Zvezda rasprodaje, Partizan "zida" Sadika 1Foto: Starsport

Crvena zvezda i Partizan po svemu sudeći neće ovog leta odustati od uobičajene transfer politike: prodaj skupo, dovedi jeftino ili za džabe.

Crveno-beli su prethodnih godina prepunili listu igrača (roster) sa kojima sada ne znaju šta da rade, pa se očekuje da će klupski minus moći da se barem malo popuni odlascima nepotrebnih.

Na drugoj strani Topčiderskog brda sve nade crno-belih usmerene su na prodaju Umara Sadika, čija bi cena mogla da pređe pet miliona evra (u upravi se nadaju čak i preko deset miliona) i sa čijim bi odlaskom rešili verovatno većinu finansijskih problema do kraja ove godine.

Lista Zvezdinih igrača koji su na prodaju je poduža.

Erik Jirka na leto završava pozajmicu u Gornjiku, ali poljski klub izgleda nema nameru da plati otkupnu klauzulu od 700.000 evra, pa će Slovak verovatno svim zainteresovanim  strana biti ponuđen po diskontnoj ceni, manjoj od pola miliona evropskih novčanica. Marko Jevtović je tek u nastavku sezone na Kipru počeo da igra za APOEL, pa se crveno-beli nadaju da bi ostrvski klub mogao da ga otkupi za nekoliko stotina hiljada.

Sa pozajmice se vraćaju i Dejan Meleg, koji ni u Radničkom iz Niša nije uspeo da izbori status standardnog prvotimca, zatim Stefan Hajdin (Voždovac), te golmani Nikola Vasiljević (Radnik) i Aleksandar Stanković (Napredak), koji đuture verovatno vrede manje od milion evra.

Glavni zadatak uprave crveno-belih biće da prodaju strance iz prvog tima na koje trener Dejan Stanković više ne računa.

Žander Santana i Radživ van la Para su klub napustili neposredno pre pandemije korone, a sada se očekuje da će njihovim stopama krenuti i Mateo Garsija (zainteresovan Aris), Hoze Kanjas (nije zainteresovan niko) i Tomane (takođe nema interesenata).

Najveća dilema i Stankovića i rukovodstva je u vezi sa Ričmondom Boaćijem.

Napadač već drugu sezonu igra ispod očekivanja iako njegovi kvaliteti nisu sporni. Pretpostavlja se da će za njega biti određena minimalna cena, pa ako ne bude zainteresovanih, onda će Stanković pokušati da ga vrati na puteve stare slave strpljenjem i individualnim treningom. Ako bude ponuda, klub će verovatno napustiti i: Jovančić, Ivanić, Vukomanović, Simić… Ako bude ponuda viših od dva miliona ispisnicu možda dobiju i: Borjan, Petrović, Vulić, Rodić i Gobeljić.

Gruba računica kluba u ovom momentu je da će od transfera na leto zaraditi oko četiri i po miliona evra.

Što se tiče ulaganja, sportski direktor Mitar Mrkela nezvanično trenutno ima milion i po evra za trošenje. Do sada je iz poljskog Pogona doveden Srđan Spiridonović za 250.000 evra, a u planu je i dolazak napadača Andersona Silve iz brazilskog Familikaoa za oko 800.000 evra.

Uz mogućnost da Aleksandar Katai, koji je nedavno u Los Anđeles Galaksiju dobio otkaz zbog rasističkih postova njegove supruge na društvenim mrežama, potpiše kao slobodan igrač, tu bi se lista Zvezdinih pojačanja zatvorila.

Ukoliko kojim slučajem iz kluba ode kompletan trio napadača (Boaći, Tomane, Pavkov), mada je to teško moguće, sigurno bi se krenulo u potragu za još jednim špicem.

Partizan praktično nema budžet za pojačanja ovog leta i ulaganja će zavisiti isključivo od eventualne prodaje.

Najveće interesovanje postoji za Sadika i on će posle samo jedne (sjajne) sezone u crno-belom napustiti Humsku. Vicešampion Srbije je zimus napravio sjajan posao kada je otkupio Sadikov ugovor od Rome za 1,7 miliona evra (plus deset odsto od budućeg transfera) i sada namerava da na njemu napravi višestruki profit. Klub na leto sigurno napušta i Strahinja Pavlović koji je još ranije potpisao ugovor sa Monakom i francuski klub po svemu sudeći neće dozvoliti produženje pozajmice u Srbiji.

Takumi Asanu ističe pozajmica i on će se po svemu sudeći vratiti u Arsenal. Japanac je po dolasku ostavio odličan utisak, ali je entuzijazam splasnuo kako je sezona odmicala, pa je ostalo otvoreno pitanje da li je vredno investiranje u stranca koji ni u Superligi ne pravi veliku razliku na terenu. Od igrača na koje trener Savo Milošević neće računati na listi će se izvesno naći Aleksandar Šćekić i Đorđe Ivanović.

Najveća dilema je šta raditi sa Sejdubom Sumom, igračem koji zablista samo na trenutke. Sve su prilike da će crno-beli pokušati da prodaju Gvinejca, ali ne za manje od milion i po evra. Biseri Partizanove škole poput Lazara Pavlovića ili Filipa Stevanovića mogu da odu samo ukoliko stigne visoka ponuda za njih, ne manja od pet miliona.

Što se dolazaka u Partizan tiče tu će verovatno i ovog leta glavnu reč voditi Milošević. Trener crno-belih uspeo je da prošle godine napravi solidan prvi tim, ali se stekao utisak da mu je za više u domaćem prvenstvu nedostajala takozvana duža klupa.

Ulaganja kluba verovatno će zavisiti i od rezultata u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ukoliko se stekne utisak da će biti obezbeđen ulazak u grupnu fazu, nije isključeno se Miloševiću u septembru naknadno da budžet za dovođenje dva ili tri stranca koji bi mogli da budu korisni na oba polja. Prednost Partizana u odnosu na Zvezdu je što nije pretrpan strancima, pa se tako ne postavlja pitanje da li će pridošlice iz drugih zemalja moći da igraju i Superligu, gde je ograničenje bilo na četiri fudbalera koji nisu iz Srbije.

Inače, prelazni rok će ove sezone trajati do kraja septembra, tako da će večiti imati dovoljno vremena za razmišljanje, mada ne i uigravanje tima.

Monako i Lil u redu za Nigerijca

Francuski klubovi su za sada pokazali najveće interesovanje za Umara Sadika. Lokalni mediji navode da bi Lil u slučaju da proda napadača Viktora Osihmena mogao da za Nigerijca iz Partizana izdvoji čak 15 miliona evra.  Oko na Sadika koji je postigao 17 golova, uz 16 asistencija, nezvanično je bacio i Monako koji je sa crno-belima već poslovao kod dovođenja Strahinje Pavlovića. „Kneževi“ su navodno već pitali Partizan da li bi se odrekao Sadika za 12,5 miliona evra, što je ponuda o kojoj u Humskoj uveliko razmišljaju. U tom slučaju postojala bi mogućnost da Sadik ostane u Partizanu sve do zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari