsednika Vučića, koji je uoči meča odluke negde u svom adresaru pod slovom V prozreo ko može biti odsudni strelac: zvoni li predsednik dva puta?).

Zvezda ima i obavezu da u slavu svojih generacija podigne čelo baš na svom 100. meču u vodećem klupskom takmičenju evropskog fudbala (bez kvalifikacija). U Kupu šampiona je prvi put igrala kao jugoslovenski prvak 1956, a u novembru te godine je pobeda s 4:3 protiv Rode u Holandiji bila prva u podnožju za vrh Evrope koji je izvela u Bariju 1991.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari