Zvezda prva u Evropi obezbedila grupnu fazu LŠ u narednoj sezoni 1Foto: Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Neverovatan podatak, crveno-beli su prva ekipa u Evropi koja je obezbedila učešće u grupnoj fazi Lige šampiona u narednoj sezoni.

Srbija je napredovala na rang listi UEFA do 11. pozicije, a posle suspenzije ruskih klubova, jasno je bilo da će osvajač Super lige imati obezbeđen direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Crvena zvezda je pobedom protiv TSC-a – 4:1, šest kola pre kraja šampionata, i teoretski obezbedila titulu prvaka, samim tim i plasman u evropsko elitno klupsko takmičenje. I to prva na Starom kontinentu!

Uz crveno-bele u Ligi šampiona će biti četiri najbolje plasirane ekipe iz Engleske, Španije, Italije i Nemačke, po dve iz Francuske i Portugala, po jedna Holandije, Austrije i Škotske.

Njima će se pridružiti osvajač Lige šampiona u sezoni 2022/23 (ili šampion Ukrajine ukoliko prvak Evrope kroz nacionalni šampionat obezbedi LŠ), osvajač Lige Evrope (ili treći tim Francuske, ako osvaja LE kroz nacionalni šampionat obezbedi LŠ), kao i šest ekipa koje to pravo budu stekle kroz kvalifikacije.

Mogao je Arsenal pre Crvene zvezde u grupnu fazu, ali Tobdžije su u petak uveče odigrale samo nerešeno protiv Sautemptona (3:3). Da je ekipa Mikela Artete pobedila, obezbedila bi najmanje četvrto mesto u Premijer ligi.

Ovako, postoji teorija da ih do kraja engleskog šampionata prestigne, ni manje ni više, nego trenutno osmoplasirani Brajton. Uslov, da Arsenal izgubi sve, a Brajton osvoji maksimalan broj bodova do kraja Premijer lige. Pritom, da Tobdžije skliznu još iza Mančester sitija, Mančester junajteda i Njukasla, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari