Zvezda savladala Olimpijakos sa 3:1 u drugom kolu LŠ 1Utakmica: Crvena zvezda - Olimpijakos Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/DS

Crvena zvezda je bila na ivici ambisa protiv Olimpijakosa, ali je u poslednjih pola sata golovima Vulića, Milunovića i Boaćija uspela da napravi preokret i osvoji tri možda najvažnija boda u Grupi B Lige šampiona – 3:1 (0:1).

Nije delovalo u prvih 58 minuta da Zvezda uopšte može do boda protiv grčke ekipe, ali je onda nesmotrenost veziste Olimpijakosa Jasmina Benzie koji je dobio drugi žuti karton dovela do totalnog obrta i brodoloma gostiju.

Teško je reći kome je 0:0 više odgovaralo u pvrih pola sata pošto ni jedni ni drugi nisu imali velike ambicije na protivničkoj polovini, prvenstveno čekajući grešku rivala ili kontra napad. Grešku je prvi dočekao Olimpijakos, i to kardinalnu golmana Crvene zvezde Milana Borjana koji je posle centaršuta Semeda uterao loptu u svoj gol umesto da je uhvati (0:1). Nije taj pogodak uspeo da trgne igrače crveno-belih koji su u sporom ritmu nastavili da pokušavaju da grade akcije.

Van la Para nije uspevao da napravi brzinom razliku na terenu, špartao je napred-nazad konstantno i Mateo Garsija, ali se ni njemu nije dalo da spoji nekoliko tačnih pasova ili iznese loptu. Igra u kojoj je Marko Marin sve i svja u organizaciji bukvalno svakog napada bila je skroz pročitana pošto su sinoć oko kapitena crveno-belih bila ne samo dvojica, već ponekad i trojica i četvorica protivničkih igrača koji mu nisu davali da “diše”.

Međutim, igrač više i ubacivanje još jednog špica (Boaćea), te promena formacije na 4-4-2, doneli su totalnu ofanzivu Zvezde koja je u očaju morala da napadne, a to joj je donelo sjajnu igru.

Marin je na krilu ponovo postao potpuno nepredvidiv, a prelaskom na bok kao da je rasteretio i druge igrače svog tima da smeju da se usude da sami krenu napred s loptom.

Seriju golova domaćih otvorio je Vulić u 63. minutu sjajnim golom sa distance (1:1). Stezala se sve više “omča” oko vrata Olimpijakosa, a Grci su popustili u 88. minutu kada je Milunović posle kornera glavom doneo preokret (2:1). Nokautiranog protivnika dodatno je dotukao Boaći koji je takođe glavom posle kornera stavio tačku na meč (3:1).

Nije trener Olimpijakosa Pedro Martins očigledno ozbiljno shvatio crveno-bele. Čuvao je na klupi najbolje igrače: Giljermea, Valbuenu, Podensea, zbog čega se kasnije verovatno pokajao. Pokušao je sa Podenseom pred kraj da vadi mast iz propasti, ali sve te promene stigle su prekasno, kada je Zvezda uveliko preuzela u ruke sve konce.

Zajedničko navijanje, razuđeni istok i zapad

Poznato je da su navijači Crvene zvezde i Olimpijakosa u takozvanim bratskim odnosima, zbog čega ne čudi da su zajedničkom šetnjom od Terazija došli na stadion “Rajko Mitić”, odnosno da je na severnoj tribini pre početka utakmice razvijena koreografija s amblemima oba kluba. “Delije” i “Gate 7” su zajednički navijali tokom celog meča, a najčešće se mogla čuti očekivana parola: “Kosovo je Srbija”. Istočne i zapadne tribine stadiona Zvezde sinoć nisu bile do kraja krcate, na šta je verovatno uticala (pre)skupa cena karata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari